Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Vlaamse Kampioenschappen ABCDE

Datum: 
zondag, 4 februari, 2024
Plaats: 
Sporthal Trudo, Sint-Jansstraat 26, 3800 Sint-Truiden

De Vlaamse Kampioenschappen werden dit jaar georganiseerd in de provincie Limburg. In Sint-Truiden werd gestreden voor de Vlaamse titels in de A-, B-, C-, D- en E-reeksen, alsook voor een plek op de Belgische Kampioenschappen ABCDE. 

Maar liefst 156 inschrijvingen werden genoteerd, verdeeld over de 9 verschillende reeksen. Om 9.30 uur werd er gestart, geëindigd werd rond 18 uur. Een overzichtje:

Dames

Bij de dames A kregen we met Margo Degraef, Daria Mityukova, Marie Maesen en Julie van Hauwaert een strijd voor het podium. Op het laatste moment diende Margo nog af te haken (door haar uitstekende resultaten in Manchester geraakte ze niet meer tijdig in Sint-Truiden). Daria, regerend Belgisch Kampioene, startte dan ook als favoriete. In een poule van 3 (waar gestreden werd in een best-of-7) liet Daria zich echter verrassen de eerste wedstrijd. Julie pakte de zege met 4-2. Maar met ook Marie in het spel, was de strijd nog niet gestreden. Daria pakte de scalp van Marie met 4-0, waardoor alles afhing van het resultaat tussen Marie en Julie. Marie herpakte zich en kon Julie kloppen met 4-0. Hierdoor eindigden alle dames met 1 zege en op basis van de onderlinge setverhouding werd de titel uiteindelijk toch binnen gehaald door Daria, voor Marie en Julie.

Titelverdedigster bij de dames B was Kim Bakkers. Maar met opkomende talenten als Lotte Nuyttens, Lessia Lewyckyj en Kathe De Meyer was een verlenging van die titel zeker geen zekerheid vooraf. Kim schopte het wel tot de finale, maar daarin moest ze in 4 sets haar meerdere erkennen in Kathe De Meyer. Het podium werd vervolledigd door Sara Van Bostraeten en Kaat Devoldere. Die laatste zorgde in de kwartfinales voor een stunt door Lotte te kloppen. Eveneens verrassend was de uitschakeling van Lessia in de poules. Zij verloor tegen Maithe Belmans en Gitte Gregoor.

Bij de dames C noteerden we helaas slechts 12 inschrijvingen en op het laatste moment haakte nog iemand af. In de poules noteerden we de uitschakeling van Emma Velaers (C0), poulewinst van Marieke de Pillecyn als C6, maar verder de verwachte namen. Uiteindelijk ging de zege naar Kaat Barbaix. Zij haalde het in een spannende finale van Jitske Geerts. Plaatsen 3 en 4 waren weggelegd voor Eva Desmet en Marieke de Pillecyn. 

Ook bij de dames D werd hevig gestreden voor de Vlaamse titel. 22 deelneemsters streden mee (1 afzegging voorafgaand aan het evenement) in 6 verschillende poules voor een plek op de hoofdtabel. Geen grote verrassingen in de poules in deze reeks, er werd dan ook uitgekeken naar de hevige strijd in de finales. Lara Demol bleek echter in een heel begenadigde dag. Zij verloor slechts 1 setje over de ganse dag (Tine Klewais in de kwartfinale). Plaatsen 2, 3 en 4 waren weggelegd voor Anais Van den Bossche, Bobita Lefief en Mona Vanalderweireldt. 

Heren

Met slechts 3 A-spelers was het al op voorhand duidelijk wie de topfavoriet was. Cédric Nuytinck, meervoudig Belgisch Kampioen, nam het op tegen Olav Kosolosky en David Henkens. Een opwarming voor het grotere werk eind maart in Leuze, maar toch was de focus aanwezig bij Cédric. Tegen David werd nog een vlotte 4-0 zege geboekt, tegen Olav ging het iets moeizamer, maar ook hier werd uiteindelijk Cé als winnaar op het wedstrijdbriefje genoteerd met 4-2. Ondertussen had Olav ook de maat genomen van David en pakte hij de tweede plek. David moest tevreden zijn met de derde plaats.

Bij de heren B stonden 6 B0-spelers aan de start, voeg daarbij nog eens 11 B2-spelers en dan weet je op voorhand reeds dat je vuurwerk mag verwachten in de poules. De grootste verrassing in de poules was zeker en vast Patrick Eling. Als B6 klopte hij zomaar eventjes 2 B2-spelers (Matt Closset en Bart van Laere) en stootte hij door naar de 8ste finales. Dat was ook het eindstation van Patrick, maar hij mag zeker terugblikken op een geslaagd tornooi. Gestart met 6 B0'en, in de kwartfinales waren de 6 B0-spelers nog steeds in de running. Zij werden vergezeld door 2 B2-spelers uit de organiserende provincie Limburg-Kempen, namelijk Matthias Vanvinckenroye en Pepijn Surmont. In die kwartfinales namen we afscheid van de eerste B0-spelers. Dries Mattheus bleek niet opgewassen tegen Davy Vanvinckenroye, Wout De Kepper kwam duidelijk te kort tegen Ken Waegeman en Julien Meurant moest na 5 sets zijn meerdere erkennen in Pepijn Surmont. De laatste halve finalist werd Noah Di Pietro die Matthias Vanvinckenroye vakkundig opzij zette in 3 spannende sets.  In die halve finales kende Davy weinig moeite met Pepijn, terwijl Ken de maat nam van Noah. De voorspelde finale tussen Ken en Davy? Velen hadden er toch op gegokt... En die leverde ook een mooie wedstrijd op. Davy pakte een 2-0 voorsprong in sets, maar Ken knokte zich terug in de wedstrijd en ging nog op en over Davy. 

28 inschrijvingen bij de heren C-reeks, waarvan 26 C0 of C2-spelers. Het mag duidelijk zijn, ook hier werd er reeds hard gevochten in de poules voor een plekje bij de top 2. In totaal vlogen reeds 5 C0-spelers eruit in de poulefase, bij de laatste 16 bleven nog 10 C0- en 6 C2-spelers over. Het werd uiteindelijk een Oost-Vlaams onderonsje in de finale. Benny De Nayer, in de kwart- en halve finale reeds door het oog van de naald gekropen, nam het daarin op tegen Alexander Haers. Het was Alexander die in de finale aan het langste eind trok en zo de Vlaamse titel bij de heren C opeiste. Het podium werd vervolledigd door Milan Dekeyzer en Wojciech Kuznia. 

Ook bij de heren D stonden heel wat spelers aan de start die hoopten op een uitstekende dag. Het werd in de finale een Vlaams-Brabants onderonsje tussen Stijn Mondelaers en Timeo Vizzini. Het was eerstgenoemde die aan het langste eind trok met 3-1 en zo de titel naar zich toe trok. Op het podium kregen zij het gezelschap van Sonny Beernaerts en Jakob Coenen. Een speciale vermelding voor Jakob is hier op zijn plaats. Hij kreeg een wildcard van het bestuur en benutte die dan ook met beide handen. 

We eindigen ten slotte met de heren E-reeks. Met 26 inschrijvingen (en 1 afmelding op voorhand) waren ook hier de verwachtingen hoog gespannen. 9 E0-spelers startten in de poules en alle 9 gingen ook door naar de hoofdtabel. Verrassingen van de dag waren ongetwijfeld de 2 E4-spelers die zich plaatsten bij de laatste 16. Sander Dierens en Siebe Driesen kwamen daarbij dan ook nog eens tegen elkaar uit. Het was Siebe die aan het langste eind trok in die 8ste finale en nadien helemaal op stoom geraakte en de ene na de andere topper uit het tornooi knikkerde. Tom De Rouck moest er in de finale ook aan geloven. Op het podium werden zij vergezeld door Ryan Vercruysse en Virgile van Damme.

Je kan de gedetailleerde uitslagen in bijlage terugvinden en ook het fotoalbum (met dank aan Alfons Vanhoudt) is aangevuld.

Meer info: