Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Scheidsrechter in de kijker

Scheidsrechters hebben een centrale rol in wedstrijden, tornooien en competities in onze sport. Als federatie zijn we ons bewust van het belang van scheidsrechters. Helaas zien we de laatste jaren een dalende trend in het aantal scheidsrechters. Met het “Scheidsrechter in de Kijker”-project en een gloednieuwe scheidsrechterscursus willen we het aantal scheidsrechters in onze federatie terug laten stijgen. Behoor jij tot de nieuwste generatie scheidsrechters? 

  • Waarom ben je scheidsrechter geworden?

Ik ben scheidsrechter geworden door het tornooi van Oostende (Ostend masters). Ik speelde zelf al een paar jaar en deed ook mee aan de tornooien van Oostende. Ik vond de matchen van de masters altijd fijn om te bekijken en als scheidsrechter kon ik meer wedstrijden bekijken en er ook nog deel van uitmaken.

  •  Waarom ben je scheidsrechter gebleven?

Door de goede opvang van de scheidsrechtersgroep en de mooie momenten die ik beleef als scheidsrechter. Er zijn soms wel moeilijke beslissingen die je moet nemen maar dan kan je zelf van leren. Persoonlijk vind ik het sociale contact de grootste troef. Als actieve scheidsrechter word ik herkend in het tafeltennis en heb ik meer contact met spelers na de wedstrijden. Daarnaast zijn het ook evenementen waar ik als speler niet geraak, maar als scheidsrechter wel.

  • Het contact met de spelers, is dat de belangrijkste reden dat je scheidsrechter bent gebleven? 

Ja, maar begrijp me niet verkeerd, ik ben op dat moment echt met mijn sport bezig. Ik verdiep me in de regels en probeer te connecteren met de spelers en andere scheidsrechters. Die connectie is bij andere sporten toch een stuk minder volgens mij. 

"Volgens mij is de connectie tussen speler en scheidsrechter groter in het tafeltennis dan in andere sporten." - Scheidsrechter Youri Cools.

  • Je bent een erg jonge scheidsrechter, zijn er andere scheidsrechters die je ondersteunen? 

Ja, zeker. Die scheidsrechters hebben een belangrijke rol gespeeld in mijn ontwikkeling als scheidsrechter, maar ik heb het wel zelf moeten doen. In het begin had ik met Philip (Van Oeckel) en Guido (Mertens) een klankbord waar ik vragen aan kon stellen of ervaringen mee kon uitwisselen. Ik heb onder hun vleugels erg veel kunnen leren.
Ik ben één van de jongste scheidsrechters in België ooit. Ik ben begonnen op 19-jarige leeftijd en ben ondertussen 7 jaar scheidsrechter. Ik heb ervaringen mogen meemaken waarbij ik feedback kreeg van gevestigde waarden die een mentorsrol opnamen. Zo heb ik mezelf snel kunnen ontwikkelen. Daarnaast gebruikte ik de interclub wedstrijden van de club om te oefenen als scheidsrechter. Het luidop afroepen van de score deed ik dan niet, maar voor het overige zat ik in volledige wedstrijdmodus. Ik probeer ook zo vaak als mogelijk in te springen indien nood is aan versterking bij wedstrijden of tornooien. 

  • Hoe belangrijk is die persoonlijke mentor/scheidsrechter voor je eigen ontwikkeling?  

De combinatie van zelfkritiek en een gerichte coaching via dergelijke mentors hebben me helpen ontwikkelen als scheidsrechter. Zij voelen mijn ambitie en merken dat ik vooruitgang wil boeken. Daarom investeren ze tijd en moeite met gerichte feedback. Dan ga je, volgens mij, van iedereen binnen de scheidsrechtersgroep feedback krijgen en bijleren. Die wisselwerking zorgt ook voor een sterke band. 

  • Vanaf welke leeftijd is iemand klaar om scheidsrechter te worden? 

Volgens mij is er geen specifieke leeftijd waarop iemand klaar of niet klaar is om scheidsrechter te worden. De persoonlijkheid van de scheidsrechter en de omkadering spelen een grotere rol. Ik ben er stilletjes ingerold en het heeft me steeds opnieuw uitgedaagd.  

  • Wat waren de mooie momenten als scheidsrechter?

Voor mij zijn dit toch de wedstrijden van de Ostend Masters. Dit was voor mij echt het begin van mijn scheidsrechterscarrière. Daar is de interesse om scheidsrechter te worden begonnen. Tijdens het tornooi zijn ook steeds spelers van hoog niveau aanwezig.  
Mijn eerste keer was ik nog provinciaal scheidsrechter. Ik kreeg er het vertrouwen om op niveau te arbitreren. Het was voor mij een signaal dat leeftijd en rang niet zo belangrijk waren. Vooral je passie en inzet maken het verschil. Ik mocht in de halve finale tellen en ervaring vergaren voor een publiek. Achteraf was dat toch het allermooiste moment in mijn carrière.

“Ik mocht tellen in de halve finale van de Ostend Masters met een publiek, dat was voor mij een signaal dat leeftijd en rang niet doorslaggevend zijn.” – Scheidsrechter Youri Cools. 

  • Ik voel ambitie wanneer ik met je praat. Wat wil je uiteindelijk bereiken? 

Ik wil zo hoog mogelijk geraken. Momenteel ben ik nationaal scheidsrechter, maar de stap naar internationaal scheidsrechter wil ik nog maken. Nog hoger dan internationaal scheidsrechter zie ik als “niet realistisch” omdat er meer verwachtingen en verplichtingen bijkomen. Die zijn niet te combineren met een fulltime job. 

  • Wat waren de minder mooie momenten als scheidsrechter?

Over het algemeen heb ik weinig moeilijke momenten gehad als scheidsrechter. Soms moet je tijdens een wedstrijd moeilijke beslissingen nemen, daar kom je niet onderuit.  

  • Wat typeert een goede scheidsrechter?

Een strenge, maar rechtvaardige scheidsrechter die ook oog heeft voor het menselijke aspect. Het is een moeilijke combinatie, maar het typeert wel een goede scheidsrechter.

  • Wat heb je geleerd als scheidsrechter?

Ik heb vooral geleerd om situaties beter in te schatten en daar gepast op te reageren. In één situatie moet ik voet bij stuk houden, in een andere situatie kan ik iets toegeeflijker zijn. Daarnaast heb ik ook de spelregels grondiger moeten leren. Er zijn zeker regels waar de meeste spelers niets van weten.

  •  Welke spelregel kennen de meeste spelers niet?

Ik heb er twee. De eerste is bij het opgooien van de bal. Op het moment dat een speler de bal opgooit, is de bal in het spel, en moet er gespeeld worden. Wanneer de bal opnieuw wordt opgevangen, is dit een fout. Heel veel spelers kennen die spelregel niet. Er is wel één uitzondering op de regel, wanneer er een tweede bal op het speelveld komt. Dan is er sprak van een Let-bal, dat weten de meeste spelers wel. 
De tweede regel gaat over het meerdere keren raken van een bal in één beweging. Als dit niet opzettelijk gebeurd, wordt dit gewoon toegelaten. Heel veel spelers kennen die “dubble touch”-regel niet. 

Bedankt Youri voor het aangename interview en veel succes in je verdere scheidsrechterscarrière!

 


LOGO SPORT VLAANDEREN