Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Kosolosky en Rassenfosse veroveren dubbeltitel

Kosolosky en Rassenfosse veroveren dubbeltitel

Olav Kosolosky en Adrien Rassenfosse kroonden zich het afgelopen weekend tot Europees dubbelkampioen U21 in Spa. Na een 10-3-voorsprong in de beslissende vijfde set, was het bij 10-10 nog even nagelbijten tegen Andras Csaba en Ivor Ban (Hongarije/Kroatië) in de finale. Maar bij 12-10 volgde de ontlading bij het talrijk opgekomen thuispubliek. Een historische prestatie die de Vlaams-Waalse samenwerking prachtig in de verf zet. Met dank aan Sport Vlaanderen en Adeps voor de steun. ‘Chapeau les gars’!!

Met grote ambities was Laurens Devos (21) afgezakt naar Spa. Hij werd genoemd als een van de potentiële medaillewinnaars. Het draaide echter helemaal anders uit. In het enkelspel was de paralympische kampioen vrijgesteld in de eerste groepsfase. Een ronde later lootte hij een enorm zware poule, waarin de Antwerpenaar slechts één partij kon winnen. Een vroegtijdige exit dus, die hij niet kon goedmaken in het dubbelspel (met Nicolas Degros bij de mannen), want ook in die competitie was het snel voorbij. “Jammer genoeg ben ik niet verder geraakt dan de groepsfase op het EK U21”, reageerde Devos op zijn facebookpagina. “Het is na enkele zware weken nu tijd om de batterijen weer op te laden.”

Zenuwen in finale
Voor Olav Kosolosky (19) bracht het EK U21 véél meer vreugde. De Oost-Vlaming greep samen met Adrien Rassenfosse tot ieders verbazing de titel in het dubbelspel. 
“Het is een mooie overwinning voor het vertrouwen”, vertelde Kosolosky. “We hebben al langer een goed gevoel als duo, maar het kwam er niet altijd uit tijdens de tornooien. Het is schitterend dat het nu op dit moment allemaal goed uitpakt. Vooraf had ik toch gehoopt op een podiumplaats, maar deze titel is natuurlijk boven de verwachtingen. In de 1/8ste finale voelde ik wel al dat er meer in zat. In de kwartfinale tegen het topduo Sipos-Pletea, tevens de titelverdedigers, liep het zeer goed en we konden de wedstrijd met een 3-0 afsluiten. De finale was een superspannende match. De zenuwen waren strak gespannen. Bij een 10-3-voorsprong in de beslissende set raakten we plots in paniek. Ban en Csaba kwamen helemaal terug in de match, maar het publiek heeft er ons doorgesleurd. Het matchpunt zorgde voor een immense ontlading. Schitterend om dat in eigen land mee te maken.”
Over zijn prestaties in het enkelspel was de VTTL-speler minder tevreden. In de 1/8ste finale mocht Kosolosky, net als z’n maatje Adrien Rassenfosse, zijn koffers al pakken na een 4-0-nederlaag tegen de Fransman Bastien Rembert. Nicolas Degros haalde ook de 1/8ste finale in het enkelspel. Daarin moest hij het onderspit delven tegen de sterke Roemeen Rares Sipos. “Ik had op meer gehoopt in het enkelspel. De kansen die ik kreeg heb ik niet gegrepen”, voegde Kosolosky nog toe.

WK-droom
Er breekt nu een rustigere periode aan voor Kosolosky. “Ik ga nu vooral trainen en focussen op de resterende drie competitiewedstrijden van de heenronde met Saarbrücken. Het is nog even afwachten of ik dit jaar nog tornooien ga spelen.”
Volgende week gaat het wereldkampioenschap in Houston (23-29 november) van start. Kosolosky zal er niet bij zijn voor België. “Ik heb nog veel te leren, maar hoop binnenkort wel eens te kunnen deelnemen aan een WK seniors. Dat zou de volgende stap in mijn ontwikkeling zijn”, besluit Kosolosky.

U21 dames
Natacha Koszulap, onze enige vertegenwoordigster bij de vrouwen in Spa, kon in het enkelspel één wedstrijd winnen in de groepsfase, maar dat was niet voldoende voor kwalificatie. In het vrouwendubbel vormden Koszulap en Musajeva (Letland) een duo. Ze namen het op dag twee op tegen het sterke Poolse duo Wegrzyn-Wegrzyn. De Poolse zusjes trokken na een heel spannende wedstrijd uiteindelijk toch aan het langste eind.