Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Bijscholing

VTTL-congres voor trainers 2022

De Vlaamse Tafeltennisliga organiseert op zaterdag 9 april 2022 zijn 10de trainerscongres. 

We voorzien een volledige dag waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld onder de deskundige en enthousiaste leiding van Joze Uhr. 's Middags is er een lunch voorzien. 

Alle info vind je hier.

Datum: zaterdag 9 april 2022 van 10u tot 16u

Locatie: Sport Vlaanderen Gent, Zuiderlaan 14, 9000 Gent

Programma:

 • Spreker: Joze Uhr
 • Inhoud voormiddagsessie: Voetenwerk en balans i.f.v. balcontact en de wijzigingen door het gebruik van de plastieken bal.
 • Inhoud namiddagsessie: Tactiek in tafeltennis en het belang van passief spel.

Inschrijven:

 • Inschrijven kan via deze link
 • Jouw inschrijving is geldig na storting van 25 inschrijvingsgeld op onderstaand rekeningnummer: BE81 7340 0173 7824 (KREDBEBB) met vermelding VTTL-congres 2022.
 • Uiterste inschrijfdatum: vrijdag 1 april 2022.
 • Elke deelnemer ontvangt een attest van deelname via VTS.

VTTL-congres voor bestuurders 2021

De Vlaamse Tafeltennisliga organiseert op zaterdag 12 juni 2021 een apart congres voor bestuurders. Omwille van de aanhoudende coronamaatregelen zal dit online worden georganiseerd. 

We hebben er voor gekozen om in de nieuwe beleidsperiode het trainerscongres en het bestuurderscongres op verschillende momenten te organiseren. Dit om bestuurders die ook trainer zijn (of omgekeerd ;-)) de kans te geven om beide congressen te volgen. Voor dit congres hebben we er voor gekozen om onze VTTL-medewerkers een woordje uitleg te laten geven over het nieuwe beleidsplan, de nieuwe beleidsfocus laagdrempelig sporten (project 55+) en de wijzigingen aan de bestaande beleidsfocus jeugdsport. Op het einde wordt er ook nog een Q en A moment voorzien. Je kan hiervoor eventueel reeds bij inschrijving jullie vragen doorsturen.

Datum: zaterdag 12 juni 2021 van 10u tot 11u30

Locatie: online (de link zal je worden bezorgd enkele dagen voorafgaand aan de sessie). De sessie is te volgen op computer, tablet of smartphone. Er is geen installatie van het programma noodzakelijk, dit kan via de webbrowser.

Programma:

 • Sprekers: VTTL-medewerkers
 • Titel: Voorstelling beleidsplan 2021-2024
 • Inhoud: We stellen tijdens deze sessie het nieuwe beleidsplan 2021-2024 voor en gaan iets dieper in op de nieuwe beleidsfocus laagdrempelig sporten (project 55+) en op de wijzigingen aan de bestaande beleidsfocus jeugdsport.

Inschrijven:

Inschrijven kan via deze link.

Deze bijscholing is gratis.

Uiterste inschrijfdatum: dinsdag 8 juni 2021.

 

VTTL-congres voor trainers 2021

De Vlaamse Tafeltennisliga organiseerde op zaterdag 24 april 2021 zijn 9de trainerscongres. Omwille van de aanhoudende coronamaatregelen werd dit online georganiseerd. Met maar liefst 67 deelnemers was dit een groot succes. Ondertussen hebben de deelnemers reeds hun attest van deelname ontvangen. Dit kan o.a. gebruikt worden voor het jeugdsportproject van de VTTL. Voor de bestuurders volgt een aparte sessie op 12 juni (eveneens digitaal).

We hebben er voor gekozen om verder te bouwen op de geslaagde sessie van Tom Faes, i.v.m. mentale vaardigheden, tijdens de VTS-Plus marathon. Deze sessie is dus zeker geschikt voor iedereen die de vorige sessie interessant vond maar kan ook perfect gevolgd worden indien je de eerste sessie gemist hebt.

Datum: zaterdag 24 april 2021 van 13u tot 14u30

Locatie: online 

Programma:

 • Spreker: Tom Faes
 • Titel: Trainen en coachen op mentale vaardigheden
 • Inhoud: We gaan tijdens deze sessie in op de manier waarop je mentale vaardigheden kan trainen met bijzondere aandacht voor aandacht sturing als cruciale vaardigheid voor tafeltennisspelers. Hierbij zullen we ook bekijken hoe je reeds oefeningen kan aanbieden op jonge leeftijd. Daarnaast zal er ook aandacht zijn voor concrete tips die kunnen helpen bij de coaching.

 

VTTL-congres voor trainers en bestuurders 2020 (afgelast)

Het congres van zaterdag 25 april wordt afgelast.

Op zaterdag 25 april wordt het 8ste VTTL-congres voor trainers en bestuurders georganiseerd in Sport Vlaanderen Gent.

Voormiddag:

Voor de bestuurders hebben we gekozen voor het volgende onderwerp: Delegeren kun je leren. Ook in de sportclub. "Wat jezelf doet, doe je meestal beter" is een bekende uitspraak. Dat is net wat een vrijwilliger typeert. "Zelf doen" kent echter grenzen. Deze sessie zoomt in op hoe je zaken beter kan organiseren door enerzijds beter te plannen en anderzijds te delegeren. Je krijgt concrete tips om je tijd als clubbestuurder efficiënter en effectiever in te zetten. Tijdens de sessie bekijken we samen het volledige takenpakket dat jij hebt als vrijwilliger en gaan we aan de slag. Op het einde van deze sessie heb je nieuwe inzichten verworven binnen je takenpakket in de club en ben je in staat met enkele eenvoudige tips andere mensen te betrekken, door te delegeren. Bovenal ga je tijd winnen die je kan investeren in andere zaken die je ook graag doet.

Voor de trainers zijn we ingegaan op een vaak terugkerende vraag i.v.m. "materiaalspelers". Hiervoor hebben we Luc Janssen uitgenodigd. Luc heeft onlangs een bedrijf opgericht voor het opleiden en begeleiden van tafeltennistrainers. Hij heeft als coach o.a. Michel De Boer, Rajko Gommers en Koen Hageraats begeleid. Daarnaast is hij gedurende een 10-tal jaar voorzitter geweest van de VVTT (Vereniging van Tafeltennistrainers in Nederland. Op de sessie op ons congres zal hij het hebben over: Spelen met en spelen tegen "materiaal" (korte noppen, (half)lange noppen, (half)lange noppen zonder spons (OX) en antitopspin.

Namiddag:

In de namiddag is er een gezamenlijke sessie voor trainers en bestuurders waarbij we Tom Faes hebben uitgenodigd. Tom werkte in het verleden als trainer voor de VTTL. De voorbije jaren ontwikkelde hij zich tot consultant en coach van managers en teams binnen de bedrijfswereld. Naast de projecten in de bedrijfswereld, begeleidt hij ook tafeltennissers op mentaal vlak waarbij hij gebruik maakt van zijn mix aan ervaring. Tijdens deze sessie zal je een eerste kennismaking krijgen over de manier waarop je de mentale begeleiding van tafeltennissers kan aanpakken en zal er dieper ingegaan worden op het punt per punt spelen en het belang van een growth mindset. Je krijgt ook handvaten mee om direct mee aan de slag te gaan.

VTTL-congres voor trainers en bestuurders 2019

Op zaterdag 27 april 2019 wordt het 7de VTTL-congres voor trainers en bestuurders georganiseerd in Sport Vlaanderen Netepark Herentals.

Alle info vind je  hier

Bijscholing door Ferenc Karsai op Dag van de Trainer 2018

Op 15.12.2018 te Gent verzorgt Ferenc Karsai, voormalig coach van Werner Schlager en huidig coach van de Cedric Nuytinck en andere seniors van de VTTL, een bijscholing over de evolutie in tafeltennis en hoe dit te gebruiken in coaching.

Korte inhoud:

 1. Development of the TT technics
 2. Modifications in the TT rules
 3. Tactics and rules
 4. Behavior of the coach during the game
 5. Mental preparation before the game

Schrijf je hier in

VTTL-congres voor trainers en bestuurders 2018

Op zaterdag 28 april 2018 wordt het 6de VTTL-congres voor trainers en bestuurders georganiseerd in Sport Vlaanderen Netepark Herentals.

Voormiddag:

Voor de bestuurders: Communicatieplan in de sportclub

Als clubbestuur onderneem je heel wat acties om je club in de kijker te plaatsen: wekelijkse wedstrijden waar je toeschouwers naartoe wil lokken, het jaarlijkse sportfeest om je omgeving warm te maken voor je sport, het jaarlijkse eetfestijn om inkomsten te genereren… Communicatie is een essentieel onderdeel van dergelijke initiatieven!

Net zoals de algemene werking van je sportclub, moeten ook de communicatieacties gestructureerd worden. Deze bijscholing begeleidt je club bij het opstellen van een communicatieplan om van dergelijke initiatieven een succes te maken. Je krijgt instrumenten en praktische tips aangereikt die je helpen om de communicatie in je club te structureren.

Voor de trainers: Service training door Craig Bryant

Service specialist Craig Bryant komt alle tips en trics vertellen over een goede opslag. Deze sessie is echt niet te missen!

Namiddag:

Voor de bestuurders en de trainers: Organisatie van de clubwerking en enkele projecten van de VTTL voor clubwerking

Een 3-tal clubs komen hun werking toelichten waarbij o.a. volgende topics aan bod komen: ledenaantallen (evolutie), lokaal (historiek), bestuur en commissies, financiën (kosten, opbrengsten, sponsors), jeugdwerking (vanaf welke leeftijd, aantal trainingen, doelgroepen, aantal trainers, …), G-sport, recreanten, senioren, werking competitie

De VTTL overloopt enkele topics van hun werking: aansluitingen en verzekeringen, multimove, King Pong, Beertje Ping, G-sport, jeugdsport(project).

Alle info vind je hier

 

VTTL-congres voor trainers en bestuurders 2017

 

Op zaterdag 22 april 2017 werd het 5de VTTL-congres voor trainers en bestuurders georganiseerd in Sport Vlaanderen Netepark Herentals.

Voor de bestuurders hadden we een sessie voorzien rond vrijwilligers. Binnen deze sessie werden een aantal succesfactoren bekeken die je kan meenemen naar je sportclub. De syllabus kan aangevraagd worden bij Jo Willems.

Voor de trainers was er een praktijksessie i.v.m. trainingen voor benjamins en jonge kinderen. Hoe zet je de stap van multimove naar echte jeugdtrainingen of hoe maak je de trainingen aantrekkelijk voor spelertjes van 6-7 jaar? De syllabus en de link naar de video's kan aangevraagd worden bij Jo Willems.

Een overzicht van de presentaties van de vorige jaargangen vind je terug bij publicaties

LOGO SPORT VLAANDEREN