Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Scheidsrechters

Scheidsrechters zijn onmisbaar in een sportcultuur. Zij zorgen voor een correcte toepassing van de reglementen, zorgen voor een correcte en onpartijdige leiding en staan continu paraat om de spelers en speelsters te wijzen op sportiviteit. Ook binnen de Vlaamse Tafeltennisliga kunnen scheidsrechters hun opinie weergeven, en waar nodig worden de reglementen ter zake besproken en aangepast indien nodig.

Binnen onze federatie kan je daarvoor terecht bij de Landelijke ArbitrageCommissie (LAC). De vijf provincies hebben een vertegenwoordiger afgevaardigd om te zetelen in deze commissie en zij houden alle opmerkingen en vragen bij die vanuit hun werking naar boven komen. Daarnaast staan zij in voor aanduidingen (op landelijk en nationaal vlak) en organiseren zij de nodige opleidingen.

Scheidsrechter zijn, het is niet altijd evident. Zeker als je kijkt naar alle verwijten en dergelijke die een scheidsrechter te verduren krijgt. Nochtans tracht iedere scheidsrechter steeds de reglementen ter zake toe te passen. Of die reglementen nu “goed” of “slecht” zijn, dat laten we steeds in het midden. Maar de taak van een scheidsrechter is nu éénmaal om de bestaande reglementen toe te passen.

Scheidsrechter zijn, het is niet iedereen gegeven. Dat klopt. Maar mits een klein beetje inzet en passie, kan iedereen het worden. Niet iedereen zal doorgroeien naar landelijk, nationaal of internationaal scheidsrechter, maar dat verlangen wij als federatie ook niet. Het moet echter wel de bedoeling zijn dat steeds iemand van de club de reglementen ter zake kent (qua basis), en dat “speciale” gevallen voorgelegd worden aan de LAC zelf. Zo maken we elkaar ook sterker.

Scheidsrechter zijn, amai, zo veel werk. Scheidsrechters doen dit volledig op vrijwillige basis, dus er wordt nooit iemand gedwongen om scheidsrechter te worden. Een officiële scheidsrechter wordt wel gevraagd om een minimum aantal “prestaties” te leveren. Dit hangt af van provincie tot provincie, maar om door te groeien heb je natuurlijk wel enkele “prestaties” nodig, want kennis van zaken is belangrijk. Wens je niet door te groeien, maar enkel de club te ondersteunen, geen enkel probleem. Meer scheidsrechters staat gelijk aan een goede verdeling van de inzet van de scheidsrechters. Landelijke en Nationale scheidsrechters kunnen dan ingezet worden op de landelijke en nationale tornooien. Een werking puur binnen de provincie is dus geen enkel probleem. En met hoe “meer” jullie zijn, hoe “lichter” het werk.

Scheidsrechter zijn, dat levert niets op. Het is inderdaad op puur vrijwillige basis, anderzijds help je wel mee om het werk van alle andere scheidsrechters te “verlichten”. Zoals aangegeven, meer scheidsrechters = meer spreiding mogelijk. Bovendien zijn wij ook gebonden aan de vrijwilligerswetgeving en trachten wij ook altijd de Belgische/Vlaamse wetgeving na te leven. Dat is één van onze basisprincipes, waar wij niet van afwijken. Indien we deze niet volgen, dan riskeren wij als federatie ook boetes, en wie betaalt dan het gelag? Samenwerking is en blijft essentieel, zowel voor grote, middelgrote als kleine clubs.

Wedstrijden leiden, iedereen kan het. Zowel op lager niveau (5de provinciale) als op het allerhoogste niveau (superdivisie) zijn scheidsrechters nodig. Daarnaast zijn er ook provinciale, landelijke, nationale en zelfs internationale evenementen. In 5de provinciale worden wedstrijden geleid door de spelers zelf, soms gaat dat over gastjes die 7 of 8 jaar zijn. Is het logisch dat we als ouder, club of zelfs teamgenoot die verantwoordelijkheid bij deze leeftijdsgroep leggen?

Als federatie wensen wij te streven naar 1 officiële scheidsrechter per club. Eén lid dus per club die op de hoogte is van de basisprincipes van het leiden van een wedstrijd en die bij problemen ook de reglementen kan toepassen. Grotere clubs hebben er uiteraard beter 2 of meer, gezien niet iedereen iedere speelweek aanwezig kan zijn. Dat hangt dus volledig af van situatie tot situatie, maar we laten volledig de vrijheid aan de clubs.  Maar we hopen uiteraard dat iedereen op de kar springt…

LOGO SPORT VLAANDEREN