Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Cédric Nuytinck schaart zich bij wereldtop

Cédric Nuytinck (26) verbaasde afgelopen week vriend en vijand op de Qatar Open (Platinum event). Na de grootste overwinning uit zijn carrière tegen Hugo Calderano (WR 6) strandde hij in de kwartfinale tegen de Zweed Mattias Falck (WR 15). In het dubbelspel - voor de gelegenheid gekoppeld aan de Pool Jakub Dyjas - schopte de Oost-Vlaming het zelfs tot de halve finale. Wat een droomweek! “Dit zou mijn toernooi van de doorbraak kunnen zijn. Ik hoop nu binnen enkele weken ook te kunnen knallen op het WK in Boedapest”, aldus de Belgische kampioen.

Geschreven door Ivan Crabbe

De Open van Qatar is een van de meest prestigieuze toernooien van de ITTF World Tour. In deze editie tekenden bij de mannen bijna de volledige top-15 van de wereld present. Enkel de nummer één Fan Zhendong was afwezig. Jean-Michel Saive kon het toernooi twee keer op zijn naam schrijven (1996 en 2002). Belgisch kampioen Cédric Nuytinck moest in het enkelspel drie kwalificatierondes doorspartelen als hij de hoofdtabel wou bereiken. De eerste horde van zijn strooptocht - een Taiwanees - werd vlot genomen. Daarna keek hij meteen Ricardo Walther, het nummer 34 van de wereld, in de ogen. Al snel bleek dat Cé over een supervorm beschikte. De Duitser kreeg geen grip op de wedstrijd en Nuytinck kon na een spannende zesde set uitmaken. De eerste stunt was een feit. Om de hoofdtabel te halen, moest ook de ervaren Indiër Achanta Sharath Kamal (WR 33) voor de bijl. Opnieuw een taaie noot. Nuytinck had zijn handen vol, maar hield het hoofd koel. Na een thriller in de zevende set kon hij zich naar glorie knokken. Ondertussen vielen de monden op het thuisfront open van verbazing.

Braziliaanse posterboy
Waar gaat dit eindigen? Next stop: Hugo Calderano. Nuytinck had het de Braziliaanse posterboy al enkele keren moeilijk gemaakt. Hij nam nu meteen een verschroeiende start in de openingsset: 11-4. Ook de tweede set ging na een helse strijd naar de speler van Hennebont. Op naar een nieuwe stunt? Jawel! Het ging even minder, maar in de zesde set kon Nuytinck de match naar zich toetrekken. Superlatieven schoten tekort, Sporza en andere media sprongen als aasgieren op deze krachttoer. Nuytinck bleef er redelijk rustig onder. “De puzzel viel eens in mekaar. Mijn harde trainingswerk is beloond. Het was veruit de grootste zege van mijn carrière. Ik was dolgelukkig, al was dat misschien niet te merken. Ik was zo geconcentreerd om die wedstrijd te winnen, dat ik op het einde niet zo goed besefte dat ik gewonnen had. Dit zou het toernooi van mijn doorbraak kunnen zijn. Het is de eerste keer dat ik zo ver ben geraakt, op zo’n prestigieus toernooi. Vroeger kon ik meestal maar één keer stunten per toernooi, nu heb ik het drie keer gedaan. Dit geeft een boost voor de toekomst. Ik had wel het gevoel dat ik nog verder kon geraken. Tegen de Zweed Mattias Falck speelde ik een zeer degelijke wedstrijd en lagen er zeker kansen, maar Falck toonde zich net wat efficiënter op de beslissende momenten. De vermoeidheid speelde ook wel mee. Ik ben twee keer van hotel moeten veranderen en het hotel lag op 30 minuten rijden van de zaal. Dag twee van het toernooi was ook hels voor mij. Ik heb toen vijf wedstrijden moeten spelen (enkel, dubbel en gemengd dubbel). s’Avonds was ik kapot.”

Top dertig halen
Nuytinck, momenteel nummer 68 van de wereld, zal met zijn knappe prestaties een grote sprong maken op de wereldranglijst. Dat zullen we door het nieuwe ranking systeem wel pas binnen enkele maanden te zien krijgen. “Ik hoop nu zo snel mogelijk de top dertig te halen. Met een goed WK en 2 à 3 topprestaties op grote toernooien moet dat kunnen. Ik ga me nu niet meer druk opleggen voor het komende wereldkampioenschap in Boedapest. De vorm is aanwezig en we zullen wel zien hoe ver ik kan geraken. Als voorbereiding is er de finale van de ETTU Cup met Hennebont en daarna nog een stage in Kroatië.”

Glorie met Dyjas
In het dubbelspel maakte Nuytinck aan de zijde van de Pool Jakub Dyjas zelfs nog meer indruk in Doha. Het gelegenheidsduo strandde pas in de halve finale, na een verliespartij tegen de Duitsers Timo Boll en Patrick Franziska. “Opnieuw een fantastische prestatie”, aldus de Belgische kampioen. “Ik had dit helemaal niet verwacht. Al snel merkte ik wel dat ik een goed duo kon vormen met Dyjas, maar zo’n prestatie overtreft echt alles. In de toekomst zouden we graag een vast duo vormen. We kunnen zelfs nog proberen om de World Tour Grand Finals te halen, want na dit toernooi hebben we enorm veel punten vergaard.”