Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Nuytinck en Lung zorgen voor Vlaams feestje

Cédric Nuytinck (A1) heeft voor de vierde keer op rij de Belgische titel veroverd. In de finale zette de Oost-Vlaming vlot Florent Lambiet opzij: 4-1. De Vlamingen gingen in Spa ook met de tweede hoofdprijs aan de haal, want Lisa Lung (A1) pakte de titel bij de vrouwen. Daria Mityukova kon met haar atypische slagen in de finale weinig inbrengen tegen onze VTTL-topper. Margo Degraef kon haar titel in het enkelspel dus niet verlengen, maar triomfeerde wel aan de zijde van Lung in het dubbelspel.

Geschreven door Ivan Crabbe

Dit tafeltennisweekend stond in het teken van BK seniores A in Spa. Op zaterdag werden al drie titels uitgedeeld. Lambiet en Allegro maakten hun favorietenrol waar in het dubbelspel. Het geroutineerde duo kon zonder veel moeite de hoofdvogel afschieten. Margo Degraef hoopte op drie titels, maar moest uiteindelijk vrede nemen met de titel in het dubbelspel bij de vrouwen. De Antwerpse haalde samen met Laurens Devos wel de finale van het gemengd dubbel, maar kon het niet afmaken. Matchballen - drie stuks - gingen verloren en uiteindelijk werd er met 16-14 in de belle verloren tegen Laffineur en Hackemack.

De grootste stunt in de kwalificaties van het enkelspel kwam zaterdagavond nog van Julie Van Hauwaert. Ze kegelde Marie Maesen (A6) onverbiddelijk uit het toernooi na een schitterende wedstrijd. In de kwartfinale was Van Hauwaert wel niet opgewassen tegen Daria Mityukova. De andere tenoren bij de vrouwen gingen ook door, enkel Lisa Lung moest wel diep gaan tegen Florence Van Acker. In de halve finales konden we vuurwerk verwachten. Margo Degraef moest het opnemen tegen Daria Mitykova. De speelster van Sokah maakte het Degraef met haar typische noppenspel bijzonder moeilijk. Na felbevochten sets keek de titelverdedigster tegen een 3-0-achterstand in sets aan. Er kwam nog een heropleving, maar na vijf sets zat het Belgisch kampioenschap erop voor Degraef. De teleurstelling was groot, maar volgend jaar wacht weer een nieuwe kans. Lisa Lung moest vorig jaar nipt de duimen leggen in de finale en rook haar kans. Nathalie Marchetti werd in de halve finale verrassend vlot met 4-1 opzijgezet. Kon Mityukova nog eens stunten in de finale? Lung probeerde haar alvast weinig kansen te geven. Met precieze slagen kon ze op voorsprong komen.

Topweekend
Even leek de wedstrijd nog te kantelen, maar Lung stoomde autoritair door naar een tweede Belgische titel. “Ik heb een topweekend achter de rug” zei de nieuwe Belgische kampioene. “Enkel tegen Florence Van Acker had ik het moeilijk, de andere wedstrijden zijn goed verlopen. Ik ben de laatste weken in goeden doen. Enkel de regelmaat ontbreekt nog, als ik dat nog kan hebben kan ik misschien eens stunten op een groot toernooi. Dit seizoen kijkt iedereen natuurlijk uit naar de Spelen in Tokio. Ik heb een kleine kans om me te kwalificeren, maar ik ga er alles aan doen om dat ticket te grijpen.”

Nuytinck moest zondagmorgen aan de bak tegen Yannick Vostes in de kwartfinale. Een lastig karwei. De titelverdediger was niet onder de indruk en boekte een simpele 4-1-zege. Robin Devos, Martin Allegro en Florent Lambiet konden zich ook plaatsen voor de halve finale. De top vier van België was dus nog vertegenwoordigd. Olav Kosolosky (A13) haalde het net niet, maar kan met onder meer een mooie overwinning tegen Gaetan Swartenbrouckx (A8) terugblikken op een goed toernooi. Terug over naar de orde van de dag: Allegro vs. Lambiet en Devos vs. Nuytinck. De Walen maakten er een pittige match van. Allegro kreeg verschillende kansen, maar verprutste die. De frustratie sloeg toe en Lambiet kon met de zege aan de haal gaan. De andere halve finale was een broederstrijd tussen Cedric Nuytinck en Robin Devos. Beide spelers kennen mekaar door en door. Het was toch de Oost-Vlaming die net dat tikkeltje doeltreffender was. De eerste set was voor Devos, maar daarna nam Nuytinck de bovenhand en stoomde door naar de finale. We kregen dus de nummers één en twee in de eindstrijd, een droom voor de organisatoren. Het publiek in Spa juichte net iets meer voor Lambiet, maar de Waal had het bijzonder moeilijk tegen Nuytinck. De rally’s waren vaak op het scherp van de snee, maar vaak haalde Nuytinck de bovenhand. Een vierde titel hing in de lucht en na vijf sets was die ook een feit. De speler van Hennebont kon een klein feestje bouwen. “Het is mooi om een reeks neer te zetten”, aldus Nuytinck. “Er elk jaar opnieuw staan is zeker niet vanzelfsprekend. Ik was wel honderd procent en dan heb ik toch een grote kans om het toernooi te winnen. Mentaal moet ik altijd scherp blijven, de titels die ik al gewonnen heb zorgen natuurlijk voor meer zelfvertrouwen.”

Belgische legendes
Roger Lejeune (6 titels), Norbert Vandewalle (6 titels), Daniel Nasseux (5 titels) en natuurlijk Jean-Michel Saive (25 titels): deze spelers gaan Nuytinck nog vooraf, maar op termijn kan Nuytinck zijn naam zeker naast deze Belgische tafeltennislegendes plaatsen. “Het is nu tijd om te oogsten. Ik kan er zeker nog een paar bij doen, een cijfer ga ik er niet op plakken. Aan het record van Jean-Mi wil ik niet denken.”
Nuytinck zit nu met de Olympische Spelen in z’n hoofd. “Door het coronavirus worden veel toernooien afgelast. Mentaal is dat een lastige situatie, er zijn zoveel vraagtekens. Morgen vertrek ik Qatar voor een nieuw belangrijk toernooi, dus veel feesten zit er niet in. Eén glas kan ik nog drinken (lacht).”

Er werd voor het eerst ook een Masters rolstoeltoernooi georganiseerd tijdens het BK. De titel ging daar naar Bart Brands. In de finale klopte hij Dimitri Ghion met 3-0.