Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

King Pong in VTI Deinze

King Pong in VTI Deinze

Felicitaties aan de actiefste secundaire school van Vlaanderen 2014

Eind 2014 werd op een objectieve manier geëvalueerd welke secundaire en welke lagere school het meeste actief is geweest met King Pong. Wij kunnen dit natrekken a.d.h.v. registraties binnen onze Web-Applicatie, waarvoor scholen gratis toegang kunnen krijgen. Ongetwijfeld zijn er nog andere scholen die ook veel tafeltennis aanbieden, maar daar hebben we geen duidelijk zicht op. Steeds meer scholen vinden hun weg naar King Pong en dus hopen wij daar in de toekomst een vollediger beeld van te krijgen.

De actiefste lagere school van 2014 is BUBAO De Vloedlijn – De Zandkorrel uit Oostende. Daar moeten we nog onze felicitaties gaan geven. Ondertussen konden we wel al een bezoekje plannen aan de actiefste secundaire school van 2014, het Vrij technisch instituut uit Deinze. Ook voormalig voorzitter Pascal Driessens van club TTC Paleastra Deinze was erbij om promotie te maken voor zijn club. Mario Boone heeft nu de fakkel overgenomen van Pascal, met grote ambities voor de verdere ontwikkeling van de club.

De school heeft een interessante methode om eigen tafels te maken, samengesteld uit 2 schragen met daarop een houten oppervlak. De schragen zijn extra stabiel gemaakt met klepjes. Het speeloppervlak is gezaagd op maat en beschilderd met lijnen zoals op een echte tafeltennistafel. Best een creatieve manier om zonder zware kosten aan de slag te gaan met tafeltennis in een school. Marc Depreitere, leraar Lichamelijke Opvoeding van het VTI, gaf tevens te kennen dat het stockeren van dit soort tafels ook heel ruimtebesparend is. De grote platen recht tegen de muur en daarboven de schragen aan een haak. Je kan er meer van zien op de foto's via de link onderaan.

Marc Depreitere (VTI Deinze): "Het porgramma King Pong pong heb ik afgelopen jaar ontdekt in een bijscholing voor Leraren L.O. aan de K.U.L., waarvan jij docent was. We deden voorheen al 10 tot 15 jaar dagelijks gedurende een drietal weken per jaar tafeltennis als middagsport. De eerste twee weken waren er oefenwedstrijden en de derde week was er een afvallingstornooi. Ook de lessen L.O. worden in dezelfde periode in dat thema geprogrammeerd. Sinds dit jaar spelen wij nu de competitie drie weken aan één stuk met King Pong, zonder afvalling. Daardoor hebben de leerlingen nu meer variatie en ander uitdagingen. Vroeger speelde men tijdens de oefenwedstrijden dikwijls tegen dezelfde tegenstanders en nu wordt er voortdurend gewisseld. Ze komen dus tegen verschillende speltypes, wat goed is voor de ontwikkeling van hun eigen techniek en dat vind ik toch belangrijk."

Tot slot vroeg ik naar de link met de tafeltennisclubs in de omgeving.

Marc Depreitere: "Tijdens de opening van de nieuwe sporthal van de school is er een voorstelling geweest met demonstratie van tafeltennis. Via de sport-na-school krijgen onze leerlingen de kans om clubs te bezoeken. Op die manier trachten wij het ZAP-gedrag van de leerlingen te stimuleren. Ze zappen eens bij ping pong, dan eens bij wat anders om zo hun voorkeurssport te kunnen vinden"

Pascal Driessens (TTC Palaestra Deinze): "Wij hebben drie soorten interne competities die wij aanbieden voor recreanten. Voor één daarvan maken wij gebruik van het King Pong wedstrijdsysteem. Daarnaast organiseren we ook een Team competitie en een derde competitie wordt gespeeld in poules die we indelen volgens de sterkte van de deelnemers. Het King Pong systeem geeft een toegevoegde waard aan ons aanbod door het voorgiftsysteem. Wanneer iemand start tegen een sterkere spele met een puntenverschil van 2-3-4-5 punten, motiveren ze elkaar meer. Voor de zwakkere is het leuker en voor de sterkere is het een grotere uitdaging. Wij sluiten al onze recreanten aan bij de VTTL als recreant-reserve. Op die manier kunnen ze ook eens proeven van de interclub competitie, indien gewenst."

Ik dank de school met in het bijzonder Marc voor de inspanningen en de clubs in de omgeving voor hun paraatheid om liefhebbers op te vangen. Ook dank aan het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse Overheid voor de ondersteuning van dit project. De school gaf ik een kleine attentie mee onder de vorm van balletjes, zodat ze alvast nog even verder kunnen...

Bekijk hier de foto's

Wesley Van Den Noortgate
King Pong verantwoordelijke
Vlaamse Tafeltennisliga

 


LOGO SPORT VLAANDEREN