Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

Scheidsrechter in de Kijker

Scheidsrechters hebben een centrale rol in wedstrijden, tornooien en competities in onze sport. Als federatie zijn we ons bewust van het belang van scheidsrechters. Helaas zien we de laatste jaren een dalende trend in het aantal scheidsrechters. Met het “Scheidsrechter in de Kijker”-project en een gloednieuwe scheidsrechterscursus willen we het aantal scheidsrechters in onze federatie terug laten stijgen. Deze keer plaatsen we jonge scheidsrechter Justine Busschaert (24) in de 'spotlights'. 

Waarom ben je scheidsrechter geworden?
“De basisregels in tafeltennis zijn in principe vrij simpel, waardoor elke speler op zich een competitiematch kan scheidsen. Echter, soms ontstaan er discussies rond heel specifieke zaken. Het leek me daarom interessant om alle regels te kennen om, bij dergelijke discussies, duidelijkheid te scheppen.”

Wat spreekt je zo aan in het beroep van scheidsrechter?
“Het is leuk om op die manier nieuwe mensen te leren kennen in de tafeltenniswereld. Door te scheidsen op de Vlaamse jeugdkampioenschappen heb ik ook de kans gekregen om onze toekomstige talenten aan het werk te zien. Ik heb daar veel bewondering voor. Tafeltennis is mijn hobby en scheidsrechter zijn is een leuke manier om daar eens met andere ogen naar te kijken.”

Er zijn weinig vrouwelijke scheidsrechters. Hoe komt dat volgens jou?
“Er zijn niet alleen weinig vrouwelijke scheidsrechters, maar ook weinig vrouwelijke tafeltennissters. Statistisch gezien is het dus heel logisch dat de verhouding tussen mannen en vrouwen bij de scheidsrechters dezelfde trend volgt.” 

Hoe zou je mensen motiveren om scheidsrechter te worden?
“Ik zou zeker en vast vermelden dat de regels duidelijk zijn en dat iedereen de meeste al kent. De opleiding is daardoor eerder een formaliteit die gebaseerd is op uitzonderingen. Verder is het, zoals ik al eerder zei, een leuke manier om nieuwe mensen in de tafeltenniswereld te leren kennen.”

Heb je al veel ervaring als scheidsrechter?
“Tot nu toe heb ik nog maar twee tornooien moeten scheidsen, maar je moet altijd ergens beginnen natuurlijk. (lacht)”

Zijn er ervaren scheidsrechters die je bijstaan?
“Ik heb de cursus samen met mijn vriend gevolgd. We mogen altijd samen scheidsen, maar hij heeft even veel ervaring dan mij, we zijn allebei nog groentjes. Op de tornooien die ik al gedaan heb, waren er wel altijd meer ervaren scheidsrechters bij en die zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Je staat er nooit alleen voor.”

Welke regel kennen veel spelers niet?
“Ik denk dat er wel een aantal regels zijn die veel ‘gewone’ competitiespelers niet kennen. Sommige regels zijn alleen van belang bij de betere spelers. Bijvoorbeeld dat iedereen slechts één coach mag hebben, of dat er een tijdregel bestaat. Ook de regels omtrent time-outs zijn voor velen nog vrij onduidelijk.”

Heb je ambities als scheidsrechter?
“Niet echt, ik wil het blijven doen op de manier dat ik het nu aan het doen ben.

Wat is volgens jou de belangrijkste taak van een scheidsrechter?
“Aandachtig zijn. Soms is het onduidelijk, zeker als scheidsrechter, of bijvoorbeeld de zijkant of de rand van de tafel werd geraakt, maar dat heeft wel een invloed op de score natuurlijk. Op dat moment kan het probleem soms opgelost worden door te kijken naar de eerste reactie van de spelers. Ze verraden zichzelf soms.”

Bedankt Justine voor het aangename interview en nog veel succes met je scheidsrechterscarrière!

 


LOGO SPORT VLAANDEREN