Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Corona-crisis

VTTL vraagt steun aan de overheden

Geschreven door Ivan Crabbe

De tafeltenniswereld had gehoopt om woensdag, na het overleg van de federale overheid met de Nationale Veiligheidsraad, iets meer te weten over een eventuele heropstart. Tot onze grote ergernis werd er niks meegedeeld over tafeltennis en binnensporten in het algemeen. De VTTL snakt naar een heropstart en vraagt steun aan de overheden. “Wij vragen om niet alleen rekening te houden met de buitensporten en de financieel sterke sporten zoals voetbal en wielrennen”, beklemtoont VTTL-voorzitter Jacques Denys.

Op de Nationale Veiligheidsraad van afgelopen woensdag werden nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Voor sport was er slechts één mededeling: geen sportwedstrijden tot en met 31 juli. De VTTL (Vlaamse tafeltennisliga) nam hiervan akte en dringt erop aan om op de volgende Veiligheidsraad meer duidelijkheid te scheppen over de indoorsporten. “We merken dat er weinig beweegt voor de binnensporten, terwijl er altijd wordt gezegd dat sport gezond is”, merkt Jacques Denys op. “De problematische situatie voor onze topsporters is ondertussen wel opgelost. We willen daarvoor de Vlaamse Gemeenschap in het bijzonder danken. De politieke wereld moet nu zo snel mogelijk met een duidelijke boodschap komen voor de andere hete hangijzers. Onze -12-jarigen werking, de clubs en leden snakken naar een heropstart en sociaal contact. Ook het onbelast bijverdienen mag niet vergeten worden, dat moet terug mogelijk worden in de sportwereld.”

Vlaams minister van Sport Ben Weyts heeft ondertussen in samenwerking met Sport Vlaanderen en de VSF een gefaseerd voorstel voor de sport geformuleerd, dat hij gaat voorleggen aan de expertengroep GEES. In het voorstel zouden de tafeltennisclubs onder strenge voorwaarden (maximum groepjes van drie sporters, plus één begeleider) op 1 juni terug mogen opengaan. Op 15 juni kan het al uitgebreid worden naar twintig spelers in de zaal (afhankelijk van de grootte van de zaal). De regel van de social distancing (1,5 meter) blijft in deze fases ook gehandhaafd. In een latere fase zouden ook competities en massa-evenementen mogen doorgaan. “Het doet er niet toe welke sport je beoefent, maar hoe je die beoefent”, verklaarde Ben Weyts bijkomend nog. Dat zou de deur kunnen openzetten voor tafeltennis, een sport waar de social distancing sowieso gegarandeerd is.

Bijkomende adviezen

De VTTL heeft zelf bijkomende adviezen voorbereid, die kunnen gebruikt worden voor de heropstart van de sport. We vatten ze kort samen. Het belangrijkste feit om te vermelden, is toch de afstand tussen de spelers. Er is geen contact en via de tafel is er een afstand van 2,74 meter tussen beide spelers. Dubbelspel zou momenteel ook niet toegelaten worden en de focus zal in de eerste fases liggen op de trainingen, waar mogelijk met trainer. Competitie is zoals reeds gemeld verboden tot en met 31 juli.

Uiteraard is het belang van de gemeentes in dit verhaal niet te onderschatten, want zij staan bij een overgrote meerderheid van de tafeltennisclubs in voor de infrastructuur. De VTTL benadrukt dat er hiermee in de geformuleerde richtlijn ook rekening is gehouden. De federatie zal er alles aan doen om een snelle heropstart te garanderen.

De VTTL vraagt aan de verantwoordelijken, clubverantwoordelijken, trainers en al hun leden om de opgelegde maatregelen dan ook te respecteren van zodra onze sport opnieuw beoefend kan worden. Wees verstandig, en verzorg uzelf en u naasten. Wij hopen dan ook dat er spoedig goed nieuws komt voor onze sport.