Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

ITTF Hopes

De Vlaamse Tafeltennisliga neemt deel aan het ITTF Hopes project. Met het project wil de ITTF de kennisuitwisseling tussen verschillende federaties en de ITTF versterken. Daarnaast brengt het talentvolle spelers en trainers sneller op de radar en dichter bij elkaar. Het project is een leerrijk proces voor zowel speler als trainer. Voor onze federatie zijn speler Matt Closset en trainer Wesley van den Noortgate de deelnemers. 

Maandag 18u04, Leuven. Matt Closset en sparringpartner Urban zijn intensief aan het trainen in de topsporthal van Leuven. Terwijl Matt en Urban het beste van zichzelf aan het geven zijn op de tafel, lijkt trainer Wesley Van Den Noortgate enkel geïnteresseerd in de laptop achter de tafel. Niets is minder waar. 

Op de laptop van Wesley volgen ITTF-trainers Dominique Plattner en Massimo Constantini aandachtig de training van Matt en Urban. Constantini is een gerenommeerd tafeltennistrainer uit Italië die in 1988 heeft deelgenomen aan de Olympische Spelen en Plattner is een Oostenrijker die bij de ITTF werkt als High Performance Manager. Beiden voorzien de oefenstof voor Matt en honderden andere tafeltennistalenten over de hele wereld. Naast het voorzien van oefenstof geven ze ook feedback op de uitvoeringen van Matt en de begeleiding van trainer Wesley. “Deze trainingsmethode met livestreaming is een nieuw concept om speler en trainer vooruit te stuwen.”, zegt Wesley. “Nadat Constantini en Plattner de oefening online heeft uitgelegd, starten Matt en Urban. Daarna bespreken ze met ons, de trainers, hoe we het best kunnen bijsturen. Zo is het project ook voor de trainer interessant.”

De editie van 2021 verloopt natuurlijk anders dan andere jaren door de wereldwijde gezondheidscrisis. Het project wordt voorlopig enkel online georganiseerd. In voorgaande jaren behoorde een uitwisseling met andere landen tot de mogelijkheden. Dan verloopt deze editie uiteraard anders, maar Constantini en Plattner creëren online toch een meerwaarde. Via de livestreaming geven ze ook feedback over de technische uitvoeringen van Matt. Zo krijgt trainer Wesley de kans om de uitvoeringen op een andere manier te bekijken en wordt Matt ook door andere trainers gecoacht. “Die kruisbestuiving maakt het erg nuttig, maar ook vermoeiend voor Matt. Ik denk dat Matt goed slaapt na een training”, lacht Wesley.