Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Europe U13 Challenge

In Podgorica, Montenegro, start op 16 juni de Europe U13 Challenge, het feitelijke Europese Kampioenschap voor U13-spelers. Ook België tekent present. Bij de jongens zullen Matt Closset en Maxime Degive de Belgische kleuren verdedigen, terwijl Ilena Sanna en Lessia Lewyckyj bij de meisjes hun beste beentje gaan voorzetten. 

Dag 1: Team

In het gemengd teamevent wordt er 1 dubbelspel gespeeld, waarna ook de 4 spelers ieder nog 1 enkelwedstrijd spelen. Drie wedstrijden winnen is dan ook de boodschap om het team de zege te bezorgen. De Belgen namen het in poule 1 op tegen Oostenrijk en Oekraïne. Tegen het sterke Oostenrijk werd met 4-1 cijfers verloren (met winstwedstrijd voor Maxime Degive), waardoor de wedstrijd tegen Oekraïne van groot belang was om door te stoten naar de A-finale. De top 2 van iedere poule speelt namelijk verder voor de medailles. Het dubbelspel werd verloren, maar na winst van Lessia en Matt in het enkelspel kwamen de Belgen met 2-1 voor. Het werd nadien terug 2-2 na verlies van Ilena. En toen Maxime met 0-2 achter kwam in de allesbeslissende wedstrijd leek het over en out voor de Belgen. Hij vocht echter terug en pakte uiteindelijk in de belle nog de zege. Een mooie tweede plaats voor het Belgische team en door naar de A-finale. Daarin worden de 12 overgebleven teams verdeeld over 4 poules. De winnaar van iedere poule speelt dan verder voor de plaatsen 1 tot en met 4, het nummer 2 voor de plaatsen 5-8 en nummer 3 voor 9-12. Morgen dus opnieuw volop spanning voor alle spelers en speelsters in Montenegro.

Dag 2: Team

De Belgen werden ingedeeld bij Kroatië en Roemenië in deze tweede fase van het gemengde teamevent. De Belgen streden voor ieder punt. Tegen de Kroaten zorgde Maxime Degive voor het enigste winstpunt. Tegen Roemenië kon Lessia als enigste een setje binnen halen. Twee zware nederlagen voor de Belgen. Zij strijden nu verder voor de plaatsen 9 tot en met 12. Zaterdagnamiddag nemen ze het daarin op tegen Engeland. Vanaf zaterdag start ook de strijd in het enkelspel. Benieuwd hoe ver de Belgen geraken? We volgen het verder op...

Dag 3: team en enkelspel

Na de twee nederlagen gisteren werd vandaag verder gespeeld voor de plaatsen 9 tot 12. Voor een plaats in de top 10 dienden de Belgen Engeland te kloppen. Het dubbelspel werd eerst verloren, waarna Lessia en Maxime de Belgen op een 2-1 voorsprong brachten. Jammer genoeg gingen de laatste twee wedstrijden opnieuw naar Engeland, waardoor de Belgen een nipte 2-3 nederlaag incasseerden. De Belgen kwamen op het einde van de dag nogmaals in actie, deze keer tegen Spanje. Ook hier ging het dubbelspel verloren, maar Lessia trok de bordjes snel terug in evenwicht. Het bleef echter bij 1 zege voor de Belgen toen de Spanjaarden wedstrijden 3 en 4 vlot binnenhaalden. Een 1-3 nederlaag en een 12de plaats in totaal voor België.

In het enkelspel nemen de spelers en speelsters het tegen elkaar op in poules van 3 of 4, waarbij de top 2 doorstoot naar de hoofdtabel, terwijl de nummers 3 en 4 verder spelen in de troostingsronde. Matt was spijtig genoeg na twee nipte nederlagen uitgeschakeld voor de top 2 en zal morgen verder spelen in de troostingsronde. Maxime maakte na een zege en verlies nog kans op plaats 2, maar kon zijn laatste wedstrijd niet winnen en is eveneens veroordeeld tot het spelen van de troostingsronde. Bij de meisjes wel een Belgische op de hoofdtabel. Lessia kon zich heel mooi met 2 zeges en 1 nederlaag plaatsen voor de hoofdtabel. Ilena verloor haar wedstrijden en speelt morgen verder in de troostingsronde.

Dag 4: enkelspel

Op de laatste dag van deze Europe U13 Challenge staat alles in het teken van de strijd in het enkelspel. Lessia kon zich als enigste Belgische plaatsen voor de hoofdtabel. Zij nam het om 10 uur op tegen de Hongaarse Johanna Petery. Na 5 spannende sets trok Lessia aan het langste eind. In de 8ste finales moest ze het opnemen tegen Mariia Bodnar uit Oekraïne. Ook deze wedstrijd kon Lessia mooi winnen met 3-1. Zo stond Lessia op 1 stap van de medailles. In de kwartfinale moest  ze voorbij de Duitse Elisa Nguyen. De eerste twee sets gingen naar de Duitse, waarna Lessia zich terug in de wedstrijd knokte in set 3. Bij een 4-2 voorsprong in set 4 scoorde de Duitse echter 9 punten op rij. Een 1-3 nederlaag in de kwartfinales was dan ook het gevolg. Ook in de troostingsronde wordt nog verder gespeeld. Na 4 zeges op rij stootte Matt Closset door naar de finale, waarin de Duitser Jonathan Gaiser na een spannende strijd uiteindelijke de zege pakte. Maxime en Ilena werden beiden uitgeschakeld na nipt 2-3 verlies in de 8ste finales. 

Speler(s): 
Matt Closset
Lessia Lewyckyj
Coach(es): 
Wesley Van Den Noortgate
Datum: 
donderdag, 16 juni, 2022 tot zondag, 19 juni, 2022
Plaats: 
Podgorica