Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Park en Shibata triomferen in De Haan

Cedric Nuytinck heeft de finale niet gehaald op de Belgium Open (ITTF Challenge). Hij kwam tekort tegen de Japanner Yukiya Uda. In de finale nam de Zuid-Koreaan Ganghyeon Park het op tegen Uda. Na een spektakelwedstrijd ging Park met de toernooizege aan de haal.

Geschreven door Ivan Crabbe

Twee jaar geleden haalde Nuytinck de finale van de Belgium Open. Hij verloor toen van de Indiër Sathiyan Gnanasekaran met 4-0. Vorig jaar was er de dubbelfinale, ook dan moest onze Belgische kampioen tevreden zijn met zilver. Op dit toernooi eindigde het avontuur in de halve finale. De Japanner Yukiya Uda bleek een maatje te sterk. Er lagen wel kansen in set drie en vier, maar Nuytinck vergat die te benutten. De finale was een duel tussen Ganghyeon Park (Zuid-Korea) en Yukiya Uda (Japan). We kregen een topwedstrijd te zien tussen twee opkomende talenten uit Azië. De Zuid-Koreaan kon zijn snelle slagen ten volle benutten. Hij cruisede simpel naar een 3-0-voorsprong in sets. Kregen we ‘a walk in the park’?
Niet met mij moet Uda gedacht hebben. De Japanner schakelde een versnelling hoger en bracht Park aan het wankelen. Van 3-0 ging het naar 3-3. Het spektakel en entertainmentgehalte ging met een ruk de hoogte in. Dit was de beste match van het toernooi. Zonder twijfel! De Japanner leek mentaal de bovenhand te gaan nemen, maar Park toonde dat hij van graniet is. Het werd 10-10. Kan je een mooiere apotheose wensen? Nog één keer knallen, moet Park gedacht hebben. Zo geschiedde… 12-10 voor de Zuid-Koreaan. “Ik heb deze week fantastisch gespeeld”, zei Park na afloop. “De finale was een mentaal spelletje, maar in de laatste set was ik kalm en heb ik me kunnen concentreren op mijn spel. Dit is mijn eerste toernooizege op internationaal niveau. Ik zal België dus nooit vergeten. Nu hoop ik in de toekomst ook eens een major toernooi te winnen.”

Twee titels voor Shibata
Het vrouwen enkelspel was een prooi voor de Aziatische speelsters. Georgina Pota, Matilda Ekholm en Britt Eerland werden allemaal vroegtijdig naar huis gespeeld.
De 14-jarige Zuid-Koreaanse Yubin Shin was dé sensatie op de Belgium Open. Ze versloeg tweede reekshoofd Matilda Ekholm (Zweden) en ging dan door op haar elan. In de kwartfinale nam ze dan ook nog eens vlot de maat van de Duitse Nina Mittelham (WR 50). Shin was bovendien de enige niet-Japanse in de halve finale. Ze maakte het de Japanse Hashimoto bijzonder moeilijk, maar moest uiteindelijk toch plooien. De Japanse finale tussen Shibata en Hashimoto was een feit. Shibata was oppermachtig en stoomde vlot door naar een tweede titel op rij in De Haan. “Het was belangrijk om mijn titel te verdedigen in De Haan”, aldus Shibata, die ook de dubbeltitel pakte. “Vorig jaar heb ik één titel gewonnen, nu twee. Vooral over onze prestatie in het dubbelspel ben ik supertevreden. Het was pas de derde keer dat we samen speelden. Ik heb al veel Challenger toernooien gewonnen. Nu is het tijd om eens een major of een platina event te winnen. Daarvoor zal ik wel Chinese speelsters moeten verslaan. Natuurlijk focus ik ook op de Olympische Spelen. Ik hoop deel uit te maken van het Japanse team in Tokio.”