Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Topweek voor de Belgische mannenploeg

De Belgische mannenploeg heeft geschiedenis geschreven. Voor het eerst in tien jaar wisten Nuytinck en co. zich te plaatsen voor de hoogste divisie van het EK teams in 2019. De dubbele overwinning tegen Roemenië (3-0 en 1-3) lag aan de basis van deze uitzonderlijke prestatie.

Geschreven door Ivan Crabbe

Voor de Europese kwalificatiecampagne werd België ingedeeld in een groep met Slovenië en Roemenië. Zwaar, maar niet onoverkomelijk wetende dat de top twee een plaats krijgt op het EK 2019 in Frankrijk. Slovenië was in een vorige kwalificatiecampagne al eens de tegenstander en bleek ook nu weer een taaie klant. Onder impuls van Jorgic en Tokic konden de Slovenen de moedige Belgen tweemaal vlot opzijzetten.
Het moest dus gebeuren in de wedstrijden tegen tafeltennisgrootmacht Roemenië. In Waremme vond in mei de heenwedstrijd plaats. De sfeer was top en onze ploeg verkeerde in supervorm. Nuytinck was meteen op de afspraak en gaf Hunor Szocs het nakijken. Lambiet en Devos volgden het goede voorbeeld van hun kapitein en haalden de buit binnen. Dankzij deze 3-0-overwinning waren er in Boekarest nog maar vier sets nodig om de kwalificatie te verzekeren, maar onze jongens wilden meer. Florent Lambiet mocht afgelopen vrijdag de spits afbijten tegen wonderkind Cristian Pletea. De eerste set ging naar de Roemeen, maar daarna nam onze landgenoot het commando over. Met een knappe 3-1-zege schonk hij België meteen een EK-ticket. De honger van onze jonge leeuwen was nog niet gestild. Cédric Nuytinck, die met zijn ploeg Hennebont aan de leiding staat in de Franse Pro A, mocht dan de arena in tegen vice-Europees kampioen Ovidiu Ionescu. De eerste set bracht wat spanning en ging uiteindelijk met 12-10 naar de thuisploeg. Nuytinck herstelde onmiddellijk het evenwicht en veegde de vloer aan met de Roemeen (Ionescu maakte slechts elf punten in drie sets!). Kon Robin Devos de gala-avond helemaal doortrekken? Nee, hij moest jammer genoeg na een felle strijd het hoofd buigen tegen Hunor Szocs. Nuytinck klaarde wel de klus na een vlotte zege tegen Pletea. Wat een glansprestatie! We zien onze jongens terug op het EK teams in Nantes (3-9 september). Roemenië wordt verwezen naar de barrages, maar kan mits winst nog een ticket boeken voor het Europees kampioenschap.

Europese Spelen
De goednieuwsshow gaat verder, want deze week kreeg de nationale ploeg het bericht dat ze als twaalfde ploeg geplaatst zijn voor de Europese Spelen in Minsk (21-30 juni). Vier jaar geleden namen Jean-Michel Saive, Cédric Nuytinck en Lisa Lung voor België deel aan de Europese Spelen in het enkelspel.

LOGO SPORT VLAANDEREN      logo Ethias      logo Tibhar