Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Scheidsrechter in de kijker

Scheidsrechters hebben een centrale rol in wedstrijden, tornooien en competities in onze sport. Als federatie zijn we ons bewust van het belang van scheidsrechters. Helaas zien we de laatste jaren een dalende trend in het aantal scheidsrechters. Met het “Scheidsrechter in de Kijker”-project en een gloednieuwe scheidsrechterscursus willen we het aantal scheidsrechters in onze federatie terug laten stijgen. Behoor jij tot de nieuwste generatie scheidsrechters? 

 

Dag scheidsrechter Guido Mertens. Ik ga met de deur in huis vallen. Waarom ben je scheidsrechter geworden?

Wel, als 19-jarige jeugdspeler werd ik opgegeven als scheidsrechter door mijn club. In die tijd werd elke club in onze provincie verplicht om een scheidsrechter aan te duiden. Dat werd mijn eerste ervaring als scheidsrechter. 
Enkele jaren geleden speelde mijn zoon in 2de nationale en was ik bestuurslid van St-Antonius te Zoersel. Ik ging veel wedstrijden bekijken omdat ik een echte tafeltennisfan ben. Ter voorbereiding van een provinciaal tornooi was ik tafels aan het klaarmaken in de sporthal van Hoboken. Daar had ik een gesprek met Slauw Terteka (Internationaal scheidsrechter, momenteel niet meer actief). Hij was toen voorzitter van de Landelijke Arbitrage Commissie (LAC). Hij zei: “Je komt toch alle wedstrijden bekijken, word dan toch scheidsrechter.” Toen heb ik besloten om me in te schrijven voor de provinciale scheidsrechterscursus. 

“Word dan toch scheidsrechter.” – Slauw Terteka.

Waarom ben je scheidsrechter gebleven?

(Twijfelend) Je moet weten dat ik in het begin niet veel ambitie had. Ik twijfelde ook over mijn kwaliteiten als scheidsrechter. Ondertussen transfereerde ik naar een andere club en stopte mijn bestuurdersfunctie bij St-Antonius. Zo had ik wel wat extra vrije tijd. 
Slauw Terteka vroeg me om samen enkele wedstrijden in nationale te arbitreren. Hij overtuigde me van mijn kwaliteiten als scheidsrechter. Na een aantal wedstrijden kreeg ik meer zelfvertrouwen en mocht ik mijn eerste wedstrijd in de Superdivisie leiden. Na een tijdje werd ik meer en meer gevraagd en kreeg ik de smaak te pakken. Vele wedstrijden later ben ik gepromoveerd naar landelijk, nationaal en internationaal scheidsrechter. Ook heb ik het getuigschrift hoofdscheidsrechter en racketcontrole behaald. 

Waarom twijfelde je aan jezelf in het begin? 

(Overtuigend) Omdat het iets nieuws was. Ik deed het graag, maar twijfelde aan mezelf. Ze hebben mij echt overtuigd van mijn kwaliteiten. Daarna vond ik het leuker, kreeg ik meer vertrouwen en presteerde ik ook beter. In het begin heb je die ervaring gewoon nog niet. 

Hoe voelt het om tijdens een wedstrijd op de beste plaats te mogen zitten? Hoe beleef je een wedstrijd? 

Afbeelding met tekst, persoon, binnen, tafelAutomatisch gegenereerde beschrijving(Glimlacht) Natuurlijk zit je op een unieke plaats in de zaal, dat kan ik niet ontkennen! Toch is die unieke plaats nodig om gefocust te blijven. Uiteindelijk moet je bij elk punt aandachtig zijn want je draagt de verantwoordelijkheid. Er komt ook veel meer bij kijken dan enkel punten tellen. Dat wist ik helemaal niet. Een scheidsrechter kan bijvoorbeeld ook fouten maken. Hij moet die fouten kunnen inzien, maar moet er steeds correct op reageren. Het moeilijkste en belangrijkste blijft toch het behouden van een consequente aanpak. Dat was zeker in het begin niet gemakkelijk omdat je de spanning van een wedstrijd voelt. Die spanning valt wel weg wanneer je het meer doet.

Wat zijn voorlopig de mooiste momenten als scheidsrechter?

(Glunderend) Het mooiste moment was het BK 2020. Ik mocht de halve finale dames (Lisa Lung – Nathalie Marchetti) als eerste scheidsrechter leiden én de finale heren (Cedric Nuytinck – Florent Lambiet) als hulpscheidsrechter. Het voelt steeds aan als een bevestiging voor het afgelegde parcours. Verder geniet ik elke keer als hoofdscheidsrechter. Het Vlaamse kampioenschap 2020 was zo ook een hoogtepunt. 

Twee tornooien in 2020 als mooiste momenten. Dat is beide erg recent. Waarom kies je voor recente momenten?

(Lacht) Omdat ik nog maar 6 à 7 jaar scheidsrechter ben! Ik heb telkens deelgenomen aan een cursus wanneer het kon. Ik ben nog maar net internationaal scheidsrechter. Veel sneller kon niet. 

Dat is inderdaad erg vlot verlopen! Wat zijn je huidige ambities als scheidsrechter? 

Een internationale wedstrijd of interland leiden zou heel leuk zijn. Wedstrijden op hoog niveau met inzet. Dat komt misschien nog wel. Ik ben vooral tevreden dat we opnieuw de wedstrijden mogen leiden. Tijdens de lockdown heb ik het scheidsrechteren gemist. Ik doe het echt graag. Het is een hobby. 

“Tijdens de lockdown heb ik het scheidsrechteren gemist. Het is echt een hobby.” – scheidsrechter Guido Mertens.

Dat is heel mooi om te horen! Wat typeert een goede scheidsrechter volgens jou? 

Een scheidsrechter moet heel gedecideerd en zelfzeker overkomen. Hij moet zeker zijn van de beslissingen en dit ook zelfzeker overbrengen. De reglementen tot in de puntjes kennen en die consequent toepassen. Dat vormt de basis. Een gele kaart in een bepaalde partij voor een bepaalde speler, moet ook in een andere partij een gele kaart zijn voor een andere speler. 

Wat heb je geleerd als scheidsrechter?

(Zonder nadenken) Het zelfzeker zijn en snel beslissingen nemen! In mijn beroepsloopbaan gaf ik leiding over meer dan 600 personeelsleden. Ik stuurde hen aan en moest ook, soms tegen mijn zin, tuchtmaatregelen nemen. Dan moet je zeker zijn van je stuk en in eer en geweten handelen. Het voordeel daar was dat je meestal enige bedenktijd had. Als scheidsrechter moet je een beslissing nemen op een “split second”. 

Dat klinkt psychisch erg vermoeiend. Heb je tips & tricks om gefocust te blijven tijdens de wedstrijd? 

Er is altijd een eerste en tweede scheidsrechter. Voor de start van een wedstrijd maak ik steeds goede afspraken over de aanpak. Zo voorkom je al veel conflicten tijdens wedstrijden. Die werkwijze wordt ook aangeleerd door het LAC. Dat moet je een beetje leren, maar maakt het wel iets makkelijker. Een goede voorbereiding is altijd nuttig. Ik ben al eens lastminute opgeroepen en moest 6 wedstrijden leiden. Daarna was ik doodmoe. 

Hoe ziet zo’n voorbereiding op een wedstrijddag eruit?

De dag voor een wedstrijd leg ik mijn uniform klaar en controleer ik het materiaal. De dag van de wedstrijd ben ik meer dan een uur op voorhand ter plaatse. Ik meld me bij de hoofdscheidsrechter en drink een koffie of glaasje water met de andere scheidsrechters. Daarna ga ik naar de “Field of Play” en controleer de zaal. Tijdens het controleren van de zaal gebruik ik steeds de procedures van het LAC. Tot slot focus ik me op de wedstrijd. Tussendoor maak ik steeds afspraken met de andere scheidsrechter zodat de wedstrijd vlot kan verlopen.

Kan je terecht bij andere scheidsrechters voor eventuele vragen of onduidelijkheden? 

(Overtuigend) Ja, ik discuteer geregeld met Paul Willems (verantwoordelijke Opleidingen binnen het LAC) omtrent nieuwe reglementen. Eén keer heeft hij gelijk, de andere keer kan ik hem meer overtuigen. Zo leer je de reglementen beter kennen. Ook is het heel leuk om de meningen en visies van andere scheidsrechters te horen.  

Bedankt Guido voor het aangename interview en veel succes als scheidsrechter!

 

Guido Mertens actief aan het werk zien als scheidsrechter? 
Klik hier voor de finale heren van het BK 2020 (Cedric Nuytinck – Lambiet Florent) met Guido Mertens als tweede scheidsrechter.

Bedankt Jan Van Ginkel voor de foto’s in het artikel.

 

 


LOGO SPORT VLAANDEREN