Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Laurens Devos en Florian Van Acker grijpen goud

België is twee wereldkampioenen rijker. Na hun triomf op de Paralympische Spelen in Rio waren Laurens Devos (klasse 9) en Florian Van Acker (klasse 11) zaterdag op het WK in Lasko opnieuw aan het feest. Devos zorgt op 18-jarige leeftijd zelfs voor een unieke triple: EK, WK en Paralympische Spelen. “Mijn droom is gerealiseerd, nu moet de bevestiging volgen”, reageerde Devos vanuit Slovenië.

Geschreven door Ivan Crabbe

Paralympisch kampioen Devos trok deze week als topfavoriet naar Lasko (Slovenië). Het WK was de enige leemte die hij nog moest opvullen in zijn palmares bij de mindervaliden. Hij begon ijzersterk en was na dag één al geplaatst voor de kwartfinale. Daarin moest de Antwerpenaar het opnemen tegen de Oekraïner Kats (ITTF 13). Moeiteloos walste Laurens over zijn tegenstander. De Japanner Iwabuchi kon wat meer weerwerk bieden in de halve finale, maar meer dan één set gaf Devos niet prijs. Op naar de finale! Het nummer twee van de wereld Nozdrunov wachtte hem op. Vooraf werd een zware match verwacht. Devos trok zich van alles niks aan en speelde met volle focus en liet de Rus geen kans. De unieke triple is een feit. “Mijn droom is gerealiseerd”, aldus een dolgelukkige Devos. “Ik had al de Europese titel en de paralympische titel op mijn palmares. De wereldtitel ontbrak nog en ik wou die absoluut behalen. Nu dat ik hem beet heb, voelt dat natuurlijk fantastisch. Wat ik nu nog kan bereiken? Mijn titels bevestigen en ik wil mijn spelniveau nog verbeteren. Deze week heb ik sterk gespeeld. Enkel in de halve finale tegen de Japanner was er wat twijfel, maar die heb ik snel kunnen wegwerken.”

Dinsdag in De Haan
Laurens Devos reist vandaag al terug naar België. Dinsdag komt hij al in actie op de Belgium Open in De Haan (23-27 oktober). “Ik heb een drukke agenda, maar ik voel me goed gerecupereerd. De Belgium Open is natuurlijk wel een veel hoger niveau. Ik ga alles geven en hoop de poules te overleven. Zo’n toernooien zijn goed om mijn wereld ranking te verbeteren. De afgelopen maanden heb ik weinig internationale wedstrijden gespeeld en ben ik veel gezakt op de ranglijst. Ik hoop nu de komende maanden veel te stijgen.”
Coach Carlo Agnello begeleidt Laurens Devos al sinds het prille begin van zijn tafeltennisloopbaan. Hij weet niet waar de limieten van zijn poulain liggen. “Toen ik hem tien jaar geleden bezig zag, wist ik wel dat hij een goede speler kon worden. Maar door hard te werken is hij nog veel verder geraakt dan iedereen verwacht had. Deze wereldtitel was ook voor mij een geweldige voldoening. Het is nu zaak om te bevestigen en om ook te stunten bij valide spelers. Laurens klopt nu al spelers uit de top honderd. Zijn limieten kennen we nog niet, maar ik acht hem zeker in staat om zich ooit te plaatsen voor de Olympische Spelen.”

Legendarische interviews
Het grote publiek leerde Florian Van Acker (21) kennen met z’n legendarische interviews op de Paralympische Spelen in Rio. Na zijn paralympische titel behaalde ‘Poef’ vorig jaar ook nog brons op het Europees kampioenschap. Net als Laurens Devos was hij erop gebrand om in Slovenië zijn eerste wereldtitel te veroveren. De poules werden vlot overleefd door Van Acker. In de kwartfinale was de Duitser Hartig (ITTF 21) de tegenstander. Hij had geen antwoord op het snelle spel van de West-Vlaming en het werd een mooie 3-0-zege. Von Einem (finalist in Rio) kwam Van Acker tegen in de halve finale. In Rio werd het een bloedstollende strijd tegen de Australiër. Deze keer was het minder spannend en onze landgenoot kon met 3-1 zegevieren. Tegen de Hongaar Peter Palos (ITTF 2) kwam Van Acker meteen 2-0 in sets voor in de finale. Even was de concentratie minder en ging er een set verloren. Op een schitterende manier herpakte Florian zich en stoomde door naar z’n eerste wereldtitel. “Ik had tijdens de match last van stress want ik wou goud, maar nu ben ik de gelukkigste mens ter wereld”, zei Florian Van Acker nadat hij zijn coach Nico Vergeylen in de armen vloog.

Er kwamen nog drie Belgische paratafeltennissers in actie op het WK. Bart Brands (klasse 5) presteerde behoorlijk goed. Na een tweede plaats in de poules kon hij zich plaatsen voor de 1/8ste finale. Daarin was de speler van Nodo Ekeren nipt sterker dan de Turk Caliskan. Met winst in de kwartfinale was een medaille verzekerd. Helaas moest Brands het onderspit delven tegen de Noor Urhaug. Marc Ledoux kon zich eveneens naar de kwartfinale knokken. In een spannende strijd ging hij jammer genoeg ten onder tegen de Oekraïner Mai. Ben Despineux tot slot kon de poulefase niet overleven.

LOGO SPORT VLAANDEREN      logo Ethias      logo Tibhar