Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Zilver op het EK

Cédric Nuytinck (28) heeft zich samen met Jakub Dyjas op het EK in Warschau in de geschiedenisboeken gespeeld. In het dubbelspel behaalde het Pools-Belgische duo een mooie zilveren medaille. De enige Belgische man die daar eveneens in slaagde was Jean-Michel Saive. Van een historische prestatie gesproken...

Jakub Dyjas en Cédric Nuytinck zijn al enkele jaren Europese top in het dubbelspel. Ze speelden in Warschau op hun eerste EK samen een uitzonderlijk sterk tornooi. Het geloof in goud was groot na de zinderende halve finale, waarin ze het Portugese duo Apolonia-Monteiro met duidelijke 3-0-cijfers naar huis hadden gestuurd. Jammer genoeg draaide de finale uit op een anticlimax. De Russen Maksim Grebnev en Lev Katsman waren net een tikkeltje sterker. De eerste set van de finale was meteen felbevochten en ging met het nodige geluk naar de jonge Russen. Het tempo van Grebnev en Katsman bleef hoog, met snelle agressieve slagen gingen ze voor de punten en dat pakte opnieuw goed uit in de tweede set. Dyjas en Nuytinck stonden met de rug tegen de muur. Ze hielden echter het hoofd koel en konden de cruciale derde set pakken. Was een ommekeer nog mogelijk? De hoop van tafeltennisminnend België werd snel de kop ingedrukt. De Russen namen een blitzstart en vlogen naar de titel. Zilver op een EK, het blijft nog steeds een geweldige prestatie. Enkel Jean-Michel Saive kon met de Kroaat Zoran Primorac in 1994 hetzelfde huzarenstukje realiseren. Voor een andere Belgische EK-medaille in het dubbelspel moeten we teruggaan naar 1960. Walter Dugardin en Georges Roland veroverden toen brons.

“Ik ben nu vooral ontgoocheld dat we geen goud hebben gepakt”, zei Nuytinck in een eerste reactie. “We hebben in de finale zeker niet ons beste niveau gehaald en vonden het toch jammer dat we deze kans hebben laten liggen. Maar we zijn ervan overtuigd dat er in de toekomst nog kansen zullen komen. We zijn nog een relatief jong dubbelpaar, amper 5 tot 6 tornooien samengespeeld, en gaan op de WK’s en EK’s nog eens voor de prijzen gaan. Persoonlijk ben ik vooral blij dat ik het seizoen op een positieve noot afsluit, want het was een slecht jaar voor mij. Het was met corona ook een heel rare situatie. Deze prestatie geeft me alvast een boost voor de toekomst. Als ik terugkijk op ons mooi tornooi kan ik me toch een beetje verzoenen met zilver, maar een echte sportman wil natuurlijk altijd die finale winnen.”

Ook coach Yannick Vostes zat met een dubbel gevoel. "Enerzijds zijn we hier super dicht bij een historische gouden medaille, maar morgen gaan we zeker heel tevreden zijn met deze zilveren medaille. Een medaille halen op een EK kom je niet iedere dag tegen. In de finale was het net iets minder dan in de halve finale. Iedereen dichtte Cé en Jakub de favorietenrol toe, maar ook die Russen hadden een schitterend parcours afgelegd. Soms hangt winst of verlies van kleine details af. Dit resultaat geeft echter wel aan dat we met onze topsportwerking goed bezig zijn en hopelijk volgen binnenkort nog veel medailles voor onze spelers. We blijven hard verder werken." En nu vieren? "Morgen hebben we onze vlucht om 5 uur 's morgens, dus we zien wel."

Mijlpaal

De Vlaamse Tafeltennisliga (VTTL) is enorm tevreden met deze zilveren medaille. Op het EK jeugd werd er de laatste jaren al verschillende keren eremetaal behaald, bij de senioren was het de grote leegte. Technisch directeur topsport a.i. Tom Dieussart legt uit: “Dit is een mijlpaal voor de VTTL en de vrucht van de vele investeringen in onze topsportwerking. Dubbelspel ligt niet binnen onze doelstellingen (nvdr. geen Olympische discipline), maar dit zilver kunnen we koesteren. In de jaren ’60 is er ooit eens brons gepakt op een EK, maar dat is al heel lang geleden. We waren al een hele tijd aan het uitkijken naar een medaille op tornooien van dit niveau. We zijn uiterst tevreden dat het eindelijk gelukt is. Natuurlijk hadden we liever goud gehad, maar desondanks blijft het een schitterende prestatie. Doorheen het tornooi hebben Nuytinck en Dyjas sterke wedstrijden gespeeld. Enkel in de finale was de foutenlast iets te groot, maar ook alle credits aan de Russen. De toekomst voor onze Pools-Belgische combinatie ziet er alvast rooskleurig uit. We verwachten dat ze ook op WK’s hun mannetje zullen staan en de Aziatische paren kunnen doen wankelen. Deze prestatie smaakt alvast naar meer en we gaan dit dubbelpaar blijven ondersteunen. We werken al goed samen met de Polen, in voorbereiding op dit EK werd er bijvoorbeeld in Warschau getraind. Ik heb nog een persoonlijke boodschap om af te ronden: Proficiat Jakub en Cédric, jullie waren geweldig!!”

EK in Roemenië

Eind september vindt het EK voor landenteams plaats in Cluj (Roemenië). Zowel de heren- als vrouwenploeg zijn rechtstreeks geplaatst. Nuytinck en co. hopen dan alvast op een nieuwe stunt. In 2008 behaalden de Belgen met brons hun beste resultaat ooit op dat tornooi. Het Belgische mannenteam bestond toen uit Jean-Michel Saive, Martin Bratanov, Yannick Vostes, Benjamin Rogiers en Kilomo Vitta.

 


LOGO SPORT VLAANDEREN