Vlaamse Tafeltennisliga

Goud voor België

Eline Loyen en Lisa Lung behalen goud op EJK

De Belgische delegatie graaide op de laatste dag van het Europees Jeugdkampioenschap in Zagreb (8-17 juli) nog een gouden medaille mee. Het talentvolle duo Loyen/Lung was tot ieders verrassing de beste in het dubbelspel bij de meisjes juniores. De Roemeense eerste reekshoofden Adina Diaconu en Andreea Dragoman moesten er in de finale na een spannende vijfsetter aan geloven. 

Eline Loyen (18) en Lisa Lung (17) trainen samen aan de Topsportschool in Leuven en hadden toegewerkt naar het EJK in Zagreb (Kroatië). De landencompetitie - waarin ook nog Natacha Koszulap en Margo Degraef aantraden - bracht met een dertiende plaats eerder op de week niet het verhoopte resultaat. Het enkelspel leverde wel meer dan degelijke resultaten op. Loyen sneuvelde pas in de kwartfinale tegen de latere kampioene Diaconu en Lung moest nipt de duimen leggen in de 1/8ste finale. In de dubbelcompetitie zaten Loyen en Lung meteen in de goede flow. Tot de 1/8ste finale was er geen vuiltje aan de lucht. Het Wit-Russische duo Bogdanova/Baltushite toonde zich wel een taaie tegenstander. Na een 2-1-achterstand haalden de meisjes toch nog de bovenhand in een superspannende vijfde set. Minder problemen waren er tegen de Russinnen Malanina en Chernoray, ze werden vlot met 3-0 opzijgezet. Het verraderlijke Spaanse duo Zhang/Garcia kon even meegaan in de halve finale, maar ging na vier sets ook voor de bijl. Zilver was al binnen, de finale zondag tegen de eerste reekshoofden Diaconu en Dragoman kon dus als een galamatch worden opgevat. Het Roemeense duo nam een sterke start en leek de wedstrijd al snel naar zich toe te trekken. Met de rug tegen de muur haalden Lung en Loyen hun beste tafeltennis boven en sleepten nog een vijfde set uit de brand na een 2-0-achterstand. Hun elan werd niet meer gebroken en ze haalden de Europese titel binnen. 

Unieke prestatie

Lung werd in 2014 nog Europees dubbelkampioene bij de cadetten samen met de Roemeense Adina Diaconu. Voor Eline Loyen is deze titel een unieke prestatie. “Dit was mijn laatste EJK, dus ik ben superblij met deze medaille”, verklaarde de Limburgse. “We hebben er heel hard voor gewerkt. In de teamcompetitie had er meer ingezeten, maar het is jammer genoeg niet gelukt. Dit is zeker en vast de belangrijkste titel van mijn nog jonge carrière. Ik vorm een goed duo met Lisa en veronderstel dat we in de toekomst nog vaak samen zullen spelen. Buiten het tafeltennis zijn we ook goede vriendinnen. We hebben drie jaar samen op school gezeten en de komende jaren zullen we nog steeds veel samen trainen. In september is er de top 10 voor juniores, dus als ik geselecteerd ben is dat mijn volgende toernooi. Dan heb je ook nog het EK voor senioren waar ik wellicht aan zal deelnemen”, besluit Loyen, die in september psychologie gaat studeren in Leuven.

Voor de liefhebbers: herbekijk hier nog eens de finale...

LOGO SPORT VLAANDEREN    logo Be Gold  logo Ethias  logo Tibhar