Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Vlaamse Kampioenschappen ABCDE

Datum: 
zondag, 5 februari, 2023
Plaats: 
Sporthal 't Rosco, Leuzesesteenweg 241, 9600 Ronse

Alle ogen waren zondag op het Oost-Vlaamse Ronse gericht voor het Vlaams kampioenschap ABCDE. Het werd een kwaliteitsvol tornooi met de verdiende winnaars bij de A’s: Cédric Nuytinck en Margo Degraef. 

We waren op 5 februari te gast in Ronse voor de Vlaamse kampioenschappen 2023. Deze Oost-Vlaamse stad heeft een rijk wielerverleden. De Ronde van Vlaanderen passeert er bijna jaarlijks en elke wielerliefhebber zal zich ook nog de tumultueuze sprint van het WK 1988 nog herinneren, waarin de Canadees Steve Bauer Claude Criquielion ten val bracht op de flanken van de Kruisberg. Voor de volledigheid: de Italiaan Maurizio Fondriest ging toen met de wereldtitel aan de haal.

Geen drama afgelopen zondag in sporthal ‘t Rosco, maar wel veel spanning en strijd. De beste Vlaamse tafeltennissers van het moment waren klaar om het beste van zichzelf te geven. Er werden in totaal negen titels uitgereikt (ABCDE).

Het ‘koningsnummer’ van dit kampioenschap was natuurlijk de competitie bij de A’s. Cédric Nuytinck (30) was de grote favoriet bij de heren. Door de afwezigheid van de broers Devos was er weinig concurrentie. De Belgische kampioen raasde makkelijk door zijn drie wedstrijden. Tom Closset, die de trofee voor Jeugdspeler van het Jaar kreeg in Ronse, knokte zich naar een knappe tweede plaats. David Henkens en Tim Janssens vervolledigden het podium. “Het was fijn om nog eens in België te zijn”, verklaarde Nuytinck achteraf. “Ik ben speciaal voor dit kampioenschap nog eens afgereisd vanuit Saarbrücken. Ondertussen is dit mijn vijfde Vlaamse titel. Het belang is minder groot dan het BK, maar het blijft toch een mooie prijs. Ik heb nu op beide kampioenschappen (VK en BK) vijf titels behaald. Waar dat gaat eindigen weet ik niet. Ik hoop altijd goed in vorm te zijn en dan zullen de overwinningen wel volgen.”

OS Parijs
Nuytinck zit al met de Olympische Spelen in Parijs in z’n hoofd. “Het is belangrijk voor mij om de komende maanden veel punten te scoren voor de wereldranglijst. De toernooien in India en Singapore zijn mijn komende doelen.”

Margo Degraef was de best gerangschikte speelster bij de dames A. Maar ze verwachtte wel een zware strijd met nog Sara Devos, Julie Van Hauwaert en Daria Mityukova op de tabel. Het werd zeker een mooi tornooi bij de dames. Vanaf de eerste wedstrijden was het al duidelijk dat Margo in een goede vorm stak. Mityukova bleek wel een taaie klant, maar ook die klip kon de Antwerpse omzeilen. Titelverdedigster Julie Van Hauwaert moest na twee wedstrijden de strijd staken door ziekte en daardoor was Margo Degraef na drie overwinningen al zeker van de eerste plaats. Sara Devos nam plaats op de tweede trede van het podium na drie felbevochten overwinningen. 
Voor Degraef was het haar vierde Vlaamse titel, vorig jaar kon ze door corona niet aanwezig zijn. “Ik ben vooral tevreden met mijn niveau”, vertelde een opgewekte Degraef. “Deze titel is ook een boost voor het vertrouwen. De laatste weken was het internationaal moeilijk om wedstrijden te winnen. Maar ik blijf gemotiveerd en wil vechten voor mijn dromen. Een van die dromen is natuurlijk de Olympische Spelen. Ik heb de hoop om daar ooit te staan zeker nog niet opgegeven.”

Nieuwe titel voor ‘Poef’
Bij de B’s was het uitkijken naar Florian Van Acker (B0). De paralympische atleet moest knokken in z’n poule en verloor na een thriller zelfs van Filip Cluyts (B2). Maar éénmaal op de hoofdtabel was hij bevrijd. In de finale rekende Van Acker simpel af met ploeggenoot Dieter Marijsse (B0). Een zoveelste titel op het palmares van onze paralympiër.
Gabriella Vinci (B0) werd vooraf getipt als favoriete bij de vrouwen. Ze speelde een sterk tornooi en troefde veel jong geweld af. In de finale botste ze echter op een autoritaire Kim Bakkers (B0).

Ook in de lagere reeksen werd er hard gestreden voor de titel. Een overzicht van de winnaars: Anwar Koua (heren C), Gitte Gregoor (dames C), Dorian Delebecque (heren D), Xiaojing Jiang (dames D) en Wout Eelen (heren E). 

We danken TTC Ronse, het PC Oost-Vlaanderen, de stad Ronse en alle medewerkers en vrijwilligers die de organisatie van dit Vlaams kampioenschap ABCDE mogelijk hebben gemaakt.

Hieronder kan u nog de volledige uitslag en foto’s, gemaakt door fotograaf Etienne Desmet, van het kampioenschap terugvinden.

 


LOGO SPORT VLAANDEREN