Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Robin Devos en Margo Degraef heersen in Lommel

De Vlaamse kampioenschappen tafeltennis (A-B-C-D-E) anno 2019 zitten in de geschiedenisboeken. In sportcomplex De Soeverein in Lommel werd een hevige strijd geleverd voor het eremetaal. Vele jonge talenten toonden hun klasse aan het grote publiek. Bij de A’s gingen de titels naar Robin Devos en Margo Degraef. Antwerpen boven, ook op het BK in Merksem volgende maand?

Geschreven door Ivan Crabbe

Cédric Nuytinck was de topfavoriet bij de heren A. De Oost-Vlaming kampeert in de top honderd van de wereldranglijst en staat aan de leiding van de Franse competitie met Hennebont. De Belgische kampioen opende met vlotte zeges tegen Olav Kosolosky (A22) en Davy Vanvinckenroye (A23). Z’n grootste uitdager Robin Devos bleef eveneens foutloos. Beide toppers mochten het uiteindelijk in een onderlinge strijd uitvechten voor de titel. Nuytinck startte sterk, maar al snel rook Devos z’n kans. Was het eindelijk nog eens Devos-time? Jawel! Vier sets toptafeltennis kregen we te zien. Heel het slagenarsenaal kwam aan bod. Robin kreeg enkele kansjes in de lange rally’s en greep ze met beide handen. “Eindelijk is het nog eens gelukt”, aldus een stralende Devos achteraf. “Het was lang geleden dat ik nog eens tegen Nuytinck had gespeeld. Ik heb vandaag een goed niveau gehaald en ben tevreden dat ik mijn grote rivaal in België nog eens heb kunnen kloppen. Het was een open kampioenschap met spelers die mekaar heel goed kennen, maar ik had vooraf wel vertrouwen. Sinds kort sta ik ook in de top honderd. Dat was een kinderdroom, het is mooi dat ik die kan realiseren. Nu wil ik langzaam bouwen aan de weg naar de top. Of er een rivaliteit met Laurens is? Nee, helemaal niet. We mekaar elkaar beter en vandaag was het eens mijn beurt om in de schijnwerpers te staan."
Begint maart vindt het BK plaats in Merksem. Een mooie kans voor Devos om zijn eerste Belgische titel voor eigen volk te vieren? “Ik heb nu mijn derde Vlaamse titel beet, dat is al iets om van te genieten. Het is niet omdat ik vandaag tegen Nuytinck heb gewonnen, dat ik het BK ook ga winnen. Er komen dan nog veel andere goede spelers meedoen. Ik ga wel voor die eerste Belgische titel, maar het is geen hoofddoel op zich.”

Ciao Italia

Bij de dames A waren vier deelneemsters te bewonderen: Margo Degraef, Lisa Lung, Daria Mityukova en de Nederlandse Melissa Bours. Voormalig Belgisch kampioene Mityukova is altijd een te duchten tegenstandster op dit soort kampioenschappen. Ditmaal bood ze goed weerwerk, maar de Vlaamse toppers Lung en Degraef gingen met de zege aan de haal. Dus ook bij de dames een galawedstrijd tussen Lung en Degraef voor de titel. Beide vriendinnen maakten er een mooie match van. Margo was net iets scherper en kon zo haar tweede Vlaamse trofee binnenrijven. “Ik ben superblij met deze titel”, verklaarde Degraef. “Ik ben net terug uit Italië, waar ik op Erasmus zat, dus ik wist niet goed wat te verwachten. Het was bovendien lang geleden dat ik nog eens tegen Lung had gespeeld, maar het ging bijzonder vlot. Dit geeft vertrouwen voor het BK jeugd en de World Tour in Portugal. Ik blijf nu in België en ga hard trainen om in Merksem die Belgische titel te veroveren. Vorig jaar ging ik nipt onderuit in de finale, nu wil ik goud pakken.”

Veel jonge leeuwen toonden hun klasse in Lommel. Awa Sow Carrasco (zilver/dames B) en Julie Van Hauwaert (brons/dames B) presteerden uitstekend bij de dames. Bij de mannen maakte de piepjonge Per Gevers (goud/heren D) indruk.