Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Internationaal jeugdtornooi van Grand Est (FRA) 2019

Het tornooi van Grand Est (vroeger tornooi van Lorraine) staat al jaren op het programma van de VTTL. Het is wellicht het sterkst bezette tornooi waar we met onze delegatie aan deelnemen. Dit jaar was het tornooi met 270 spelers en 44 tafels ook één van de grootste internationale tornooien. Bovendien was het sterker bezet dan ooit. Een hele uitdaging en vooral een leerrijke ervaring voor onze spelers dus.

We namen deel met 9 spelers en hieronder vind je een kort verslagje per speler.

Lessia Lewyckyj (2009): Bij de meisjes van 2009 waren er 17 inschrijvingen waarvan 3 van de VTTL (naast Lessia namen ook Kathe en Lotte deel). Er waren 2 poules en Lessia eindigde 3de in een poule van 8. In de 1/4 finale stond het onderling duel met Lotte op het programma. Lessia krikte haar niveau op en plaatste zich voor de 1/2 finale. Daarin moest ze het opnemen tegen de nr 1 van haar poule waar ze eerder van verloren had maar Lessia nam ook deze horde. In de finale moest ze haar meerdere erkennen in de Nederlandse Nyncke De Knegt maar met een zilveren medaille op dit tornooi mag Lessia heel tevreden terugblikken. Lessia bewees andermaal dat ze de gave heeft om er te staan als het moet.

Kathe De Meyer (2009): Kathe speelde dus net als Lessia en Lotte in de reeks meisjes 2009. Ze begon het tornooi uitstekend met o.a. winst tegen Lessia en een knappe 2de plaats in haar poule. In de 1/4 finale kreeg ze de Française Elmalem Renaud Maureen voorgeschoteld. Helaas haalde Kathe niet het niveau van haar poulewedstrijden en werd Kathe verwezen naar plaats 5-8. Kathe won vervolgens haar eerste match en verloor nadien van Lotte waardoor Kathe op de 6de plaats eindigde. Haar niveau was bij momenten indrukwekkend en dat is veelbelovend voor de toekomst.

Lotte Nuyttens (2009): Lotte was de 3de speelster van 2009. Lotte heeft er dit jaar al een indrukwekkend parcours op zitten, zowel in de competitie als de Belgische en Vlaamse tornooien. Ze begon dit tornooi eerder gematigd en worstelde een beetje met zichzelf. Het zag er zelfs even naar uit dat ze de hoofdtabel niet zou halen maar net op tijd kon Lotte zich herpakken en met enkele knappe overwinningen knokte ze zich nog naar de 2de plaats in de poule. Vooral haar comeback tegen Alicia Warrand (na 0-2 achter) moet haar een boost geven voor de toekomst. In de 1/4 finale volgde een zoveelste clash met Lessia. Zoals je hierboven al kon lezen trok Lessia aan het langst eind. Lotte eindigde haar tornooi wel sterk door nadien nog 2 maal te winnen en zo de 5de plaats op te eisen.

Sara Devos (2005): Sara speelde in de reeks kadetten meisjes (2004-2005). Er waren 22 speelster in deze reeks en het niveau was ongezien hoog. Sara speelde fantastisch in haar poule en als het al eens wat moeizamer ging dan knokte ze zich op karakter een weg terug. Tegen de Zwitserse Lilly moest ze alles uit de kast halen om een 0-2 achterstand goed te maken maar Sara schakelde een versnelling hoger en klaarde de klus. Daarna stonden nog de 2 andere kleppers in de poule op het programma: Gaetane Bled en Julia Koch. Tegen Gaetane liet Sara zien dat ze uitstekend gewapend is om materiaalspeelsters opzij te zetten, resultaat: 3-0. Daarna haalde ze wellicht haar beste niveau tegen Julia Koch. Vooral de eerste 2 sets waren om duimen en vingers van af te likken. In de 3de set sputterde de machine even maar Sara herpakte zich en stuurde Koch met 3-1 naar huis. In de 1/4 finale moest Sara het andermaal opnemen tegen een verdedigster. Tegen de verwachting in kwam Sara op een 0-2 achterstand. Met winst in de 3de set en een 9-7 voorsprong in set 4 leek ze op weg naar een nieuwe comeback maar 2 ongrijpbare kantballen beslisten hier anders over. Jammerlijke uitschakeling want Sara had absoluut meer verdiend. Ze eindigde uiteindelijk op de 6de plaats.

Louis-Victor Lemaire (2010): Louis-Victor speelde bij de benjamins in een reeks met 34 spelers. LV was in een poule van 8 ingedeeld. Zijn eerste match kon LV winnend afsluiten maar speelde hij 2 wisselvallige matchen die hem in de eindafrekening duur zouden te staan komen. Nadien herpakte hij zich goed en kon hij 3 keer winnen. De laatste match in de poule tegen de ongeslagen nummer 1 moest echter gewonnen worden om naar de hoofdtabel te gaan. Deze speler bleek echter met 3-1 te sterk waardoor L.V. voor plaats 13-20 moest spelen. Daarin toonde hij tot wat hij in staat is door overtuigend de maat te nemen van Noan Piette. Ook de ronde nadien kon hij winnend afsluiten. In de wedstrijd voor plaats 13-14 moest hij zijn meerdere erkennen in de Franse selectiespeler Roméo Muller. Een 14de plaats dus op 34 deelnemers maar mits iets meer vastheid en een duidelijker spelsysteem moet LV in het vervolg hoger kunnen mikken.

Jamie Eling (2009): Jamie was 's morgens wat ziek geworden en wellicht mede daardoor verloor hij zijn eerste match nipt tegen vermoedelijk één van de mindere spelers in zijn poule. Nadien speelde hij werkelijk fantastisch en won hij 4 matchen op een rij waaronder de nummers 1 en 2 van de poule. Helaas verloor Jamie zijn laatste match in de poule en met een serieuze dosis pech werd hij verwezen naar plaats 4 in de poule (met slechts 2 verliesmatchen!). Jamie miste slechts op een haar na de eerste plaats in de poule en moest zich nu tevreden stellen met een plaats tussen 13-20. Jamie eindigde uiteindelijk 15de op 30 deelnemers maar had zeker en vast meer verdiend.

Thomas Vertommen (2009): Thomas heeft dit jaar een enorme progressie geboekt en doet het zowel in competitie als op de tornooien uitstekend. Het tornooi van Grand Est begon echter niet goed voor hem. Hij haalde niet het niveau dat hij de afgelopen tijd al laten zien heeft en kon in zijn poule slechts 2 keer winnen. Tijdens 1 match moest hij zelfs forfait geven wegens een verzwikte voet. Met een beetje geluk en door het afzeggen van de eerste speler van de poule eindigde Thomas alsnog 5de in zijn poule en mocht hij net als Jamie strijden voor plaats 13-20. Thomas was wat onzeker over zijn voet maar een nieuwe dag geeft nieuwe kansen en zijn voet bleek al bij al mee te vallen. Thomas zette door en kon het tornooi knap eindigen op de 14de plaats. Winnaars zijn verliezers die nooit opgeven.

Vitja Lutsenko (2008): Vitja begon het tornooi uitstekend en kon op een drafje en met heel goed tafeltennis 5 keer op rij winnen. Toen moest hij het nog wel opnemen tegen de sterkste 2 spelers in de poule. In zijn eerste match tegen een speler van Val de Marne kon Vitja aanvankelijk ook domineren maar enkele lucky shots en een gemiste kans deden hem wat twijfelen. In de belle moest hij nipt het onderspit delven. Deze speler zou later trouwens het tornooi winnen. In zijn laatste match in de poule begon Vitja matig en keek hij al snel tegen een 0-2 achterstand aan. Hij herpakte zich goed maar winst zat er niet meer in waardoor Vitja uiteindelijk 3de in de poule eindigde. Een 3de plaats was wel goed voor een plaats in de 1/8 finale. Helaas haalde Vitja daarin niet zijn allerbeste niveau en werd hij nipt uitgeschakeld. Nadien herpakte hij zich goed en eindigde knap 9de. Op basis van zijn niveau had Vitja wel meer verdiend.

Per Gevers (2007): ook bij de jongens van 2007 was het deelnemersveld goed gestoffeerd zowel qua kwaliteit als kwantiteit. Per knokte zich in zijn poule naar de 3de plaats maar ook hij miste op een haar na de 1ste plaats in de poule. Hij verloor 2 matchen in de belle en mits éénmaal winst was hij als 1ste geëindigd en mocht hij direct naar de 1/4 finale. Nu moest hij eerst aan de bak in de 1/8 finale. In die 1/8 finale moest Per het opnemen tegen Thomas Laruelle en de Henegouwer bleek deze keer te sterk en stoomde nadien zelfs door naar tornooiwinst. Per moest zich herpakken en hij eindigde uiteindelijk op de 10de plaats. 

 

Speler(s): 
Jamie Eling
Kathe De Meyer
Lessia Lewyckyj
Lotte Leysens
Louis Victor Lemaire
Per Gevers
Sara Devos
Thomas Vertommen
Vitja Lutsenko
Coach(es): 
André Lemaire
Jo Willems
Datum: 
zaterdag, 21 december, 2019 tot zondag, 22 december, 2019
Plaats: 
Sports Center, Avenue Georges Guynemer te 54700 Pont-à-Mousson (Frankrijk)