Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Richtlijnen tafeltennis

Bekijk onderaan de pagina de laatste updates.

 

Op 8 juni 2020 kregen we het heugelijke nieuws dat binnensporten opnieuw toegestaan werden. Na het uitgeschreven protocol van de overheid (vastgelegd in een ministerieel besluit) werden onze richtlijnen gepubliceerd. De Vlaamse Tafeltennisliga heeft dit aandachtig bestudeerd en specifieke richtlijnen uitgewerkt voor de clubs.

Daarnaast hebben we ook een affiche gemaakt met de belangrijkste richtlijnen. Gelieve zowel de richtlijnen als de affiche zo maximaal te verspreiden onder clubs, leden en andere belanghebbende. We raden onze clubs aan om de richtlijnen en affiche op te hangen aan de ingang van de speelzaal of het lokaal. Zo weet iedereen wat van hen verwacht wordt.

Het aanstellen van een verantwoordelijke ter plaatse is een noodzaak. Die zal moeten ingrijpen wanneer de richtlijnen niet gevolgd worden. Ook de club-API (aanspreekpunt integriteit) heeft een belangrijke functie. Als aanspreekpunt is deze persoon in feite de belangrijkste schakel in dit verhaal. Zo hopen we zoveel mogelijk conflictsituaties te vermijden.

Hygiënemaatregelen, afstandsregels (en/of het dragen van een mondmasker), beperkte contactbubbels, contact in openlucht (en/of het goed verluchten van ruimtes) en oplettendheid bij mensen die gevoelig zijn voor het virus vormen de gouden basisregels bij sociaal contact. Deze moeten altijd in acht genomen worden. We roepen clubs op om dit nauwgezet op te volgen. Daarnaast zijn spelers enkel welkom indien ze zich 100 % voelen.

Sinds juli 2020 zijn er verschillende aanpassingen aangebracht aan de richtlijnen. Als federatie doen we een oproep naar de clubs, leden en belanghebbende om onze richtlijnen dagelijks te raadplegen en op te volgen. De laatste richtlijnen zullen steeds te vinden zijn op onze website en sociale media kanalen. Indien U toch nog vragen heeft, aarzel niet om het VTTL-bureel te contacteren. U stelt het best uw vragen via mail, zodat ook onze medewerkers de nodige tijd hebben om alles na te lezen en correct op te zoeken.

Hou het veilig. Hou het gezond. 

Updates:

Vanaf 25 juli is een mondmasker verplicht, behalve voor spelers in de speelruimte. Er gelden ook lokale richtlijnen. Steden en gemeenten kunnen extra maatregelen nemen. Informeer dus ook bij de lokale instanties.

Vanaf 29 juli mogen maximaal 100 toeschouwers aanwezig zijn op evenementen en wedstrijden. Dit met specifieke richtlijnen (onder andere het dragen van een mondmasker en het behouden van 1,5 meter afstand tussen de toeschouwers).

Vanaf 29 juli zijn er ook provinciale en lokale maatregelen van kracht. Informeer U dus steeds goed indien uw provincie/regio/stad/gemeente extra maatregelen oplegt.

Op 25 augustus heeft Het Bestuur van de VTTL beslist om de interclub 2020-2021 te laten doorgaan rekening houdende met de geldende richtlijnen. Dubbelspel is niet toegestaan.

Vanaf 9 oktober moet een cafetaria verplicht sluiten om 23u. 

Op 12 oktober is beslist door de KBTTB dat de Nationale interclub, Superdivisie heren en dames en de Beker opgeschort worden tot minstens 9 november. Het Nationaal Veteranen Criterium en het Nationaal Jeugd Criterium fase 1 worden geannuleerd. 

Vanaf 14 oktober geldt code oranje in de sportsector. De kleedkamers en douches blijven gesloten. Cafetaria volgt de verstrengde richtlijnen van de horeca. De competitie blijft doorgaan op landelijk en provinciaal niveau. De nationale competities en tornooien worden opgeschort. Meer informatie vind je hier.

Op 19 oktober wordt de competitie op landelijk en provinciaal niveau opgeschort tot minstens 15 november. De Vlaamse Jeugdkampioenschappen, het herfstcriterium voor Veteranen en de eerste fase van het Vlaams Jeugdcriterium worden ook opgeschort. Op 14 november evalueert Het Bestuur de situatie. Cafetaria moeten gesloten worden. Leden moeten rekening houden met de avondklok tussen middernacht (0u) en 5u. Meer informatie vind je hier.

Vanaf 23 oktober worden er geen toeschouwers toegelaten. 

Op 26 oktober heeft de NRvB beslist dat de Nationale interclub, Superdivisie heren en dames en de Beker van België opgeschort worden tot minstens 13 december. Ook fase 2 van het Nationaal Jeugd Criterium wordt geannuleerd.

Vanaf 29 oktober worden alle binnen -en groepssporten verboden. Er wordt enkel een uitzondering gemaakt voor professionele sporters en sportstages en -kampen georganiseerd door de lokale overheid voor kinderen tot en met 12 jaar (geboortejaar 2008).

Op 2 november wordt de competitie op landelijk en provinciaal niveau opgeschort tot minstens 13 december. Ook alle Vlaamse en provinciale organisaties worden tot diezelfde periode opgeschort. Sinds 2 november zijn trainingen voor -13-jarigen (geboortejaar 2008) opnieuw mogelijk, maar enkel mits goedkeuring van de stad/gemeente.

Op 14 november werd beslist dat de Vlaamse Kampioenschappen ABCDE (gepland op 07/02/21) afgelast worden. Ook alle jeugdcompetities worden opgeschort tot en met minstens 31/12/20. Alle provinciale trainingen worden eveneens stop gezet tot minstens 31/12/20.

Op 30 november heeft de NRvB van de KBTTB op haar vergadering beslist dat alle Nationale competities worden stop gezet tot en met 17 januari 2021 (Nationale interclub, Super Heren en dames, Beker van België). Een nieuwe evaluatie zal plaats vinden op 18/01/2021. Alle Belgische kampioenschappen zijn geannuleerd, behalve de kampioenschappen A reeksen die zouden gespeeld worden op 10 en 11/04/2021. Het Nationale Jeugdcriterium fase 3 van 31/01/2021 is eveneens geannuleerd.

Op 14 december heeft het bestuur van de VTTL beslist dat alle landelijke en provinciale competities worden stop gezet tot minstens 17 januari 2021. Hiermee volgt de VTTL de beslissing van de KBTTB. Ook fase 2 van het Vlaams Jeugdcriterium wordt afgelast. Een nieuwe evaluatie zal plaats vinden op 18 januari 2021. De provinciale trainingen blijven opgeschort tot een nieuwe beslissing van het bestuur.

Op 18 januari heeft het bestuur van de VTTL beslist dat alle landelijke en provinciale competities opgeschort blijven tot nader order. De beslissingen van de overheid en Sport Vlaanderen worden van nabij gevolgd. De Vlaamse Kampioenschappen voor veteranen, het lentecriterium voor veteranen alsook de derde fase van het Vlaams Jeugdcriterium worden afgelast. De NG-criteriums blijven minstens opgeschort tot 1 april.

Op 25 januari heeft de NRvB van de KBTTB beslist dat de nationale interclub stop gezet wordt. Ook de Beker van België zal niet verder gespeeld worden. De Nationale klassementen (A-B0) blijven ongewijzigd tenzij op uitdrukkelijke aanvraag van een speler (De aanvraag zal dan bekeken worden door de NTC).

Vanaf 1 februari moeten -13 jarigen wekelijks kiezen welke hobby ze willen beoefenen. Dit kan in groepen van maximum 10 spelers (exclusief begeleiders). Voor stages die in de krokusvakantie georganiseerd worden, mogen maximaal 25 kinderen (exclusief begeleiders) deelnemen. Indien het gaat over een kamp van meerdere dagen, moeten dit steeds dezelfde 25 kinderen zijn. Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met de lokale maatregelen van de gemeente of stad.

Op 15 februari heeft het bestuur van de VTTL beslist dat alle landelijke en provinciale competities stop gezet worden. Ook de Beker van Vlaanderen wordt afgelast. De landelijke klassementen (B2-B6) blijven ongewijzigd, behoudens reglementaire bepalingen of op uitdrukkelijke aanvraag van een speler (de aanvraag zal dan bekeken worden door de LKlC). De provinciale klassementen (C en lager) vallen onder de verantwoordelijkheid van de provinciale klassementscommissie.

Op 22 februari heeft de NRvB van de KBTTB beslist, na overleg met de clubs uit superdivisie heren, de competitie in Superdivisie heren ook stop te zetten. Ook de Belgische A-kampioenschappen zullen niet georganiseerd worden.

Op 22 maart heeft het bestuur van de VTTL beslist dat alle nog geplande evenementen voor het seizoen 2020-2021 geannuleerd worden. Dit omhelst onder andere de veteraneninterland Vlaanderen-Nederland, de triangulaire veteranen, de finaledag van het VJC alsook het internationaal jeugdtornooi -12.

Vanaf 9 juni 2021 bevinden we ons in een nieuwe heropstart. Alle trainingen kunnen hervat worden, een maximum van 50 spelers per groep voor indoorsporten. Verdere versoepelingen gebeuren in functie van de corona-cijfers. Zoals het er nu naar uit ziet, zullen tornooien vanaf 1 juli opnieuw mogelijk worden (met een maximum van 100 spelers per groep). U kan het protocol vanaf 9 juni in bijlage terugvinden.

Vanaf 27 juni 2021 kunnen we terug normaal sporten. Er is geen limiet op de grootte van de sportgroep. Vanaf 1 juli zijn tornooien opnieuw mogelijk met een maximum van 100 spelers per groep. 

Vanaf 1 september 2021 is een C0²-meter verplicht in de speelzaal, alsook in de kleedkamers. Indoor zijn mondmaskers verplicht, tenzij U neer zit of effectief aan het sporten bent, zeker gezien we merken dat er in veel clubs geen aparte ruimte is voor toeschouwers, en dat ook de cafetaria regelmatig bezocht wordt. Hier kiezen we voor duidelijke regels. Neerzitten = mondmasker uit. Rondwandelen = mondmasker aan. Tafels, balletjes,... moeten niet meer na iedere set ontsmet worden. Uiteraard raden we het gebruik van handgel nog steeds aan. Er zijn geen verdere beperkingen meer. Deze regels gelden voor zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde personen.

Vanaf 15 oktober is het Covid Safe Ticket noodzakelijk om toegang te verkrijgen tot de sportzaal in het Brusselse Gewest voor spelers, coaches en toeschouwers vanaf 16 jaar. Provinciale en lokale restricties zijn ook nog steeds mogelijk. Informeer U daarom steeds goed bij de club waartegen U speelt.

Vanaf 29 oktober wordt de mondmaskerplicht opnieuw verplicht indoor, tenzij U effectief aan het sporten bent. Vanaf 1 november worden ook de regels voor de cafetaria strenger in Vlaanderen. Daar moet een Covid Safe Ticket voorgelegd worden, vooraleer de betrokkene toegelaten mag worden.

Vanaf zaterdag 20 november is het dragen van een mondmasker verplicht voor iedereen in de accommodatie van de club vanaf 10 jaar, behalve tijdens het sporten en het zittend eten en drinken. Het voorleggen van een Covid Safe Ticket (CST) wordt uitgebreid bij indoorevenementen met een publiek groter dan 50 toeschouwers. 
Steden en gemeenten kunnen extra maatregelen nemen. Informeer dus ook bij de lokale instanties.

Vanaf 27 november worden de maatregelen opnieuw verstrengd. De indoorsporten mogen blijven doorgaan, dit zowel voor trainingen als voor wedstrijden. Het cafetaria moet verplicht sluiten vanaf 23u. Er mag dan niets meer genuttigd of aangeboden worden. Vanaf 29 november is er geen publiek meer toegelaten voor indoorsporten, behalve voor een ouder die instaat voor het vervoer van een kind. 
Het tonen van een CST blijft verplicht bij het toetreden van een cafetaria. Ook het dragen van een mondmasker is steeds verplicht, behalve tijdens het spelen en het zittend eten en drinken. De kleedkamers en douches mogen open blijven. Een C0²-meter blijft verplicht in speelzaal en kleedkamers. Ook kunnen er lokaal strengere maatregelen gelden. 

Vanaf 4 december wordt de mondmaskerplicht verlaagd naar 6 jaar, behalve tijdens het sporten en het zittend eten en drinken.

Op 21 januari werd op het overlegcomité beslist om een Coronabarometer in te voeren. Deze zal ingaan vanaf 28 januari. Vanaf 28 januari zijn toeschouwers terug toegelaten in de sportzaal. De mondmaskerplicht blijft gelden vanaf 6 jaar. Het sluitingsuur van de cafetaria/kantine wordt verlengd van 23u naar middernacht. De CST-controle bij toegang is verplicht vanaf 16 jaar.

Sinds 18 februari zijn er enkele kleine wijzigingen. Opgelet, de mondmaskerplicht in de sportzaal blijft gelden (behalve tijdens het sporten zelf). Het sluitingsuur van de cafetaria/kantine valt volledig weg. CST-controle blijft noodzakelijk om plaats te nemen in de cafetaria/kantine, maar eens die controle uitgevoerd is, vervalt de mondmaskerplicht in de cafetaria/kantine.

Vanaf 7 maart 2022 vervallen alle corona-maatregelen in onze sport. Ook in de cafetaria zijn er geen maatregelen meer. Hou uiteraard nog rekening met enkele basismaatregelen (hygiëne, blijf thuis bij ziekte,...).