Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Wereld Olympisch Kwalificatietornooi

Florent Lambiet (WR 104) heeft indruk gemaakt op het wereld olympisch kwalificatietornooi in Doha (Qatar). Alleen de kers op de taart, dat olympische ticket voor Tokio, ontbrak. De Waal verloor in de finale van zijn tabel met 4-1 van de Hongaar Bence Majores. In de herkansingstabel, waar nog één ticket voor de Spelen te verdienen viel, botste hij in de halve finale op een ontketende Kirill Skachkov (0-4). Cédric Nuytinck, Lisa Lung en Nathalie Marchetti werden vroegtijdig uitgeschakeld, maar krijgen net als Lambiet nog een herkansing in april.

Geschreven door Ivan Crabbe

Cédric Nuytinck (WR 72) speelde ongeveer één jaar geleden een internationaal tornooi in Doha. Daarna ging de tafeltenniswereld op slot en werden quasi alle competities in 2020 geannuleerd. Enkele weken geleden stonden er eindelijk weer internationale tornooien op het programma voor onze landgenoot. De Qatarese hoofdstad Doha was opnieuw de plaats van het gebeuren. In de vernieuwde WTT tornooien, waarvan er eerst twee werden afgewerkt, deed Nuytinck het meer dan behoorlijk. Op de WTT Star Contender haalde de Oost-Vlaming zelfs de hoofdtabel en daar werd in de eerste ronde verloren van de latere finalist Ruwen Filus.
“Het deed deugd om nog eens tornooien te spelen”, zei Nuytinck. “In het begin was het allemaal een beetje chaotisch en werden de coronaregels niet goed opgevolgd, maar de grootste problemen waren opgelost na de eerste dag. Het was raar om opnieuw tornooien te spelen, zeker in een ‘best of 5’ format. Normaal was het altijd ‘best of 7’ dus voor de spelers is dat een grote aanpassing en in het eerste tornooi was ik dat nog niet gewoon. Het is namelijk een andere mentale instelling.”
Het derde toernooi in Doha was het wereld olympisch kwalificatietornooi (14-17 maart). Er lag bij de mannen één ticket voor Tokio klaar voor elke winnaar van de drie tabellen. Later werden de verliezende halvefinalisten en finalisten nog ingedeeld in een nieuwe tabel, de winnaar daar kon zich ook nog verzekeren van deelname aan de Spelen. Voor Nuytinck werd het tornooi een ontgoocheling. De Belgische kampioen verloor in de tweede ronde kansloos van de Hongaar Adam Szudi (WR 115). “Ik was niet top”, vervolgt Nuytinck. “Ik had een moeilijke loting en had direct veel energie gegeven in mijn eerste wedstrijd. Het was moeilijk om in mijn ritme te komen en bijgevolg kon ik nooit mijn hoogste niveau halen. De druk speelde ook mee en ik moet bekijken hoe ik dat de volgende keer beter kan aanpakken.”

Geklopt door ploegmaat
Florent Lambiet speelde een onwaarschijnlijk sterk olympisch tornooi. Hij kon zich net niet plaatsen voor de Olympische Spelen. In zijn tabel kwam de Waal na een stuntzege tegen de jonge Rus Vladimir Sidorenko (4-3) op één overwinning van Tokio. Enkel de Hongaar Bence Majores (WR 60) moest in de finale nog voor de bijl gaan, geen onmogelijke taak. Beide spelers wisten dat dit een gouden kans was. Het was wel de Hongaar die meteen 3-0 in sets uitliep. Lambiet vocht nog terug, maar moest uiteindelijk toch het onderspit delven tegen zijn ploegmaat bij het Franse Chartres. Lambiet moest dus naar de verliezerstabel, waar nog één ticket voor Tokio te verdienen viel. De ervaren Italiaan Niagol Stoyanov (WR 102) was de eerste tegenstander. Lambiet was niet onder indruk en kon na een spannende wedstrijd opnieuw aan het langste eind trekken. De Rus Kirill Skachkov (WR 54) bleek een brug te ver in halve finale. Toch mag Lambiet terugblikken op een uitstekend tornooi. Dat opent perspectieven voor de toekomst.

Herkansing in april
Bij de vrouwen zat het toernooi er voor Belgisch kampioene Lisa Lung en Nathalie Marchetti al veel vroeger op. Lung verloor in de eerste ronde met 4-0 van de Indische Sutirtha Mukherjee (WR 95) en ook Marchetti kon geen set winnen tegen de Slovaakse Barbora Balazova (WR 54). Net als de mannen krijgen ook zij een herkansing op het Europees kwalificatietoernooi in Portugal (21-25 april).

 


LOGO SPORT VLAANDEREN