Vlaamse Tafeltennisliga

Volg ons op FacebookMijn VTTL account

PTT EK 2015

Update zaterdag 17 oktober 16 uur

Het was de eerste dat het nieuwe spelconcept voor de teamwedstrijden gebruikt werd, dwz. Starten met het dubbel en dan 2 enkels (maar gedaan bij 2 zeges voor een team).

In klasse 5 vormden Bart Brands (cl5) en Benjamin Marotte (cl3) het enige Belgische rolstoelteam. Zij kwamen in een poule terecht met Frankrijk en Israël. De eerste wedstrijd werd gespeeld tegen het sterke Frankrijk. Bart en Ben verloren het dubbel met 0-3. Daarna mocht Benjamin aan de bak tegen Merrien, maar ook deze wedstrijd ging met 0-3 verloren. De volgende dag kwam het er op aan om Israël te kloppen of het EK zat er op voor onze 2 rolstoelers. Het dubbel werd echter met 1-3 verloren waarna Bart tegen Saida mocht proberen om onze Belgen in de match te houden. Bart won na een spannende wedstrijd met 3-2 en dus werd het 1-1. Nu was had aan Benjamin om te stunten tegen Eremenko maar, ook al weerde Benji zich goed, de wedstrijd werd verloren met 1-3 en dit betekende dus het einde voor onze rolstoelers.


Ondertussen mochten Ben Despineux (cl7) en Laurens Devos (cl9) proberen om in klasse 9 te strijden voor een medaille. Ze speelden in 1 poule van 4 en mochten het in 3 onderlinge duels uitmaken wie de felbegeerde titel zou binnenhalen. De Belgen begonnen met een vlotte 2-0 zege tegen het Finse team, het dubbelspel werd 3-0 gewonnen en ook Laurens Devos won vlot zijn enkelwedstrijd met 3-0 tegen Mietinnen. In de volgende wedstrijd tegen Duitsland hetzelfde scenario: vlotte 3-0 winst in het dubbelspel en Laurens die zijn enkel met 3-0 wint tegen Ruddenklau . Ondertussen had ook Finland in de poule met 2-0 gewonnen tegen Nederland, waardoor de kansen op goud plots erg groot waren en omdat Finland ook won van Duitsland, hadden onze spelers genoeg aan  winst van 1 individueel wedstrijdje tegen Nederland om het goud binnen te halen. Ben en Laurens verloren nog geen enkele dubbel en begonnen met vertrouwen aan de partij, erg spannend werd het niet: 3-0 voor het Belgische team die zo het goud verzekerde. Uiteindelijk werd de wedstrijd nog verloren, maar wie spreekt daar nu nog over?  Ben en Laurens behalen het goud in de teams in klasse 9 en zorgen zo voor de 3e gouden medaille van België op het EK.

Update woensdag 14 oktober 22 uur

België is twee Europese kampioenen rijker. Zonet wonnen zowel Laurens Devos (categorie 9) als Florian Van Acker (categorie 11) hun finalewedstrijd.

Florian Van Acker kreeg met de Spanjaard Cuesta een lastige klant over de vloer. Hij had in 5 onderlinge duels nog nooit kunnen winnen van de Spanjaard. Op dit EK was het anders, Florian won met 3-0 en mocht zich opmaken voor de finale. In de finale nam Florian het op tegen de Fransman Lucas Creange, waar hij nipt met 3-2 van won in de poules. In de finale had Florian echter geen moeite met de lange noppen van de Fransman. Het werd 3-0 in het voordeel van onze landgenoot, die zich voor de eerste keer kroonde tot Europees kampoioen. 

Laurens Devos was op zijn eerste EK niet onder de indruk van de omstandigheden. In zijn halve finale tegen de Spanjaard Perez Bautista toonde Laurens op geen enkel moment een teken van zwakte. Hij verbaasde vriend en vijand door met 3-0 te winnen tegen het nummer 3 van de wereld. In de finale nam Laurens het op tegen de Rus Nosdrunov (WR 4), een tegenstander waar hij nog nooit eerder tegen speelde. Er stond veel op het spel: een ticket voor de Paralympische Spelen in Rio. Laurens kon zijn zenuwen het meest onder bedwang houden en won verdiend met 3-1. 

Van harte proficiat aan beide spelers met goud op hun allereerste EK!


Enkelcompetitie (13/10/2015)

Bart Brands verloor zijn eerste wedstrijd tegen de Duitser Valentin Baus met 3-0. Tegen Alaxey Eremenko won Bart met 3-2 en ging zo door naar de kwartfinales. Daarin verloor hij met 3-0 tegen de sterke numer 1 van de wereld Tommy Urhaug. 

Ben Despineux kreeg met de nummer 1 van de wereld in zijn klasse (7) geen cadeau voorgeschoteld. Een goeie wedstrijd, maar toch moest Ben de duimen leggen voor de sterke Brit. Tegen Shur uit Israël haalde Ben een 1-0 achterstand op en kon zegevieren. In de achste finales verloor hij met 3-1 cijfers van de Nederlander Montanus. 

Laurens Devos (klasse 9) kreeg een moeilijke poule voorgeschoteld met twee spelers waar hij in het verleden al van verloor. Tegen de Nederlander Ronald Vijverberg kende Laurens verassend genoeg weinig problemen en won vlot met 3-0. Dezso Berecki beloofde een lastigere klant te worden, na een 5-1 achterstand in de eerste set en een 6-2 achterstand in de tweede set opgehaald te hebben was de veer gebroken bij de Hongaar. Laurens haalde ook de derde set vlot binnen en verzekert zich zo van poulewinst. Zijn laatste en overbodige poulewedstrijd won Laurens met vlotte 3-0 cijfers tegen de Portugees Pontes. In de kwartfinale wachtte een lastige klant: de ervaren Nederlander Gerben Last, die nog brons pakte op de Spelen van Londen 2012. In een gelijkopgaande wedstrijd kon Laurens aan het langste eind trekken en kan zo zijn sterke progressiemarge van de laatste maanden bevestigen. Morgen om 12u neemt hij het op tegen de Spanjaard Bautista Perez, nummer 3 op de wereldranglijst klasse 9.

Florian Van Acker won zijn eerste wedstrijd overtuigend tegen de Oostenrijker Michael Trnka. Zijn tweede wedstrijd tegen de vooralsnog onbekende Fransman Lucas Creange verliep niet zo vlot. De storende spelstijl van de Fransman bracht Florian in moeilijkheden waardoor hij al snel tegen een 0-2 achterstand aankeek. Florian vocht zich knap terug in de wedstrijd en kon uiteindelijk nog zegevieren. Hij is zo ook zeker van de eerste plaats in zijn poule. In de kwartfinale nam hij het op tegen zijn eeuwige rivaal Perreire-Léal uit Frankrijk. Florian heeft duidelijk grote stappen voorwaarts gezet en moest tegen de Fransman geen enkele set toekennen. Morgen neemt hij het in de halve finales op tegen de Spanjaard Cuesta, het nummer 2 van de wereld.

Alle wedstrijden zijn trouwens live te volgen via de website van de organisatie.

Speler(s): 
Bart Brands
Ben Despineux
Florian Van Acker
Laurens Devos
Coach(es): 
Nico Vergeylen
Carlo Agnello
Datum: 
zondag, 11 oktober, 2015 tot zondag, 18 oktober, 2015
Plaats: 
Vejle, Denemarken

 


LOGO SPORT VLAANDEREN