Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Corona-crisis

VTTL streeft naar heropening clubs in juni

Geschreven door Ivan Crabbe

Het coronavirus heeft ook de sportwereld stevig in zijn greep. Tafeltennis blijft tot nader order verboden in clubverband. De VTTL werkt samen met de VSF (Vlaamse sportfederatie) en Sport Vlaanderen om een voorstel op de agenda te plaatsen van de komende Nationale Veiligheidsraad. “We streven ernaar om onze clubs in een eerste fase, indien de mogelijkheid geboden wordt, begin juni onder strikte voorwaarden weer te openen”, aldus VTTL-voorzitter Jacques Denys.

Op de Nationale Veiligheidsraad van 24 april zijn enkele bijkomende versoepelingen betreffende sport meegedeeld. Vanaf 4 mei mag je in de buitenlucht sporten met twee personen die niet afkomstig zijn uit je gezin of onder hetzelfde dak wonen. De afstand van 1,5 meter dient wel bewaard te worden en er is geen toegang tot cafetaria, douches en kleedkamers. Tennis, golf, kajak, padel en andere buitensporten zijn dan dus mogelijk. Tafeltennis valt als zaalsport uit de boot en het is onduidelijk wanneer we meer gaan weten. De topsporters van de VTTL (die in aanmerking komen voor de Olympische Spelen) kunnen in Leuven - in het gebouw De Nayer - wel al onder strikte voorwaarden opnieuw gaan trainen met hun coaches Yannick Vostes en Carlo Agnello. “We zijn tevreden dat we al een oplossing hebben voor onze topsporters”, benadrukt Jacques Denys. “Verschillende scholen gaan op 15 mei terug open, maar de Topsportschool in Leuven blijft voorlopig nog dicht. Training is één ding, maar onze studenten moeten ook het nodige onderwijs krijgen. We hopen dat de topsportscholen - zij het dan onder voorwaarden - ook snel weer opengaan. Eind deze week hopen we daarover toch uitsluitsel te krijgen. En dan zijn er nog onze Top -12-jarigen uit de provincies die op termijn moeten doorgroeien naar een topsportstatuut. Zij hebben nu geen mogelijkheden om te trainen. Voor hun verdere ontwikkeling is de begeleiding van trainers cruciaal.”

Stapsgewijze heropening

Naast de topsporters zijn er in Vlaanderen ook duizenden amateurspelers die nu nergens terecht kunnen. “Het is logisch dat de regering eerst de buitensporten weer heeft toegelaten”, verklaart Denys. “We hopen dat clubs - onder voorwaarden - begin juni open mogen gaan. Dat is belangrijk om onze provinciale werking terug op te starten. Stapsgewijs moet er gestreefd worden naar een heropening. Geen enkele club zal voorrang krijgen, iedereen gelijk voor de wet. Tafeltennis is een sport waarbij fysiek contact minimaal voorkomt, dus dat vermijden is op zich niet moeilijk. De afstand tussen twee spelers is automatisch gegarandeerd en ook bij het gebruik van meerdere tafels in een zaal zijn er duidelijke richtlijnen. Mits een beetje gezond verstand kan hopelijk iedereen binnenkort terug in actie komen.”

Tennis Vlaanderen meldde maandag dat het al 30.000 leden heeft verloren door de coronacrisis. In het tafeltennis is het nog afwachten om daarover te spreken. Jacques Denys legt verder uit: “Als het seizoen terug begint, zullen we weten of er leden afgehaakt hebben. Maart en april zijn wel drukke maanden voor de jeugdwerking en veel clubs organiseren stages en sportkampen in juli en augustus. Afgelastingen van zo’n evenementen zijn natuurlijk een financiële opdoffer, maar samen met de VSF en Sport Vlaanderen gaan we er alles aan doen om ook onze clubs te steunen.”

Onbelast bijverdienen

Naast de coronacrisis moest de sportwereld ook een andere klap incasseren: het Grondwettelijk Hof besliste namelijk dat het onbelast bijverdienen tot ruim 6.000 euro wordt afgeschaft in 2021. Meer dan 70 procent van de personen die van deze regeling gebruikmaakt, is actief in de sportwereld. Ook de tafeltennisclubs zullen door deze maatregel hard getroffen worden. “Veel clubs maken inderdaad gebruik van deze regeling om medewerkers te betalen”, aldus Denys. “We zijn daarmee bezig en werken in overleg met de VSF en Sport Vlaanderen. Normaal gezien gaat de overheid dat wel rechttrekken, want veel sportclubs gaan anders in moeilijkheden komen.”

Het zal wellicht nog een tijdje duren alvorens we mekaar gaan terugzien in een tafeltenniszaal. De VTTL vraagt om de moed niet op te geven en de maatregelen te respecteren. Als één grote tafeltennisfamilie kunnen we het virus verslaan.

We blijven uiteraard de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad en de federale regering nauwgezet opvolgen.