Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Devos en Van Acker opnieuw aan het feest

Laurens Devos (19) blijft de titels aan elkaar rijgen. De Antwerpenaar kroonde zich vandaag voor de derde keer tot Europees kampioen in de klasse 9. In de finale klopte Devos de Oekraïner Lev Kats met 3-0. Florian Van Acker wou niet onderdoen voor zijn maatje en knokte zich naar de Europese titel in de klasse 11. Beide spelers zijn nu ook rechtstreeks geplaatst voor de Paralympische Spelen in Tokio.

Geschreven door Ivan Crabbe

Sinds de Paralympische Spelen in Rio is Laurens Devos ongeslagen bij de mindervaliden. Een paralympische titel, wereldtitel en twee Europese titels stonden al op zijn palmares. Hij was dan ook torenhoog favoriet om in Helsingborg (Zweden) opnieuw Europees kampioen te worden. De progressie die de jonge Devos maakt, is indrukwekkend. Op de Open van Nigeria deze zomer won hij van Quentin Robinot en maakte hij het wereldtopper Aruna Quadri bijzonder moeilijk. Het is dan ook enigszins logisch dat de paralympische kampioen bij de mindervalide spelers bijna niet af te stoppen is. “Drie Europese titels op rij is een mooie prestatie”, verklaarde Devos na de gewonnen finale. “Iedereen werkt hard en het is elk jaar moeilijker. Ik ben dan ook bijzonder blij dat ik mijn Europese titel heb kunnen verlengen. De finale was mijn moeilijkste wedstrijd. Lev Kats is veel verbeterd sinds vorig jaar. Gelukkig kon ik de eerste set pakken, want dat gaf me vertrouwen voor het vervolg.”
Devos hoopt nu ook te schitteren in de ploegencompetitie. “We gaan voor goud, maar ook in deze competitie zijn er sterkere ploegen dan andere jaren. Het wordt gewoon elke match knokken.”

Revanche voor Poef
Florian Van Acker (klasse 11) behaalde twee jaar geleden slechts brons op het EK. Hij was gebrand op revanche in Zweden. In de groepsfase ging alles vlot, maar daarna moest ‘Poef’ tot het uiterste gaan om in de race te blijven. De Hongaar Peter Palos was een te duchten tegenstander in de finale. De eerste set ging nipt verloren, maar Van Acker vocht terug. Bij een 2-1-voorsprong in sets leek het binnen. Onze paralympische kampioen maakte het wel nog even spannend, maar kon toch nog met 14-12 zegevieren. Een welgemeende ‘Poef’ en proficiat met deze tweede Europese titel!

De andere Belgen speelden zich eveneens in de kijker. Bart Brands (klasse 5) haalde de kwartfinale. Hij verloor van de later kampioen Valentin Baus uit Duitsland. Ben Despineux kon zich plaatsen voor de 1/8ste finales, maar daar moest hij na vijf sets zijn meerdere erkennen in de Fransman Kevin Dourbecker. De 1/8ste finales waren ook het eindstation voor Marc Ledoux. Benjamin Marotte tenslotte geraakte niet door zijn poule op dit EK.