Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Corona

Vlaamse Minister van Sport Ben Weyts heeft op 12 oktober beslist dat de sportsector op woensdag 14 oktober zal overschakelen naar code oranje. 

Het bestuur van de Vlaamse Tafeltennisliga en de afgevaardigden per provincie hebben aandachtig de tekst van onze Minister van Sport (zie integrale tekst hieronder) bekeken. Vanaf woensdag 14 oktober moeten alle indoorsporten zich houden aan nog strengere regels. Wat betekent dit expliciet voor tafeltennis:

  • Kleedkamers blijven gesloten
  • Douches blijven gesloten
  • Kantines mogen open blijven, maar moeten dezelfde strikte regels volgen als de horeca: enkel zittend, maximaal 4 personen aan een tafel en 1,5 meter afstand tussen tafels. Ook het sluitingsuur moet gerespecteerd worden.

We zijn blij dat de Minister een duidelijk onderscheid heeft gemaakt tussen indooractiviteiten waarbij wel en geen afstand van 1,5 meter bewaard kan worden. Tafeltennis werd door de Minister zelfs aangehaald als voorbeeld. Onze huidige protocollen zijn dan ook uitstekend uitgewerkt en zorgen ervoor dat er momenteel geen verspreiding is binnen onze sportclubs, die duidelijk ook hun best doen om verspreiding zoveel als mogelijk te vermijden. Waarvoor dank alvast.

Na rijp beraad heeft het bestuur van de Vlaamse Tafeltennisliga dan ook beslist dat de competitie onder de huidige omstandigheden en richtlijnen van de overheid momenteel gewoon blijft doorgaan, zowel op landelijk als provinciaal niveau. De huidige protocollen moeten goed opgevolgd worden door onze clubs. Carpooling is een mogelijke broeihaard, dus probeer indien mogelijk met 2 of meer auto’s af te reizen naar uw tegenstander. Indien je met meerdere personen reist, kies dan zeker voor het mondmasker, gezien je dan geen 1,5 meter afstand kan houden.

Als federatie blijven wij uiteraard de situatie van heel dichtbij opvolgen. Het is nu van cruciaal belang om alle veiligheidsvoorschriften goed na te leven. We hopen dat iedereen zijn best doet, zodat ook versoepelingen mogelijk zijn in de nabije toekomst. Keep it safe !!!

Berichtgeving KBTTB:

De Raad van Bestuur van de KBTTB die op maandag 12 oktober bijeenkwam, heeft op basis van de elementen die hij vandaag in zijn bezit heeft, rekening houdend met de verschillende situaties in het noorden en het zuiden van het land, en de meningen van de verschillende regeringen, de volgende beslissingen genomen: in het belang van clubs, spelers en begeleiders:

De nationale Interclubs, Superdivisie en Beker van België zijn opgeschort tot 9 november 2020.

Het Nationaal Jeugdcriterium fase 1 van 18 oktober 2020 gaat niet door.

Na deze onderbreking worden de maatregelen opnieuw geëvalueerd.

Zorg voor jezelf en voor de anderen.

 

Hieronder kan U eveneens het integrale persbericht van Vlaamse Minister van Sport Ben Weyts nalezen:

Vanaf woensdag 14 oktober schakelt de sportsector in heel Vlaanderen naar code oranje. Concreet betekent dit dat indoorsportactiviteiten  waarbij geen anderhalve meter afstand bewaard kan worden voor iedereen boven 12 jaar tijdelijk verboden worden. De kleedkamers sluiten, behalve in zwembaden. Dat heeft Vlaams minister van Sport Ben Weyts beslist op vraag van en in overleg met de sportsector. “We roepen iedereen op om de veiligheidsmaatregelen langs het veld maximaal te respecteren, zodat de sportactiviteiten op het veld kunnen blijven doorgaan”, zegt Weyts. “Als de situatie verder verslechtert, dan zullen we ook de kantines moeten sluiten en het publiek moeten weren”.

Al sinds de uitbraak van het coronavirus is er op regelmatige basis overleg tussen de sportsector, Vlaams minister van Sport Ben Weyts en artsen. De situatie wordt voortdurend gemonitord. Op dit moment stijgen de coronacijfers zorgwekkend. Bovendien blijken er in vergelijking met andere geledingen van de samenleving binnen de sportwereld meer kansen om het virus door te geven. De sportwereld toont zich verantwoordelijk en dringt zelf aan op verstrengde maatregelen.

Vlaams minister van Sport Ben Weyts heeft nu na overleg met de sportsector beslist dat sportief Vlaanderen vanaf woensdag schakelt naar code oranje. Concreet betekent dit dat indoorsportactiviteiten waarbij geen anderhalve meter afstand bewaard kan worden tijdelijk verboden worden voor iedereen boven 12 jaar. Er kunnen bijvoorbeeld geen competitiematchen basket meer georganiseerd worden, maar een contactloze wedstrijd zoals enkelspel tennis kan nog wel. Verder blijven fitness en trainingen waarbij men anderhalve meter afstand hanteert mogelijk. Douches en kleedkamers sluiten, behalve in zwembaden. “Dit zijn geen prettige maatregelen, zeker niet met de herfstvakantie in zicht. Maar we moeten kordaat optreden als we aanwijzingen hebben dat de sportwereld een broeihaard kan zijn”, zegt Weyts. “Voor de jongste sporters blijft er wel iets meer mogelijk: we willen ervoor zorgen dat zij kunnen blijven sporten”.

Kantines mogen openblijven, maar moeten dezelfde strikte regels volgen als de horeca: enkel zittend, maximaal 4 personen aan een tafel en anderhalve meter afstand tussen tafels. Publiek blijft toegelaten, met de beperkingen die opgenomen zijn in het Ministerieel Besluit: maximaal 200 toeschouwers indoor, maximaal 400 toeschouwers outdoor, altijd met afstand en mondmaskers. Je kan alleen nog meer toeschouwers toelaten als je een speciale toelating krijgt na een goedkeuring op basis van het COVID Infrastructuur Risico Model (CIRM). “Voor kantines en publiek blijft de lat gelijk liggen met respectievelijk de horeca en bijvoorbeeld de cultuursector”, zegt Weyts. “In een stadion of kantine kan je regels handhaven. Sporters en hun publiek kunnen zich even goed gedragen als cafébezoekers of concertgangers. Maar we waarschuwen wel: als de situatie blijft verslechteren, dan komen er ook nog strengere maatregelen in beeld. Het is nu van cruciaal belang om alle veiligheidsvoorschriften goed na te leven”.

Tijdens de herfstvakantie kunnen sportkampen doorgaan in kleinere groepen, volgens de protocollen die gelden voor alle jeugdkampen.

De verstrengde maatregelen worden na de herfstvakantie opnieuw geëvalueerd. “Dat kan ook een motivatie zijn om de verstrengingen nu goed op te volgen”, zegt Weyts. “We kunnen opnieuw versoepelen, als we er eerst in slagen om de cijfers opnieuw terug te dringen”. 

Klik hier voor meer informatie omtrent de richtlijnen tafeltennis. 

LOGO SPORT VLAANDEREN