Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

BK A 2023

Datum: 
zaterdag, 25 maart, 2023 tot zondag, 26 maart, 2023
Plaats: 
Sporthal De Stormmeeuw, Edward Verheyestraat 14 - 8300 Knokke-Heist

Knokke was dit weekend ‘the place to be’ voor de Belgische tafeltennisliefhebber. Er werd hard gestreden voor de verschillende Belgische titels (enkelspel, dubbelspel, dubbel gemengd en Belgian Masters A TT Handisport). Daria Mityukova en Adrien Rassenfosse gingen dit jaar met de gouden medaille aan de haal in het enkelspel. Bij de G-sporters geen verrassingen: Florian Van Acker (staand) en Bart Brands (zittend) gingen met de titel naar huis.

Het was afgelopen weekend hondenweer, maar het volk vond zijn weg wel naar Sporthal De Stormmeeuw. Om en bij de duizend toeschouwers zagen schitterende rally’s en spannende finales op het BK A. Een pluim voor de organisatie, die er ook in slaagde om quasi alle Belgische toppers naar de kust te lokken. 

Op zondag 26 maart stonden in Knokke de eindfase in het enkelspel en de Belgian Masters A TT Handisport geprogrammeerd. 
Cédric Nuytinck was gebrand op een zesde opeenvolgende titel. Hij rekende zaterdagavond vlot af met Cédric Merchez en moest in de kwartfinale aan de bak tegen Laurens Devos. De paralympische kampioen had een week geleden in de Duitse competitie nog van Nuytinck gewonnen, dus het geloof in een stunt was aanwezig. Meteen was duidelijk dat er in Knokke opnieuw winstkansen lagen. Laurens haalde een hoog niveau en dwong Nuytinck vaak in de fout. Het ging gelijk op, maar Laurens kon zijn momenten grijpen en met 4-2 zegevieren. Wat een stunt! Dat smaakte naar meer. Geen verrassingen in de andere kwartfinales. Laurens Devos trof Florent Lambiet in de halve finale. Martin Allegro en Adrien Rassenfosse mochten de degens kruisen in de andere partij. ‘The next best thing’, die Rassenfosse. Op zijn jonge leeftijd etaleert hij al veel klasse en maturiteit op zo’n BK. Allegro was een taaie noot, maar Rassenfosse bleef beuken en kon uiteindelijk zijn ticket naar de finale boeken. Lambiet sprak zijn ervaring aan en kon de opmars van Laurens Devos stoppen. Jammer voor Laurens, een finale had een mooie beloning geweest maar werd het dus brons. 

Waalse finale
De Waalse finale bracht het verhoopte spektakel. Lambiet wou na vier finaleplaatsen eindelijk eens die hoofdvogel afschieten. Bracht dat extra druk mee? We denken van wel, want hij liet Rassenfosse te veel in zijn spel komen. Adrien was bevrijd en maakte indruk in zijn eerste finale. De finale leek snel beslecht te worden, maar Lambiet vocht nog terug en maakte nog kans op een belle. In de zesde set was het echter voorbij voor Lambiet, Rassenfosse bleef kalm en kon met 11-7 zegevieren. De eerste Belgische titel voor de 19-jarige Adrien Rassenfosse was dus een feit. Kan hij de hegemonie van Nuytinck doorbreken? Het worden alvast mooie duels in de toekomst…

Het beloofde een spannende strijd te worden bij de vrouwen. Margo Degraef hoopte op een nieuwe titel, maar ook Sara Devos en Julie Van Hauwaert waren heel gemotiveerd voor eigen volk. Sara Devos kreeg met Lilou Massart meteen een stevige tegenstandster voorgeschoteld in de kwartfinale. Beide speelsters acteerden op een bijzonder hoog niveau. De aanval was de beste verdediging. Devos kwam op voorsprong met 2-1 in sets, maar Lilou knokte zich terug en nam helemaal de bovenhand: 4-2. Een ontgoocheling voor Devos, die toch meer van dit kampioenschap had verwacht. Maar er komen nog veel kansen in de toekomst. Een andere soort tegenstand voor Julie Van Hauwaert. Zij kreeg de zeer ervaren Daria Mityukova op haar bord. Van Hauwaert kwam moeilijk in haar ritme en moest al na vier sets het onderspit delven. Na de finaleplaats van vorig jaar was het toch een bittere pil voor het VTTL-talent. Op zaterdag kon er met de titel in het dubbelspel, samen met Sara Devos, wel gevierd worden. “We hadden op voorhand wel gehoopt op een titel in dubbelspel”, aldus Van Hauwaert. “Er waren natuurlijk nog Marchetti en Degraef, maar die waren vroegtijdig uitgeschakeld (in de halve finale red.), dus moesten we deze kans grijpen en dat hebben we gedaan. Dat we dit konden realiseren voor eigen volk is natuurlijk mooi meegenomen. Jammer genoeg heb ik in het enkelspel niet goed kunnen presteren. Ik voelde me minder op zondag en dan is het moeilijk om tegen een speelster als Mityukova te winnen.”
In de toekomst hoopt Van Hauwaert toch eens die BK-kroon in het enkelspel te pakken. “Vorig jaar heb ik de finale gehaald. Dit seizoen is een heel lastig seizoen geweest voor mij. Ik heb niet veel gewonnen, dus voor volgend seizoen kan het alleen maar beter gaan. Ik blijf positief. Mijn eerstvolgende grote doel is het EK U21.”

Veerkracht bij Mityukova
Wat waren dan de halve finales bij de vrouwen in het enkelspel? Lilou Massart speelde tegen Morgane Guidon, die verrassend Nathalie Marchetti naar huis speelde, en Margo Degraef trof de ervaren Daria Mityukova. Morgane Guidon maakte ook indruk tegen Lilou Massart. Volgde er een nieuwe stunt? Net niet, Lilou knokte zich naar de finale. Margo Degraef probeerde haar goede vorm door te trekken tegen Daria Mityukova. De Antwerpse kwam 2-0 voor in sets. Er leek geen vuiltje aan de lucht. Maar dan liep de machine ineens vast en Mityukova kwam helemaal terug. Ze ging er zelfs op en over… Wat een ommekeer. Dat hadden we niet verwacht. In de finale ging Daria Mityukova op haar elan door. Ze gaf weinig kansen aan de 15-jarige Massart en kon haar derde Belgische enkeltitel pakken (2012, 2016 & 2023).

Meer VTTL-eremetaal in dubbelspel
In het dubbelspel bij de mannen trokken gevestigde waarden Martin Allegro en Florent Lambiet aan het langste eind. Laurens Devos en Florian Cnudde speelden een knap tornooi en sneuvelden uiteindelijk pas in de finale. In het gemengd dubbelspel viel er met de zilveren medaille van Tom Closset en Sara Devos nog een mooie VTTL-prestatie te noteren. Laurens Devos en Margo Degraef mikten vooraf hoog en konden het toernooi afsluiten met brons. Veel blinkende VTTL-talenten op dat BK-podium van het dubbelspel. Volgend jaar met meer goud? Wie weet….

De G-sporters werkten zondag de Belgian Masters A TT Handisport af. Bij de staande atleten stond er geen maat op Florian Van Acker. In de finale won hij vlot van Marc Ledoux. “En nu een biefstuk met frieten”, zei Van Acker voor de camera’s van Focus WTV. Hij zal ervan genoten hebben….
Bij de rolstoelatleten was Bart Brands de grote favoriet. In de finale was Aurélio Zutterman de tegenstander. Hij maakte het de Antwerpenaar knap lastig. De sets waren spannend, maar Brands kon uiteindelijk na vier sets toch een nieuwe Belgische titel aan zijn palmares toevoegen. 

Hieronder kan u alle uitslagen (in detail) van afgelopen weekend terugvinden. Alle foto’s kan u terugvinden in ons album op Flickr. Bedankt TTC Knokke, het PC West-Vlaanderen, de Koninklijke Belgische Tafeltennisbond en de stad Knokke. Het was een fantastisch BK!

Meer info: 

Misschien interesseert dit u ook

 


LOGO SPORT VLAANDEREN