Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Yannick Vostes wil jeugd naar hoger niveau stuwen

De Belgische tafeltennissers reizen deze week af naar Minsk voor de tweede Europese Spelen (21-30 juni). Cédric Nuytinck, Robin Devos, Florent Lambiet, Nathalie Marchetti en Lisa Lung zullen onze kleuren verdedigen in vier competities: mannen enkel, mannen team, vrouwen enkel en dubbel gemengd. Voor Yannick Vostes is het zijn vuurdoop als VTTL-coach. “Er is veel potentieel in de Belgische selectie”, aldus Vostes. “We hopen op dit sterk bezette toernooi te verrassen.”

Geschreven door Ivan Crabbe

Yannick Vostes (33) draait al jaren mee aan de top van het Belgische tafeltennis. In de Leuvense Topsportschool werd hij al regelmatig ingezet als sparringpartner. De samenwerking met de VTTL is altijd vlot verlopen en onlangs kreeg Vostes het aanbod om coach te worden. “Het is een logische stap in mijn carrière”, zegt de Belgische kampioen van 2010. “De VTTL is via mijn werk als sparringpartner bij mij uitgekomen om Nina Kolarova te vervangen. Ik kon dit aanbod niet weigeren. Ik zal de vrouwen coachen, maar blijf actief als speler. Ik kan beide activiteiten perfect combineren. Alexey Smirnov blijft de mannen onder zijn hoede nemen. Ik hoop dat ik mijn steentje kan bijdragen en de jongeren naar een hoger niveau kan tillen.”

Veel potentieel
Een maand geleden is Vostes gestart met zijn nieuwe job. Eerste taak: Lisa Lung klaarstomen voor de Europese Spelen. Is onze Belgische topspeelster klaar voor dit massa-evenement (Meer dan 4.000 atleten verspreid over 15 sporten red.)?
“Er heerst een goede sfeer tijdens de voorbereiding. Hopelijk heb ik met mijn trainingen al iets kunnen bereiken, maar om een echt resultaat te zien, zullen we op langere termijn moeten kijken. Het is in Minsk een miniversie van de Olympische Spelen. Het niveau zal hoog liggen en de beste spelers van Europa tekenen present, maar in het tafeltennis is er veel mogelijk. Een medaille is niet uitgesloten, maar wordt heel moeilijk. We moeten ons als Belgen wel niet meer verstoppen. De laatste jaren leveren we goed werk. Vier jaar geleden hadden we drie deelnemers: Jean-Michel Saive, Cédric Nuytinck en Lisa Lung. Nu hebben we er vijf en we hebben de mannenploeg in het team event. Zo’n evenementen zijn vooral goed om als speler ervaring op te doen en om de andere sporten en sporters te leren kennen. Het wordt een mooie eerste belevenis als trainer voor mij. Ik kijk er enorm naar uit om die tafeltenniszaal te staan.”

Foto: Team Belgium