Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

EK 2022

Cédric Nuytinck (29) hoopt te oogsten op het EK tafeltennis, dat zaterdag van start gaat in München. In het dubbelspel, waar hij een duo vormt met de Pool Jakub Dyjas, liggen er zeker mogelijkheden. “Een medaille is een realistische ambitie”, vertelde de Belgische kampioen. Florent Lambiet, Martin Allegro en Adrien Rassenfosse zullen ook in actie komen op dit EK. Margo Degraef is onze enige deelneemster bij de vrouwen.

In München is op 11 augustus een Europees kampioenschap met negen verschillende sporten (atletiek, turnen, roeien, kajak, muurklimmen, tafeltennis, triatlon, wielrennen en beachvolleybal) gestart. Het gebeuren zal plaatsvinden rond de olympische site van 1972. Het concept van een multisport EK werd vier jaar geleden geïntroduceerd, toen vond het evenement plaats in Berlijn en Glasgow. Tafeltennis is er dit jaar voor het eerst bij. De Belgische delegatie bij de mannen bestaat uit Cédric Nuytinck, Martin Allegro, Florent Lambiet en Adrien Rassenfosse. Margo Degraef is de enige deelneemster bij de vrouwen. Vooral in het dubbelspel verwachten we veel van onze landgenoten.

Om zich klaar te stomen voor het EK werkte Nuytinck verschillende WTT-toernooien af. De Oost-Vlaming was wel niet echt tevreden over de resultaten. “Het is een lang seizoen geweest en dat begint te wegen. Ik voel de laatste weken die vermoeidheid toch en dat kan mijn mindere resultaten verklaren. Voor het EK heb ik wat rustiger getraind in Saarbrücken. Hopelijk levert dit resultaat op.”

EK-zilver
Op het afgelopen EK in Warschau behaalde Cédric Nuytinck samen met de Pool Jakub Dyjas zilver in het dubbelspel. Het duo hoopt dit jaar dat huzarenstukje te herhalen. “Een medaille is een realistische ambitie. We hebben onlangs nog samengespeeld en deze week getraind in Saarbrücken. Er zal zeker veel concurrentie zijn. De Zweden, Duitsers, Hongaren en Portugezen hebben sterke duo’s. We zullen meteen op de afspraak moeten zijn.”

Nuytinck zal ook actief zijn in het enkelspel. In die competitie zijn de verwachtingen minder hooggespannen. “Ik ben geen reekshoofd (Nuytinck staat 89ste op de wereldranglijst) en moet bijgevolg eerst nog een poulefase afwerken. Dat is positief, want zo kan ik wennen aan de omstandigheden en hopelijk groeien in het toernooi. Ik hoop zo ver mogelijk te geraken.”

Als voorbereiding op het EK nam Degraef deel aan enkele toernooien van de World Tour. De resultaten waren wisselvallig. “Het was lang geleden dat ik nog zoveel toernooien heb gespeeld”, verduidelijkt Degraef. “Tijdens corona hebben de competities lang stilgelegen. Ik heb nu vier toernooien gespeeld om meer matchritme te verkrijgen in aanloop naar het EK. Er was veel concurrentie en ik heb wisselvallig gepresteerd. Het is soms frustrerend om na één wedstrijd al uit het toernooi te liggen, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Het is vechten om te overleven, maar ik hou van mijn sport.”

Poules overleven
Margo Degraef hoopt zich in Duitsland toch te kunnen tonen. “Ik sta momenteel 256ste op de wereldranglijst, dus echt hoge verwachtingen heb ik niet. Ik hoop alvast om de poules te overleven en daarna zien we wel. De loting is op zo’n toernooien ook vaak bepalend. Mijn beste niveau halen, is eigenlijk het belangrijkste doel voor mij. Natuurlijk wil ik alle wedstrijden winnen, maar als ik een hoog niveau haal zal ik al heel tevreden zijn.”
In het dubbelspel vormt Degraef een duo met Sofia-Xuan Zhang (Spanje). Met de Israëliër Michael Tauber zal ze actief zijn in het gemengd dubbelspel.

Grote sportfan
Degraef zal op dit multisport kampioenschap atleten uit andere sporten kunnen bewonderen. De Antwerpse kijkt er alvast naar uit. “Ik ben benieuwd hoe het gaat lopen. Het is een soort van mini Olympische Spelen. Ik ben een grote sportfan, dus het zal zeer leuk zijn om andere atleten aan het werk te zien. Het is ook een mooie kans voor tafeltennis om wat meer in de kijker te komen.”

We wensen ook onze andere Belgische tafeltennissers veel succes in München. Go Belgium!!

 


LOGO SPORT VLAANDEREN