Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Eline Loyen kaapt titel weg in Spa

Margo Degraef en Eline Loyen hebben geschitterd op het internationale juniorestoernooi in Spa. Beide VTTL-speelsters haalden de finale en mochten dus tegen elkaar strijden om de titel. Een duidelijke 4-1-overwinning voor Eline Loyen was het verdict. Voor de Limburgse is het de tweede internationale titel. “Deze toernooizege is een boost voor mijn vertrouwen”, verklaarde Loyen achteraf.

Geschreven door Ivan Crabbe

Eline Loyen en Margo Degraef zijn allebei zeventien en draaien al een tijdje mee op het seniorescircuit. Op het recente WK teams in Kuala Lumpur maakten ze deel uit van de Belgische damesploeg. Deze week mochten de meisjes hun kunnen tonen op het juniorestoernooi in Spa. Vorig jaar leverde Loyen ook in Spa haar beste prestatie op het juniorescircuit. In de kwartfinale verloor ze toen van de Japanse wereldtopper Mima Ito. Met haar 281ste plaats op de wereldranglijst werd Loyen dit jaar ingedeeld als derde reekshoofd in Wallonië. In de groepsfase nam de Limburgse makkelijk afstand van de Tsjechische Anna Matejovska en de Française Marose Al Hamra. Degraef had het zwaarder in haar groep, maar kwalificeerde zich nog als tweede voor de hoofdtabel. Met Romane Le Scour uit Frankrijk kreeg Degraef meteen een zware dobber te verwerken. De Antwerpse speelde complexloos en kon zich na een spannende wedstrijd in zes sets plaatsen voor de kwartfinale. Een kleine verrassing van onze nummer 369 van de wereld, dat was de 4-2-overwinning van Loyen tegen de Nederlandse Angelique Gertenbach helemaal niet. De Belgische meisjes gingen gewoon door op hun elan in de kwartfinale en kwalificeerden zich met twee overtuigende 4-0-zeges voor de halve finale. De Française Leili Mostafavi, tweede reekshoofd in Spa, maakte het Eline Loyen knap lastig. Na een 0-2-achterstand en later een 1-3-achterstand stond onze landgenote met de rug tegen de muur. Maar ze toonde mentale kracht en kon de drie volgende sets met knap tafeltennis binnenhalen. Margo Degraef moest minder zweet laten tegen de Nederlandse Shuohan Men en kon zich na een 4-2-zege opmaken voor een finale tegen haar vriendin Eline Loyen.

Mentale boost

Van stress was er weinig sprake bij Loyen. Ze gaf meteen de toon aan in de Belgische finale. In de derde set kon Degraef iets terugdoen, maar na winst in de spannende vierde set stoomde Loyen door naar een 4-1-overwinning en een tweede internationale titel. “In Hongarije pakte ik drie jaar geleden mijn eerste internationale titel bij de cadetten”, verduidelijkt Loyen. “Toen was Margo ook de tegenstandster in de finale. Leuk is het niet om tegen haar te spelen, want we kennen elkaar door en door. Deze toernooizege is een boost voor mijn vertrouwen, want vorige week op het olympisch kwalifcatietoernooi in Zweden was het heel zwaar. Volgende week zaterdag is er nog de top 12 in Louvain-La-Neuve en daarna heb ik geen toernooien meer tot het Europees Jeugdkampioenschap in juli.”

LOGO SPORT VLAANDEREN      logo Ethias      logo Tibhar