Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Cédric Nuytinck strandt in kwartfinale

Geen medaille voor Cédric Nuytinck (26) op de Europese Spelen. De Oekraïner Lei Kou toonde zich net iets sterker in de kwartfinale van het enkelspel. Doodzonde, dat vond ook Nuytinck. “Het is een gemiste kans”, aldus de Belgische kampioen, die zich nu klaarstoomt voor het team event met Robin Devos en Florent Lambiet.

Geschreven door Ivan Crabbe

Het sportgebeuren in Wit-Rusland krijgt weinig aandacht in de vaderlandse pers. Nochtans doen de Belgen het uitstekend met vijf medailles (drie in het acrogym en twee in het judo red.). Cédric Nuytinck hield de Belgische eer hoog in het tafeltennis. Hij begon zijn enkeltoernooi zondag tegen Olah Benedek (WR 85). Een haalbare kaart, maar de ervaren Fin liet toch even z’n tanden zien. Nuytinck was niet onder de indruk en kon toch vlot in zes sets uitmaken. Ondertussen gingen verschillende favorieten ten onder: Mattias Falck, Simon Gauzy, Daniel Habesohn en Liam Pitchford. De tabelhelft van Nuytinck zag er plots veel minder zwaar uit. Andrej Gacina (WR 76), de killer van Simon Gauzy, was de tegenstander in de 1/8ste finales.
Het beloofde een spannende strijd te worden. Na zes sets stonden de bordjes gelijk. We kregen een bloedstollende ontknoping in de laatste set. Nuytinck leek bij een 10-7-tussenstand op weg naar de zege, maar de Kroaat kwam nog terug tot 10-10. De matchpunten bleven komen voor onze Belgisch kampioen en bij 12-11 kon hij eindelijk dat ticket voor de kwartfinale grijpen. Een topachtplaats op de Europese Spelen daarmee kan je thuiskomen, maar Nuytinck wou meer. Volgende horde: Lei Kou (WR 85). Door een tenniselleboog was de Oekraïner enkele maanden out (vandaar de lage ranking), maar in Minsk toonde hij zich weer helemaal de oude. Een gevaarlijk heerschap voor Nuytinck dus. Met enige moeite kon de Oost-Vlaming de eerste set veroveren: 12-10. Daarna kwam de Oekraïner helemaal los en stoomde door naar een 3-1-voorsprong in sets. Nuytinck bleef vechten en haalde de vijfde set heel vlot binnen: 11-4. Een ommekeer in de maak? Misschien, want onze landgenoot kwam ook goed uit de startblokken in de zesde set. Lei Kou zag het gevaar en kwam op gelijke hoogte. Tot 10-10 bleef het gelijk, de volgende twee punten gingen jammer genoeg naar de Oekraïner.
De kwartfinale is dus het eindstation geworden voor Cédric Nuytinck. Een sublieme prestatie, maar de speler zelf hoopte op meer. “Ik ben wat teleurgesteld”, aldus Nuytinck. “Na een heel lang seizoen heb ik toch alles kunnen geven op dit toernooi. Door die vermoeidheid - 5 à 10 procent minder - heb ik de wedstrijd verloren. Details zijn op dit niveau zo belangrijk, maar ik heb zeker nog kansen gehad.”

Taaie Kroaten
Nuytinck deed in Minsk wel een goede zaak voor de Spelen in Tokio, dit was het eerste toernooi dat meetelde voor de olympische ranking. “Ik probeer het positieve uit dit enkeltoernooi te halen en dat mijn niveau hoog is, dat is nu wel duidelijk. Niet alleen voor de Spelen is dit mooi meegenomen, maar ook voor de Europese Top 16. Ik hoop mijn ranking zo hoog mogelijk te houden, om ook op dat prestigieuze toernooi volgend jaar present te tekenen."
De Belgische mannen (Cédric Nuytinck, Florent Lambiet en Robin Devos) nemen het donderdag in team event nog op tegen Kroatië. Een taaie klant, met toppers als Andrej Gacina en Tomislav Pucar in de rangen. “Kwartfinale is zeker mogelijk”, zegt Nuytinck. “Maar iedereen zal top moeten zijn, om de Kroaten te verslaan.”

Go Team Belgium!!!