Vlaamse Tafeltennisliga

Florian Van Acker vervult droom

De Belgische tafeltennissport beleeft hoogdagen. Amper één dag na het goud van de 16-jarige Laurens Devos ging Florian Van Acker (klasse 11:verstandelijke beperking) ook met een paralympische titel lopen. De 19-jarige West-Vlaming haalde het na een beklijvend duel met 3-2 van de Australiër Simon Von Einem. "Mijn droom gaat in vervulling. Die gouden medaille betekent alles voor mij", aldus Van Acker. De medailleteller van de Belgische delegatie in Rio staat nu op drie: twee keer goud (Laurens Devos & Florian Van Acker) en één keer zilver (Marieke Vervoort). Wat een weelde!

Geschreven door Ivan Crabbe

Poef!, de favoriete uitspraak van Florian werd gescandeerd door de Belgische fans na het matchpunt van onze landgenoot. Het typeert zijn populariteit, die hij net als Laurens Devos op korte tijd heeft opgebouwd. Het was me wel een stresserend avondje voor de supporters. Na winst in set één voor Van Acker was er geen vuiltje aan de lucht, maar de Australiër Von Einem, nummer zes van de wereld, vocht zich terug in de wedstrijd. Set twee was een nagelbijter met wisselende kansen, tot frustratie van de West-Vlaming moest hij alsnog met 18-16 het onderspit delven. Beide spelers waren aan mekaar gewaagd en ook in de derde set trok de Australiër heel nipt aan het langste eind. Net op tijd hervond Flo zijn beste tafeltennis en stoomde door naar de belle. Meteen poefte - om het met zijn woorden te zeggen - de speler van Gullegem zich naar een voorsprong en gaf die nooit meer af. Nummer één van de wereld en de Europese titel (2015), dat stond al op het cv van de energieke West-Vlaming. Deze paralympische titel mag hij daar in gouden letters aan toevoegen.

"Ik heb slecht gespeeld door de stress. Ik moest iets doen, ik heb veel risico's genomen en dat heeft gelukkig goed uitgepakt", vertelde Van Acker in een eerste reactie aan Sporza. "Von Einem is een goeie speler en speelde losjes, maar ik was niet goed. Ik heb nog nooit zoveel stress in mijn leven gehad. Een dikke poef gaat er in me om. Als ik thuis ben, zal ik een grote poef in de winkel kopen en dan leg ik me er met mijn voeten op", eindigde Van Acker met een humoristische noot. Het laatste woord is voor coach Nico Vergeylen, die zeker ook z'n aandeel had in dit Belgische succes. "Het was een superspannende wedstrijd", opende Vergeylen. "Florian speelde niet op zijn beste niveau, maar op het einde hebben we hem nog kunnen oppeppen. Hij had ook extra druk door die gouden medaille van Laurens. Wat er nu gaat gebeuren? Ik heb Florian beloofd dat hij naar de Macdonalds mocht gaan en vijf hamburgers mocht eten, dat is zijn beloning (lacht)."

Huldiging in De Haan

Onze beide paralympische kampioenen Laurens Devos (klasse 9) en Florian Van Acker (klasse 11) zullen gehuldigd worden op de finaledag (zaterdag 24 september) van de Belgium Open in De Haan. Het internationale toptoernooi aan de kust loopt trouwens van 20 tot 24 september en heeft naast alle Belgische toppers ook enkele olympische kanjers op de deelnemerslijst staan.

Proficiat aan Florian, zijn trainers, ouders, entourage en de VTTL!!

Bedankt aan Parantee, de ITTF en Paralympics internationaal voor de goede samenwerking.

Meer interviews en artikels op onderstaande links:

LOGO SPORT VLAANDEREN    logo Be Gold  logo Ethias  logo Tibhar