Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

EK 2022

Het EK tafeltennis vindt dit jaar plaats in München (13-21 augustus). Er zijn vijf Belgische deelnemers: Cédric Nuytinck, Florent Lambiet, Martin Allegro, Adrien Rassenfosse en Margo Degraef. Op deze pagina houden we u op de hoogte van hun prestaties de komende dagen.

Enkelspel: Hoofdtabel

Rassenfosse op zucht van stunt
Op vrijdag kwamen er nog twee Belgen in actie: Cédric Nuytinck en Adrien Rassenfosse. Beide toppers streden voor een plaats bij de laatste 16. Nuytinck kreeg toptalent Alexis Lebrun tegenover zich. Als een wervelwind begon de Fransman aan de eerste set en die was in een oogwenk voorbij. Onze Belgische kampioen herpakte zich daarna, maar liet het op de cruciale momenten afweten. Een logische 0-4-nederlaag was het zware verdict. Nuytinck kan zijn vizier nu richten op Saarbrücken, waarmee hij in september het seizoen zal aanvatten in de Bundesliga.
Adrien Rassenfosse moest de degens kruisen met Tomislav Pucar. De jonge Belg was niet onder de indruk en haalde vlot de eerste set binnen. In de o zo belangrijke tweede set bleven beide tenoren in mekaars buurt. Het werd warm en uiteindelijk kon Pucar toch nog met 12-10 zegevieren. Jammer voor Adrien. Hij bleef er wel in geloven, maar de volgende twee sets gingen wel snel verloren. Match voorbij? Nee, Adrien bleef strijden en knokte zich met schitterend tafeltennis naar een belle. Daarin nam de ervaring van de Kroaat de bovenhand en die kon na een ruim voorsprong de wedstrijd met 11-8 naar zich toetrekken. Jammer, maar wat een EK-debuut voor Adrien. Dat belooft voor de toekomst!

Enkelspel: Groepsfase

In de eerste groepswedstrijd was de Spanjaard Daniel Berzosa de tegenstander. Nuytinck had weinig moeite met de Spanjaard. De eerste set werd vlot gewonnen door de Belgische kampioen. Berzosa kreeg daarna wat vertrouwen en het werd nog spannend in set twee. Nuytinck bleef koel en won nog 11-9. De veer was nu gebroken bij de Spanjaard en Nuytinck kon doorstomen naar een vlotte 3-0-overwinning.
Rassenfosse, Lambiet en Allegro werkten op dezelfde dag ook hun eerste poulematch af. Rassenfosse kwam gelijktijdig met Nuytinck in actie. De Sloveen Tilen Cvetko kon hem niet bedreigen. Het werd een simpele 3-0-zege. Martin Allegro en Florent Lambiet konden op zondag ook vlot zegevieren.

Maandag volgden de volgende reeks groepswedstrijden, maar met één overwinning waren onze landgenoten al goed op weg om de kwalificatie te verzekeren. Met de Deen Tobias Rasmussen kreeg Nuytinck op maandag al een iets sterkere tegenstander voorgeschoteld. De Deen klampte goed aan, maar moest de eerste set toch aan Nuytinck laten. De tweede set was bijzonder spannend. Nuytinck kwam 10-7 achter, maar vocht terug en won met 14-12 alsnog de set. Rasmussen was toch niet aangeslagen, maar Nuytinck kon de wedstrijd zonder setverlies toch afsluiten. Rassenfosse was daarna aan zet. Hij kende weinig problemen met de Tal Israeli (Israël). Ook hij dus naar hoofdtabel. Florent Lambiet en Martin Allegro konden zich even later ook plaatsen voor de hoofdtabel. Feest in het Belgische kamp! Lambiet kon op dinsdag ook zijn derde overbodige poulematch winnen. De Griek Konstantinos Konstantinopoulos was geen partij: 3-0.

Voorrondes voor hoofdtabel
Margo Degraef moet de degens kruisen met Shuohan Men (Nederland) en Maarit Ramona Betz (Finland). Morgen om 17u35 neemt Degraef het op tegen de Nederlandse Shuohan Men. De Nederlandse bleek toch nog iets te sterk voor onze landgenote en won met 3-0. Margo kan zich nog herpakken in haar laatste groepsmatch tegen Ramona Betz. En dat deed ze! Ze liet de Finse geen kans en stoomde vlot door naar een 3-0-overwinning. Een mooie boost voor het vertrouwen. Degraef moet nu nog twee voorrondes winnen om op de hoofdtabel te geraken.

Eerste horde is de Kroatische Mateja Jeger. Het bleek al een heel zware horde. Margo startte zeer sterk en maakte aanspraak op de eerste set, maar op het einde ging het toch nog fout. Geen probleem, er lagen mogelijkheden. Het potentieel kwam er wel uit in de tweede set: 11-9 voor Margo! In de derde set was de foutenlast te hoog en Jeger kon die simpel binnenhalen. Geen paniek, want opnieuw herpakte Margo zich. Een belle was het logische gevolg. "Goed begonnen, is half gewonnen", zegt me zo vaak. Margo begon matig aan de belle, maar bleef vechten en kwam toch terug tot 7-7. Top! Wanneer het dan 9-7 werd, gingen we helemaal geloven in de overwinning. Jammer genoeg kwam de Kroatische nog terug en ze kon op de opslag van Degraef zelf de wedstrijd uitmaken met 9-11. Wat een domper, na zo'n mooie strijd. Hopelijk kan Margo het positieve uit dit kampioenschap onthouden. Het is een nieuwe ervaring voor de toekomst. Kop op Margo!

Dubbelspel: kwalificaties en hoofdtabel

In het dubbelspel moesten Nuytinck/Dyjas en Lambiet/Allegro geen kwalificaties spelen. Nuytinck en Dyjas mochten het in de Round of 32 opnemen tegen de Kroaten Zeljko en Kojic. Het werd meteen een verraderlijke wedstrijd. De Kroaten speelden zonder druk en speelden een zeer degelijke wedstrijd. Het werd even warm in set twee, maar ons topduo kon met 12-10 die 2-0-voorsprong in sets pakken. Die bleek cruciaal, want de volgende set ging verloren. In de vierde set toonden Nuytinck en Dyjas waarom ze ook dit jaar tot de schaduwfavorieten voor de titel behoren. Het knappe 3-1-zege was het logische gevolg. In de Round of 16 treffen Nuytinck en Dyjas morgen (10u10) de Zweden Jon Persson en Anton Källberg. Taaie klanten. Dat bleek meteen de Zweden stoomden naar setwinst. Alles lukte. Nuytinck en Dyjas waren niet onder de indruk en konden met een veel betere tweede set meteen gelijkstellen. Het tij leek even gekeerd. Opnieuw namen Nuytinck en Dyjas het voortouw in de derde set. Een 2-1-voorsprong in sets stond snel op het bord. Er was geen vuiltje aan de lucht. Een snelle voorsprong in set vier deed het beste verhopen. Maar toch kwamen die deksele Zweden terug en grepen met een gelukje nog de setwinst. De belle ging dus beslissen over een plaats in de kwartfinale. Persson en Karlsson namen een goede start en konden de kleine voorsprong behouden, Nuytinck en Dyjas gaven alles maar kwamen net tekort. Jammer maar helaas, geen medaille dit jaar voor Nuytinck/Dyjas.

Geen medaille voor Allegro-Lambiet
Voor Lambiet en Allegro kwam de tegenstand uit Slovenië: Hribar en Cvetko. Ons topduo had het niet altijd makkelijk, maar kon toch afsluiten met een mooie 3-1-overwinning. Op naar een clash met de Hongaren Csaba en Majoros, wedstrijd start morgen eveneens om 10u10. Lambiet en Allegro verkeerden s'morgens in supervorm. De Hongaren kregen geen kans om in de wedstrijd te komen. Het werd even spannend in de tweede set, maar ook die ging naar het Belgisch duo: 12-10. In de derde set was er geen houden meer aan. Deze namiddag volgde er een clash met het eerste reekshoofd Karlsson-Falck. Supporters op post!!
Die Belgische fans zagen de Zweden furieus starten. Allegro/Lambiet kwam terug, maar de eerste set ging naar Karlsson-Falck. De cruciale tweede set was een dubbeltje op zijn kant. De Zweden waren net iets beter en pakten een 2-0-voorsprong. Konden de Belgen nog terugvechten? De vechtlust was aanwezig, maar de Zweden toonden zich veel sterker aan tafel: 11-3. Toch kan je thuiskomen met een kwartfinale op het EK. Gefeliciteerd Martin en Florent!

Adrien Rassenfosse en de Noor Borgar Haug moesten wel kwalificaties afwerken, dat deden ze zaterdag om 18u15. Ze namen het op tegen Yaroslav Zhmudenko en Anton Limonov uit Oekraïne. De jonge Rassenfosse kan al wat adelbrieven voorleggen in het dubbelspel. Met de Noor Haug liep het goed tegen de Oekraïners. Na drie spannende sets was de kwalificatie een feit. In de Round of 32 wachtte een Tsjechisch duo: Sirucek/Martinko. Dit duo bleek een maatje te groot voor de twee youngsters, maar desondanks kan Rassenfosse terugblikken op een degelijk dubbeltoernooi.
Margo Degraef moest zaterdag om 17u05 met haar Spaanse partner Zhang ook aan de bak in de poulefase. De tegenstand kwam uit Oostenrijk en Tsjechië: Amélie Solja en Marketa Sevcikova. Het werd opnieuw een zware match voor Margo, die jammer genoeg werd afgesloten met een 0-3-nederlaag.

Gemengd dubbelspel

Margo Degraef en Michael Tauber (Israël) moesten het zaterdag om 10u35 opnemen tegen het Spaanse duo Zhang/Caballero. Het werd een moeilijke wedstrijd voor het Belgisch-Israëlische duo, maar de verschillen waren niet groot. De eerste set werd heel nipt met 10-12 verloren. Ook de tweede set ging nipt verloren. Konden Degraef en Tauber nog iets forceren? Jazeker, want er kwam nog een vierde set aan. Ook daarin veel spanning, maar enkele foutjes op cruciale momenten waren fataal voor Degraef en Tauber. Jammer genoeg zit het toernooi er voor Degraef al snel op in het gemengd dubbelspel.

Foto's: Remy Gros (ETTU)