Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Vlaamse Kampioenschappen

Datum: 
zondag, 5 februari, 2017
Plaats: 
Sporthal Schiervelde, Diksmuidsesteenweg 374 te 8800 Roeselare

De Vlaamse Kampioenschappen anno 2017 gingen door in Roeselare, West-Vlaanderen. In maar liefst 9 reeksen werd een nieuwe Vlaamse titel uitgedeeld. Uiteraard is het altijd uitkijken naar het geweld in de A-reeksen, van zowel de dames als de heren, maar ook in de andere reeksen woedde de strijd hevig. Het belang van deze kampioenschappen is duidelijk gestegen, gezien de kwalificatie voor de Belgische Enkelkampioenschappen nu ook via deze weg verloopt. Heel wat toppers tekenden dan ook present.

Bij de heren A traden 7 tenoren in het strijdperk na de afmelding van Benjamin Rogiers. Robin Devos en Cédric Nuytinck waren de topfavorieten voor de titel, maar dat ook de allerbesten wel eens wat verliezen werd ook die dag duidelijk… Robin Devos nam het in de A-poule op tegen Vitta Kilomo en Yannick Maes. Geen vuiltje aan de lucht voor Robin want na twee vlotte zeges was de poulewinst binnen. Kilomo nam de maat van Yannick en plaatste zich zo ook voor de halve finales. In de andere poule was het heel wat spannender. Cédric Nuytinck bleef uiteindelijk ongeslagen (al had hij zeker tegen Kevin Sorbier de nodige moeite) en boekte zo ook zijn plaats in de halve finale. Voor het laatste halve finaleticket was het wachten tot de laatste wedstrijd. Uiteindelijk behaalde het Sokah-trio Laurens Devos, Rajko Gommers en Kevin Sorbier iedere 1 zege. De onderlinge resultaten werden bekeken en zo boekte Laurens Devos zijn plaats in de halve finale. Rajko en Kevin waren zo uitgeschakeld. In de halve finales kregen we de broederstrijd tussen Robin en Laurens voorgeschoteld. Laurens trok aan het langste eind tot verbazing van de vele aanwezige toeschouwers. Een nipte 3-1 zege was voldoende en een plaats in de finale was geboekt. Daarin zou hij het opnemen tegen Cédric Nuytinck, de titelverdediger. Cé moest de eerste set nog aan Kilomo laten, maar nam nadien al bij al vlotjes de maat van Killy. Devos-Nuytinck in de finale, zoals verwacht, alleen was het een “andere” Devos deze keer. Favoriet voor aanvang was dan ook Cédric, kon Laurens een tweede keer op rij stunten? Laurens deed zijn uiterste best, maar kon niet vermijden dat Cédric de titel opnieuw naar huis meenam.

Bij de dames A slechts 3 deelneemsters. Lisa Lung, Eline Loyen en Nathalie Marchetti zaten in het verre Sotchi te strijden voor de Europese titels (en met succes – zie hiervoor EK -21). Margo Degraef belde op het laatste moment af met een blessure, waardoor Daria Mityukova, Elena Chmiguelskaia en Marie Maesen in één poule de strijd met elkaar aangingen. Daria liet er in de eerste wedstrijd alvast geen gras over groeien. Een vlotte 4-0 zege tegen Marie Maesen. De speelster van Diest herpakte zich echter heel knap en boekte in haar tweede wedstrijd een mooie 4-2 overwinning tegen de hoger gerangschikte Elena na mooi tactisch en aanvallend spel. Dat het niet altijd aanvallend spel moet zijn, bewezen Daria en Elena in de laatste wedstrijd. Lange verdedigende rally’s vormden het toneel van een spannende strijd. Het werd uiteindelijk pas in zeven sets beslist. Opnieuw trok Daria opnieuw aan het langste eind en pakte zo de titel bij de dames A. Marie werd uiteindelijk tweede, terwijl Elena op het derde schavotje plaats moest nemen.

We noteerden 20 inschrijvingen bij de heren B waaronder 3 B0’en en maar liefst 13 B2’en. Er stond wel wat op het spel natuurlijk met de plaatsen te verdienen op de Belgische A-kampioenschappen (top 4 rechtstreeks geplaatst) en de B-kampioenschappen (top 16). In de poules noteerden we reeds twee verrassingen. Florian Van Acker en Yves Goyens (beiden B0) verloren 1 wedstrijd in de poule en moesten tot het laatste vechten voor kwalificatie voor de volgende ronde. Gelukkig voor hen gaat sinds dit jaar de top 2 door naar de hoofdtabel en bleven ze op die manier in de strijd. David Henkens, de derde deelnemende B0, plaatste zich wel als eerste in zijn poule en leek op dat moment één van de topfavorieten. Geen B4 of B6 meer op de hoofdtabel, allen werden in de poule uitgeschakeld. In de halve finale schoten nog Florian Van Acker, die zich knap herpakte na verlies in de poule, Ward Poel, Nicolas Schenkel en David Henkens over. De titel ging uiteindelijk naar Florian. In de finale klopte hij deze keer wel Nicolas Schenkel. Beide spelers waren elkaar namelijk al tegengekomen in de poule en toen bleek Nicolas net iets sterker. De rollen werden in de finale echter omgedraaid.

Ook bij de dames B een sterk deelnemersveld met maar liefst 1 B0 en 8 B2’en aan de start. In tegenstelling tot de heren B hier echter wel een B4 en zelfs een B6 die zich konden plaatsen voor de hoofdtabel. Emily Moeys, Meerdaal, en Evelien Alossery, Wenduine, namen het daarin zelfs tegen elkaar op in de kwartfinale. Emily won het pleit en werd in de halve finales vervoegd met Wendel Depuydt, Rebecca Gerrits (die haar zus in de kwartfinale naar huis speelde) en Annelies Peere (die de enigste B0, Gabriella Vinci, klopte). De finale werd uiteindelijk gespeeld door Rebecca en Annelies. Annelies nam daarin een 2-0 voorsprong en kon de titel ruiken. Rebecca vocht echter terug en ging op en over Annelies. Titel  richting Limburg en vreugde bij Rebecca.

Ive Beeckaert stond opnieuw aan de start bij de heren C. Vorig jaar de titel gewonnen, kon hij voor het tweede jaar op rij zegevieren? Hij kwam er alvast dichtbij want pas in de halve finale sneuvelde hij tegen de latere winnaar… Maar liefst 14 C0’en kwamen aan de start, de helft daarvan sneuvelde reeds in de poules.  De titel? Die ging uiteindelijk naar Sander Grosemans. In een Limburgs duel nam hij de maat van Dominiek Degraen na 4 spannende sets.

Ook bij de dames C noteerden heel wat inschrijvingen. Maar liefst 20 speelsters traden aan in de strijd voor de titel bij de dames C. In de halve finales traden 3 cadetten meisjes aan. Sofie van Meerbeek, Britt Buekers en Julie Van Hauwaert lieten zien dat er heel wat jeugdig talent in Vlaanderen zit. De vierde speelster, Jolien Beniers, is nog maar steeds juniore, wat ervoor zorgde dat dit ongetwijfeld de vier jongste speelsters waren in de halve finales van de Vlaamse Kampioenschappen. Zij staan duidelijk al te trappelen voor een B-klassering. De titel ging uiteindelijk naar Sofie. In de finale nam zij in vier sets de maat van Jolie Beniers.

We noteerden 26 inschrijvingen bij de heren D. Ook hier lag het niveau heel hoog, zeker als je weet dat er poules waren met maar liefst 3 D0’en aan de start. In de halve finale zagen we Klaas Surmont (D0), Pirc Steven (D0),  Maes Mats (D2) en Jansegers Wannes (D4) terug. Drie Oost-Vlamingen en 1 Limburger. Het was echter de Limburger die de hoofdvogel afschoot. Klaas won de finale met 3-0 van Wannes en kroonde zich zo tot kampioen bij de heren D.

Bij de dames D slechts 4 D0’en en 3 D2’en. Toch wat anders in vergelijking met de andere reeksen. In de halve finale bleven hier echter wel de toppers over. Belle Smet, Ilse de Wilde, Marleen Vanholst en Valerie Philipsen, de 4 D0’en, gingen de prijzen verdelen. Het werd uiteindelijk een Oost-Vlaams onderonsje in de finale. Belle pakte de titel na een mooie 3-1 winst tegen Ilse.

De heren E startten met 24 spelers. En daar waar in de andere reeksen altijd een speler met een 0- of 2-klassement de titel pakte, draaide het in deze reeks heel anders uit. Nochtans hadden maar liefst 21 van die 24 spelers een 0- of 2-klassement. Mathias Vanvinckenroye liet ze echter allemaal achter met lege handen. De titel ging naar de Limburger, zoon van Davy Vanvinckenroye. Een toptalent in wording? In de finale ging Robbe Janssen voor de bijl met 3-1. In totaal verloor Mathias slechts 3 sets over de ganse dag.

De Limburgers pakten uiteindelijk maar liefst 4 titels in West-Vlaanderen. Oost-Vlaanderen pakte er twee, terwijl Antwerpen, Vlaams-Brabant en Brussel en het thuisspelende West-Vlaanderen het allen met 1 individuele titel moesten stellen. Volgend jaar gaan de Vlaamse Kampioenschappen door in Oost-Vlaanderen. Ongetwijfeld komen dan opnieuw enkele toppers afgezakt.

LOGO SPORT VLAANDEREN      logo Ethias      logo Tibhar