Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Exclusief interview Marc Closset

De VTTL contacteerde haar technisch directeur, Marc Closset, voor een openhartig interview. Marc Closset ging geen onderwerp uit de weg. Eerlijk en oprecht antwoordde hij op de vragen. Een inkijk in het leven van een technisch directeur, zijn familie, de Coronacrisis (Covid-19) en de impact ervan, de A-kern van de VTTL en een eventuele toekomstige hoofdtrainer voor de mannenploeg. Eén ding is alvast duidelijk volgens Marc Closset: “Je moet het positief bekijken.”

Heeft de Coronacrisis een invloed op de A-kern spelers?

“Ja, het heeft een invloed. Voor de meeste A-kern spelers is het vermoeiend. Samen met de trainers volgen ze de communicatie rond de toernooien. Telkens worden ze uitgesteld of geannuleerd. Dat weegt op de spelers. Gelukkig zijn ze jong en hebben ze een lange termijn visie.”

                    “Iedereen heeft de knop heel snel omgedraaid.”

Het voortdurend motiveren van de spelers is dan een belangrijke taak voor trainers en technisch directeur. Hoe lukt dat?

“Dat lukt. Ook voor de trainers is het een vermoeiend proces, maar ze hebben dezelfde lange termijn visie. Iedereen heeft de knop heel snel omgedraaid. Ze kijken vooruit naar Tokyo 2020, maar ook verder dan dat. Alle spelers in de kern zijn jong en hebben een enorme groeimarge. Ze beseffen dat hun mooiste jaren nog moeten komen.”
“We leggen de verantwoordelijkheid bij de spelers, maar natuurlijk volgen we hen van dichtbij. De crisis zorgt ervoor dat de spelers minder stressvol kunnen trainen en leven. De spelers mogen bijvoorbeeld wat minder op hun gewicht letten. Wij houden het steeds, zoals altijd, goed in de gaten.”

Waren de spelers opgelucht dat ze opnieuw mochten sporten?

“Natuurlijk! Ze konden hun geluk niet op. Vergeet niet dat sport een positief effect heeft op je lichaam. Wanneer je plotseling stopt met dagelijkse sporten, moet het lichaam eraan wennen. Wanneer je plotseling stopt met topsport, zal het lichaam reageren. Een maand zonder training heeft een negatieve impact op het lichaam. Vergeet ook de psychische voordelen van het sporten niet.”
“Cedric Nuytinck heeft het daar moeilijk mee gehad bij het begin van de crisis. Hij zag zijn kansen voor deelname aan Tokyo 2020 met de week verkleinen. Hij wil zoveel mogelijk competitief spelen om zijn kansen hoog te houden, maar dat kon nu eenmaal niet. Uiteindelijk heeft hij die knop snel omgedraaid.”

                    “We zien een duidelijke vooruitgang bij Cedric Nuytinck. We zullen klaar zijn voor het nieuwe seizoen.”

Hoe verloopt de opvolging van de spelers?

“De opvolging van de spelers is makkelijker geworden. We hebben iedereen gecentraliseerd in Leuven. Zo kan de trainingsploeg beter samenwerken. Het is vaak plannen en bijsturen om alles te organiseren, maar iedereen is positief en ziet de kansen.”
“De meeste A-kern spelers zijn jong en hebben nood aan een doorgedreven trainingsprogramma. Enkel zo kunnen ze hun progressie verder blijven zetten. Cedric Nuytinck traint nu twee keer per dag en we zien een duidelijke vooruitgang. We zullen klaar zijn voor het nieuwe seizoen.”

Trainen jullie op dezelfde manier als voor de crisis of zijn er verschillen?

“We trainen anders dan voor de crisis. Doorheen het seizoen hebben de spelers erg veel verplichtingen. Deelname aan toernooien, clubcompetities, studies, … Dat valt nu grotendeels weg. Nu is er tijd om te trainen op techniek en we kunnen meer individueel bijsturen. De trainingswijze en de situatie rond de speler is nu helemaal anders.”

Wat zijn momenteel de vooruitzichten? De nieuwe doelen?

“Het EK in september is nog niet geannuleerd. Er zijn geen voorbereidende toernooien om wedstrijdritme op te doen wat de voorbereiding lastiger maakt. Voor veel spelers zou binnenkort de competitie opnieuw kunnen beginnen en dan heb je de Olympische Spelen in Tokyo. Dat zijn momenteel de doelen waar we naartoe werken.”

                   “Het is vaak werken met misschien. Misschien kan je op vakantie, misschien niet.”

Hoe heb je zelf de crisis ervaren?

“Voor mij persoonlijk was het even druk. De werkwijze was aanpassen. Voor elk evenement moet een plan A, plan B en plan C opgesteld worden. Dat was voor de crisis niet zo. Het vergt doorzettingsvermogen om telkens opnieuw te beginnen en te analyseren. Het is vaak werken met misschien. Misschien kan je op vakantie, misschien niet. Iedereen stelt zich flexibel op, dat is belangrijk. Uiteindelijk moet je alles positief blijven bekijken.”

Normaal reis je de wereld rond, nu zat je thuis. Hoe heb je dat ervaren?

“Ik probeer alles zoveel mogelijk op te volgen. Stage in Frankrijk, toernooi in Spanje, wedstrijd in Duitsland, … Daar praat ik met spelers en trainers. Dat is nu een beetje anders. Ik zit niet vaak thuis, maar wel in Leuven (waar de trainingen plaatsvinden).”
“Het is ook meer online vergaderen. In contact blijven met het BOIC (Belgische vertegenwoordiger van de Olympische Spelen), Sport Vlaanderen, technische directeurs van andere sportfederaties, … Het is anders dan voorheen, maar dat vind ik niet erg.”

Heb je tijdens de crisis andere dingen van het leven ontdekt? Bijvoorbeeld een nieuwe hobby?

“Nee, tijdens de crisis hebben mijn gezin en ik een moeilijke periode doorgemaakt. Mijn papa is overleden waardoor we als gezin dichter bij elkaar zijn gekomen. Daarnaast ben ik vader van 3 kinderen. Mijn vrouw en ik plannen wekelijks om alles georganiseerd te krijgen. Er is dus geen tijd voor nieuwe hobby’s.”

De VTTL is op zoek naar een nieuwe hoofdcoach voor Cedric Nuytinck, Robin Devos, Laurens Devos en Olav Kosolosky. Wat voor trainer zoeken we?

“Een trainer die onze spelers naar hun beste niveau kan stuwen. Er zijn veel kandidaturen, maar het is geen makkelijke keuze. De doelstellingen zijn erg hoog en de trainer moet in het geheel passen. Het vinden van de juiste trainer op het juiste moment is een lastige opdracht. Tot nu toe hebben we die nog niet gevonden.”

                    Dat stemt me hoopvol voor de toekomst.”

Bedankt voor het interview Marc Closset, heb je nog een laatste boodschap voor de spelers van de A-kern?

“Dat is graag gedaan. Ik werk graag met de spelers en het team rond de A-kern. Ik hoop dat ze dezelfde instelling en motivatie blijven behouden zodat ze hun volledige potentieel kunnen bereiken. Ik zie en hoor ook veel positieve ontwikkelingen in de topsportschool en de U12-werking. Dat stemt me hoopvol voor de toekomst.”
 

Marc Closset en de VTTL dankt KU Leuven voor de degelijke samenwerking, de flexibiliteit en het beschikbaar stellen van hun sportzalen.

 

 

 


LOGO SPORT VLAANDEREN