Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Historisch zilver voor cadetten

De cadetten jongens hebben op het EJK in Cluj-Napoca (Roemenië) Belgische sportgeschiedenis geschreven. Na een fantastisch toernooi was enkel topfavoriet Frankrijk in de finale met 3-0 te sterk. Een uitzonderlijke prestatie die gerealiseerd werd door Nicolas Degros, Adrien Rasenfosse en Louis Laffineur. De Vlaamse toppers Laurens Devos en Olav Kosolosky kwamen uit bij de juniores. Zij konden beslag leggen op een welverdiende zesde plaats.

Geschreven door Ivan Crabbe

Laurens Devos en Olav Kosolosky zijn de twee VTTL-spelers die het moesten waarmaken bij de juniores in Roemenië. De groepsfase was pittig, met onder meer Frankrijk en Griekenland. Met een nipte 3-2-zege tegen de Grieken werd de tweede plaats veiliggesteld. In de 1/8ste finale werd met een mooie collectieve prestatie Hongarije (3-1) opzijgezet. Laurens en Olav waren klaar om te stunten. In de kwartfinale mochten ze ook hun borst nat maken, want daar wachtte topploeg Roemenië. Kosolosky speelde een schitterende wedstrijd tegen supertalent Cristian Pletea. Hij kwam 2-0 achter in sets, maar vocht zich naar een belle. Daarin zegevierde de Oost-Vlaming opnieuw, 11-9. Het eerste punt was binnen, maar de moedige Belgen moesten daarna wel hun meerdere erkennen in de Roemenen. In de strijd voor plaats vijf werd eerst vlot de maat van Italië genomen. Azerbeidzjan (met genaturaliseerde Chinezen in hun team) was een ronde later een brug te ver. “We mogen tevreden zijn over ons parcours”, reageerde Kosolosky. “Tegen Roemenië was er wel meer mogelijk. We hadden zeker kansen, maar hebben ze niet gegrepen. Toch heeft volgens mij iedereen het hele toernooi - op de bank en aan de tafel - alles gegeven. In de kwartfinale hebben we ook getoond dat we toppers kunnen bedreigen. Er zijn nu zeker nog mogelijkheden op medailles. Zelf probeer ik in het enkelspel tot de derde ronde door te stoten. Het wordt zwaar, want ik open al tegen een Spanjaard waar ik nog nooit van heb gewonnen. Maar met de huidige vorm moet er iets mogelijk zijn”, aldus de Oost-Vlaming, die de glansprestatie van de Belgische cadetten vanop de eerste rij meemaakte. “Ze waren ontgoocheld dat ze geen goud konden grijpen. Het leek een unieke mogelijkheid, maar als de spelers het zullen laten bezinken, gaan ze wel beseffen dat ze een topprestatie afgeleverd hebben.”

Behoud verzekeren

De cadetten meisjes hadden het niet onder de markt op het EJK teams. Ze haalden de 1/8ste finales en sneuvelden daarin tegen Frankrijk. In de verliezerstabel kon met een twaalfde plaats het behoud in de eerste divisie toch verzekerd worden. Bij de juniores kwamen onze meisjes nooit op kruissnelheid. Een teleurstellende 23ste plaats na winst tegen Luxemburg was het eindresultaat.

LOGO SPORT VLAANDEREN      logo Ethias      logo Tibhar