Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Vlaamse Kampioenschappen 2020

Datum: 
zondag, 2 februari, 2020
Plaats: 
Sporthal 't Hofeind, Hofeinde, 2330 Merksplas

Op 2 februari streden opnieuw de beste spelers van iedere provincie voor de titel van Vlaams Kampioen. In totaal werden 9 nieuwe kampioenen gekroond.

Dames A

Bij de dames A zagen we drie speelsters aan het werk. Het nummer 1 van België, Lisa Lung, nam het op tegen Margo Degraef (Belgisch Kampioene 2019) en Daria Mityukova (het nummer 5 van België).  Er werd gespeeld volgens het best-of-7 principe. Het was uiteindelijk Margo Degraef die veel vertrouwen opdeed richting de komende Belgische A-kampioenschappen. Zij verloor slechts 1 setje (tegen Daria). Lisa Lung klopte wel Daria en moest tevreden zijn met de tweede plaats.

Dames B

In de reeks dames B noteerden we 15 inschrijvingen, met daarbij ondere andere 4 B0- en 4 B2-speelsters net onderverdeeld in 4 poules. Maar dat klassementen niet alles zeggen bleek al vlug. Zo klopte Sara van Bostraeten in de poule reeds de B0 en B2 en werd ze knap eerste in haar poule. Ook Sofie van Meerbeek (B4) en Maria Kovtoun (B6) konden zich ondanks een lager klassement plaatsen voor de kwartfinales. Door de verrassende prestaties van Sara van Bostraeten kregen we in de kwartfinale al direct 2 B0-speelsters tegenover elkaar. Julie van Hauwaert nam de maat van Awa Sow en stootte door naar de halve finales. Daarin moest ze het opnemen tegen Rebecca Gerrits die Nadia Denys opzij gezet had in haar kwartfinale. In de andere tabelhelft klopte Sara Devos het Limburgse talent Maria Kovtoun, terwijl Sofie van Meerbeek na 5 sets afstand nam van Sara van Bostraeten. In de halve finale nam Rebecca de beste start tegen Julie door de eerste set te pakken. Maar na die eerste set kwam Julie op stoom en stoomde ze door naar een 3-1 zege. In de andere halve finale (Sara-Sofie) hingen de bordjes na 2 sets terug gelijk. Set 3 ging vlot naar Sara en na een nipte zege in de vierde set was de zege binnen. Een West-Vlaamse finale tussen twee speelsters van de topsportschool. In die finale zagen we een spannende wedstrijd, maar telkens trok Julie op het einde van de set het laken naar zich toe.

Dames C

Ook bij de dames C kwamen 15 speelsters opdagen. De logica van de klassementen werd gevolgd in de poules A en B, waar zowel de C0 (Fleur Desmet en Magdalena Slodowska) als de C2 (Evi Wullaert en Charlotte van Hauwaert) zich plaatsten voor de kwartfinales. In de poules C en D toch enkele verrassingen. Kimberly van Hecke pakte de zege in de C-poule, Maithe Belmans pakte knap de tweede plaats in deze poule als C4. Zij nam de maat van Leen Cardinaels (C2). In de D-poule zowaar een C6 op de eerste plaats in de poule. Lauren Boogers is de naam... Kaat Devoldere (C0) moest tevreden zijn met de tweede plaats in de poule en stootte ook door. Nicole Buntinx (C0) won als enigste in deze poule van Lauren, maar verloor wel haar twee andere wedstrijden en lag zo uit het tornooi. In de kwartfinales was er in de bovenste tabelhelft een West-Vlaams en een Antwerps duel. Fleur nam de maat van Charlotte, terwijl Lauren een vervolg breidde aan haar sterke tornooi door nu ook Maithe eruit te knikkeren. Onderaan de tabel won Kimberly het duel der C0'en van Kaat na 5 sets, terwijl Magdalena dankzij een vlotte 3-0 zege tegen Evi doorstootte naar de halve finales. In die halve finales noteerden we twee droge 3-0 zeges. Fleur stoomde door op haar elan tegen Lauren Boogers, terwijl onderin Magdalena hetzelfde deed tegen Kimberly. Ook in deze finale zagen we een spannende wedstrijd, maar met hetzelfde verloop als bij de dames B. Fleur pakte iedere set nipt mee en kroonde zich zo tot kampioene.

Dames D

Maar liefst 24 dames D waagden hun kans op de titel. En dat er hier verrassingen waren in de poule was dan ook een zekerheid. Zo namen we na de poules reeds afscheid van D0'en: Natacha Kelchtermans en Inge de Zutter. Terwijl ook D2's Emma van de Velde en Yenthe Lembrechts het toneel verlieten. Dit gezegd zijnde, slechts 2 D4'en slaagden erin om de hoofdtabel te halen. Mona Vanalderweireldt en Chantal Wellens zorgden voor dit huzarenstukje. Voor Chantal eindigde het verhaal wel in de 8ste finale. Zij verloor na 4 sets van Emily Peers. Mona stootte echter wel door naar de kwartfinales na een knappe 3-1 zege tegen Esther de Wit. Onderin vond een Limburgs duel plaats tussen May-Ji Hendriks en Liene Groenen. Het was uiteindelijk May-Ji die aan het langste eind trok. En ook in de laatste 8ste finale was het Limburg die aan het langste eind trok. Lauren Colla haalde het in de belle van Lara Demol. In de kwartfinales zagen we opnieuw heel wat spannende wedstrijden, logisch ook gezien al die toppers... Emily Sarrazyn haalde het na 5 set van Emily. In die halve finale kreeg zij de verrassende Mona tegenover zich. Mona stootte als D4 door naar de halve finales na winst in vier sets van Lisa Bellens. Onderin zette May-Ji haar opmars verder na winst tegen Annelies van Opstal. En zij ging het opnemen tegen Lotte Nuyttens die een einde maakte aan de kansen van Lauren na 4 sets. 3 West-Vlamingen in de halve finales, maar wie loopt dan weg met de titel? De Limburgse May-Ji nam eerst de maat van Lotte in de halve finales. In de finale kwam ze tegenover Emily te staan, die ook vlot afstand had genomen van Mona. Een spannende finale kregen we te zien tussen Emily en May-Ji. Na 4 sets bleek de Limburgse de winnares te zijn en pakte zo de titel binnen.

Heren A

Jammer genoeg slechts 2 heren A-spelers tekenden present op deze Vlaamse Kampioenschappen. Een heus broederduel werd het zelfs met Robin en Laurens Devos aan tafel. Een eerste test ook richting de Belgische A-kampioenschappen die gewonnen werd door Robin. Robin haalde het uiteindelijk van zijn jongere broer met 4-2 na enkele knappe balwisselingen.

Heren B

Heel wat schoon volk in de heren B-reeks, ongetwijfeld ook te maken met de kwalificaties voor de heren A-kampioenschappen. Maar liefst 28 spelers waren ingeschreven, jammer genoeg dienden er op het laatste moment nog 3 af te haken wegens ziekte. We begonnen dan ook met 25 spelers, verdeeld over 7 poules. Daarbij maar liefst 6 B0-spelers en 10 B2-spelers. Het was dan ook genieten van het spektakel. Na de poules namen we al afscheid van enkele B2-spelers, de B0-spelers stootten allemaal door. Zo noteerden we het einde voor onder andere Anton Spaepen,  Pieter-Jan Corteel en Wout de Kepper. Jordi Moens kon zich als enigste tussen al die B0-B2-geweld plaatsen voor de hoodtabel. In de achtste finales eindigde echter zijn verhaal na een 3-0 nederlaag tegen Nicolas Schenkel. Jasper Merckx maakte indruk in de achtste finale door heel vlot Ken Waegeman opzij te zetten. Florian Van Acker had heel wat meer moeite met Sam de Block, maar haalde uiteindelijk toch de zege binnen na een 1-2 achterstand. In de onderste tabelhelft nam Ward Poel na 5 sets de maat van Bart Van Laere. Kristof Leysens was zijn volgende tegenstander, want die klopte Sander Moeys in vier sets. En Jan Poel was de laatste kwartfinalist. Hij klopte eveneens in vier spannende sets Luk Mertens. In die kwartfinales werd het niveau nog wat opgekrikt. Nicolas pakte de eerste set tegen Davy Vanvinckenroye. Davy herpakte zicht echter en stoomde door naar de halve finales. Daarin zou hij opnemen tegen de winnaar van het duel Jasper-Florian. Jasper leek op weg naar een 3-0 zege, maar Florian bleef vechten in zijn gekende stijl. Een vijfde set moest uiteindelijk de beslissing brengen. Die werd met 12-10 gewonnen door Jasper. Onderin stonden de gebroeders Poel nog. Ward nam het op tegen Kristof, terwijl Jan de scalp trachtte te veroveren van Yannick Maes. Het mocht echter voor beiden niet zijn. Ward nam wel nog een 2-0 voorsprong tegen Kristof, maar moest na 5 sets (en 13-11 in de laatste set) toch zijn meerdere erkennen. Terwijl Jan weinig kans had in de eerste twee sets tegen Yannick. Toch bleef ook hij strijden maar nipt verlies in de derde verzegelde zijn lot ook hier. Jasper, eerder door het oog van de naald gekropen tegen Florian, had duidelijk het goede ritme te pakken. Davy kwam duidelijk niet in zijn spel en zag de finale voorbij vliegen. Onderin trachtte Kristof zijn huzarenstukje van de kwartfinale te herhalen. Ook hier kwam hij 2-0 achter en vocht zich terug naar een 2-2 stand. Yannick bleef echter rustig en pakte de vijfde set binnen. Een finale tussen Jasper en Yannick dus... Jasper had duidelijk zijn zinnen op de titel gezet (Yannick ongetwijfeld ook), en schoot als beste uit de startblokken. Yannick stribbelde nog wat tegen in set 3, maar moest uiteindelijk na 4 sets toch zijn meerdere erkennen. Een titel voor Jasper, benieuwd of dit later dit seizoen nog een vervolg krijgt...

Heren C

Bij de heren C noteerden we 23 inschrijvingen, door een last-minute afmelding startten ze uiteindelijk met 22. Daarbij maar liefst 16 C0'en, 6 C2's en slechts 1 C4. Het was dan ook al direct van "moeten" om de hoofdtabel te halen. Maar liefst de helft van de C0'en gingen er al uit in de poules. Filip Van Assche, Sven Demol, Glenn Mentens, Tom Penninckx, Robin de Groof, Xavier Maes, Lennart Schorpion en Wesley Aerts waren de slachtoffers. Wel door:  Lander Moens (C4), Floris Surmont (C2), Per Gevers (C2) en Rune Coussee (C2). In de achtste finales viel het doek voor Patrick Reynaerts (verlies tegen Rune), Patrick van den Troost (verlies van provinciegenoot Borris Coenen), Stijn de Brauwer (verlies tegen Per Gevers) en Frederik Noppe (verlies tegen Alan Ooms). En zo waren de C0'en opnieuw gehalveerd in aantal. 4 kwartfinales, 4 C0'en in 4 aparte kwartfinales, het lot had het zo voorzien duidelijk. Maar ja, 4 wedstrijden later lagen alle C0-spelers er uit. Korneel Rotthier verloor in straight sets van Rune, Floris pakte de scalp van Borris na 4 sets, Per nam de maat van Birger Marteel  in 3 sets en Alan moest na 5 sets zijn meerdere erkennen in Lander. Een Limburgse halve finale bovenin de tabel, een Antwerpse halve finale onderin de tabel. Rune verloor de eerste set tegen Floris, maar pakte wel de drie volgende. Terwijl Lander na 3 spannende sets de winst pakte tegen Per. In de finale stond echter geen maat op Rune. Vorig jaar nog Vlaams en Belgische Kampioen in de E-reeks, dit jaar C2 en winnaar van de Vlaamse Kampioenschappen heren C. Kan hij dit jaar de dubbel (Vlaams-Belgisch) opnieuw realiseren?

Heren D

Ook bij de heren D heel wat talent. Zij kwamen aan de start met maar liefst 26 spelers, en de helft daarvan had een D0-klassement. Maar net zoals in de andere reeksen zijn hier geen "sukkelaars" meer aanwezig. Iedereen moet zich kwalificeren via de provinciale kampioenschappen (top 4) of het criterium (top 2), dus ze hebben allen al serieuze strijd geleverd om hier te mogen zijn. Voor 5 D0'en was het verhaal over na de poules. Louis Carpentier, Frank Olewicz, Bram de Zwart, Bert Andries en Jelle Hojniak konden terug huiswaarts trekken. De grootste verrassing in deze reeks was ongetwijfeld de kwalificatie van Ben Hermans als D6 voor de hoofdtabel. En die was duidelijk niet van plan om daar ook rap eruit te liggen. In de 8ste finale pakte hij opnieuw de zege. Charles Persoone moest zich na 4 sets gewonnen geven. En dat het spannend was in deze reeks blijkt ook. Geen enkele 8ste finale werd met 3-0 gewonnen. Robbe Clauw haalde het na een 0-2 achterstand nog van Jens van Lieverloo, Daan de Mulder had ook 5 sets nodig om Hans van Eyndt opzij te zetten. Xander Lievers won in 4 sets van Stef Dockx, Pieter de Vroe haalde het van Hugo Honvault, eveneens na 4 sets en Steven Dullaert ten slotte zette ook een 0-2 achterstand om in een 3-2 zege door Jan Dammans te kloppen. In de kwartfinales toch 2 relatief vlotte zeges. Jelle Campers won van Robbe, terwijl Xander de maat naam van Daan. De andere kwartfinales kenden echter een gekend stramien. 2-0 voor, maar uiteindelijk toch een beslissende vijfde set die diende gespeeld te worden. Ben leek na twee sets kansloos (tweemaal 11-4) maar vocht terug en pakte opnieuw de zege. Voor Pieter was het over en uit. En Steven pakte een 2-0 voorsprong deze keer, maar Jeffrey Willems vocht terug. In de beslissende vijfde set was het hier echter wel Steven die aan het langste eind trok. En de spannende wedstrijden blevn elkaar opvolgen. Xander nam in 4 sets wel de maat van Jelle, terwijl Steven opnieuw 5 sets nodig had, maar opnieuw de zege pakte. Het sprookje van Ben eindigde zo in de halve finales. Het hoeft ook niemand te verbazen dat de finale ook een heuse strijd werd. Steven Dullaert houdt van vijfsetters, want voor de vijfde keer die dag moest een beslissende set gespeeld worden. Deze keer bleek Xander echter de koelbloedigste en pakte deze Vlaams-Brabander de titel. 

Heren E

Bij de heren E noteerden we 24 inschrijvingen. En ook hier maar liefst 13 spelers met een E0-klassement. En net zoals in alle andere reeksen was dat ook het eindstation van velen. Na de poules was de kans op de titel reeds weg voor onder andere Steve de Bie, Johan Wonnink, Luc Verheyen, Dieter Devue, Arne van Damme en Jamie Eling. Ook 1 E6 kon zich plaatsen voor de achtste finales. Bradley Swinnen werd knap tweede in zijn poule. De 8ste finales waren echter ook direct het einde voor Bradley. Hij moest na 4 sets zijn meerdere erkennen in Ryan D'hertefelt. Ondertussen noteerden we ook de zeges van Sam Depoortere (winst tegen Jarne Rouckhout), LAnder Dannaux (winst tegen Jarne Moentjens) en Victor de Baets (winst tegen Niels Caeyers). In de kwartfinales heel wat spanning. Siebe Verschelden stootte door naar de halve finales na zijn zege tegen Sam. In die halve finale moest hij dan voorbij Leon Castro die na 5 spannende sets afstand had genomen van Ryan. Onderin bleek Klaas van den Bossche de betere van Lander, terwijl Victor de Baets als enigste E2 kon doorstoten naar de halve finale na winst in vier sets tegen Ruben Wens. Siebe nam de beste start in die halve finale tegen Leon, maar eens Leon gelijk had gesteld stond er geen maat meer op de West-Vlaming. Onderin nam Victor een 2-0 voorsprong en de weg naar de finale lag open. Klaas vocht echter terug en maakte opnieuw gelijk. Voor de zoveelste keer die dag moest een vijfde set de beslissing brengen. Het was uiteindelijk Victor die aan het langste einde trok en zo de finale haalde. En in die finale werd ook de zege binnengehaald. Leon deed nog wat hij kon, maar na 4 sets was de titel binnen voor Victor.

Belgische Kampioenschappen BCDE

Ondertussen zijn alle geselecteerde spelers via mail gecontacteerd. Kijk dus zeker uw mail (ook bij ongewenste mails) na indien U denkt recht te hebben op een plaats op deze kampioenschappen !!!

 


LOGO SPORT VLAANDEREN