Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Belgisch kampioenschap jeugd

Op de Belgische kampioenschappen 2019 gaf onze Vlaamse jeugd het beste van zichzelf. Er werden heel wat opmerkelijke resultaten behaald. Opvallend was zeker dat onze -12 jarigen gelijke tred hielden met de Waalse collega's. In elke reeks op zaterdag was het een finale tussen de Waalse en de Vlaamse vleugel. In de enkelreeksen behaalde de VTTL 4 enkeltitels.

zaterdag

Op zaterdag vonden de Belgische kampioenschappen plaats voor preminiemen en miniemen. In deze reeksen hadden we zeker enkele kanshebbers. Bij de meisjes verraste Inthe Mermans (Gierle) heel wat medaillekandidaten. Uiteindelijk sneuvelde zijj tegen de latere winnaar en moest ze tevreden zijn met een bronzen medaille. Lotte Leysens (Geelse) speelde haar naamgenote uit West-Vlaanderen uit het tornooi waardoor ze het in de kwartfinale opnam tegen haar vriendin uit Antwerpen - Lessia Lewyckyj (Orka). Lessia speelde als 1ste jaars preminiem meteen de finale maar moest in de finale haar meerdere erkennen. Met 4 VTTL speelsters in de top 8 kunnen we tevreden zijn over deze reeks.

Bij de jongens preminiemen hadden we met Vitja Lutsenko (Sokah Hoboken) een grote kanshebber. Vitja maakte zijn favorietenrol waar en won de reeks preminiemen jongens. In de halve finale was er echter een thriller nodig van 5 sets waarbij Vitja 5/0 en 2/1 achter staat. Hij zette deze situatie nog recht en stoomde daarna door naar goud. Klaas Adriaenssen (Merksplas) en Thomas Vertommen (Schulen) behoorden tot de outsiders voor een mooie plek en bevestigden ook hun goede vorm. Beiden sneuvelden in de kwartfinale tegen de finalisten. Vooral voor Thomas Vertommen is dit een serieuze opsteker aangezien hij nog altijd maar preminiem 1 is. Hij mag zeker volgend jaar de nodige ambitie koesteren. 3 spelers in de top 8 vanuit de VTTL - opnieuw een zeer degelijk resultaat.

Bij de meisjes miniemen speelde Maithe Belmans (Geelse) al in de kwartfinale het 3de reekshoofd naar huis. In de halve finale kwam ze echter generatiegenoot Maria Kovtoun (Lanaken) uit Limburg tegen die in een 5setter te sterk was. Maria speelde dan ook de hele dag op een hoog niveau. Eloïse Duvivier was echter heel wat te sterk in de finale. Kseniya Myrzoyeva (Wielsbeke) was de 3de Vlaamse kwartfinalist op het tornooi na een degelijk parcours.

Tom Closset (Diest) speelde een ongelooflijk tornooi afgelopen weekend bij de jongens miniemen. Hij won de reeks zonder ook maar 1 set in de problemen te komen. Zelden een speler zo zien schitteren in zijn eigen leeftijdsreeks. Per Gevers (Gierle) trok de goede lijn door vanop de Vlaamse kampioenschappen D en won eerst overtuigend van een C4 speler. In de wedstrijd erna nam hij het op tegen Xavier Watts (B6). Hij liet Xavier even twijfelen maar uiteindelijk was het toch de Xavier die aan het langste eind trok. Per liet echter zien dat er met hem in de toekomst nog rekening moet worden gehouden. Ook Michiel Nijst (Hasselt) koesterde hoge ambities en die waren gerechtvaardigd. Hij speelde als een beer maar de beer werd wel gestopt in de kwartfinale door een zeer sterk spelende Mathis Douin. Ook in deze reeks weer 3 Vlaamse spelers bij de laatste 8.

zondag

Bijj de meisjes cadetten hadden we met Sara Devos (Lauwe) en Julie Van Hauwaert (Zandvoorde) heel wat ijzers in het vuur voor de titel. Een zeer sterk spelende Sara Devos behaalde de Belgische titel na een zeer sterke finale tegen Julie. Ook de prestatie van Fleur Desmet (Meulebeke) mocht er zeker zijn met een kwartfinale op een BK. Goede grond voor dames daar in West-Vlaanderen!

Bij de jongens cadetten was het hopen op een uitschieter van één van onze spelers. Het was echter opnieuw Tom Closset (Diest) die als miniem voor de verrassing zorgde. Hij behaalde een bronzen medaille nadat hij verloor van de winnaar Louis Laffineur. Matthias Vanvinckenroye (Hoeselt) was ook bij de pinken en verloor pas in de kwartfinale. Met 2 Vlaamse spelers bij de laatste 8 merk je dat we hier wat minder sterk bezet zijn.

Sow Awa Carrasco (Nodo) - met een naam als deze weet je dat je te maken hebt met een topspeelster in spé. Sow Awa bereikte de halve finale bij de meisjes junioren en pas daar werd haar trein gestopt door A speelster Bernard Jana. Liya Bouwens (Zandvoorde) speelde ook een zeer sterk tornooi en bereikte de kwartfinale. Ook voor Sofie Van Meerbeek (Meerdaal Leuven) was dit het eindpunt nadat ze verloor van de latere winnares Estelle Duvivier.

Olav Kosolosky (Sokah Hoboken) was klaar om zijn 1ste juniorentitel binnen te halen. In de 1ste rondes verliep alles vrij vlot voor Olav. In de halve finale tegen Nicolas Degros (B0) diende hij een tandje bij te steken maar won hij uiteindelijk vrij vlot. In de finale stond er echter geen maat op Adrien Rassenfosse die een ongelooflijk hoog niveau haalde. Adrien mocht zich de terechte winnaar noemen van het BK junioren 2019. Olav was de enige Vlaamse junior die het stadium van een kwartfinale wist te bereiken.

Kon Margo Degraef (Berlaar) na haar Vlaamse titel vorige week opnieuw een nieuwe titel op haar palmares schrijven. Het antwoord was JA op zondagavond. Margo speelde een sterk tornooi en won de titel bij de -21 jarigen. Marie Maesen (Diest) mocht na verlies tegen Margo nog mee op het podium met een bronzen medaille. In de kwartfinale vonden we ook nog Sara Van Botstraeten (Merelbeke) en Isabel Devos (Berlaar terug). Ook zij mochten tevreden terug blikken op het tornooi.

Bij de jongens kon misschien "poef" Florian Van Acker (Gullegem) wel voor een nieuwe titel zorgen. Florian vocht zoals altijd voor wat hij kon maar moest in de finale de duimen leggen tegen Nicholas Marchal na een nipte 5 setter. Senne Heremans (Ninove) bereikte de kwartfinale op dit topevenement.

Met nog heel wat dubbeltitels en medailles erbij mag de Vlaamse tafeltennisliga terugblikken op een mooi resultaat op het BK jeugd. We blijven werken aan meer en beter tafeltennis voor iedereen!

 

Bijlage(s):